'Leverworst AH smelt in de mond, die van Aldi is een dooretertje'
Van vrijmibo tot verjaarsfeest: plakjes leverworst scoren op elke borrelplank. Maar welke worst smaakt het best? Het smaakpanel van deze site proeft zeven stuks uit de supermarkt.
De leverworst is het grootste feestbeest in het vleeswarenschap. De plakjes zien al sinds jaar en dag meer fuifjes dan De Havenzangers. Knap voor een afvalproduct. ,,Zo moet je het niet noemen'', vindt charcuteriemaker Rob van der Voort. ,,Ja, leverworst wordt gemaakt van de minder gangbare delen van het varken. De kop. De lever dus. De laatste afsnijdsels na het uitbenen. Maar een goede leverworst is wel degelijk vakwerk.''
Er gelden geen wettelijke eisen voor het percentage lever in een leverworst. Het panel zweert bij ongeveer een derde. Ander (rest)vlees moet ook een derde bedragen. Evenals zwoerd; de hardere buitenlaag rond het varkensspek. ,,Te veel zwoerd kan ontaarden in een stugge stuiterbalstructuur'', zegt meesterworsten-maker Albert Gerritsen.
,,Maar het moet ook niet te smeuïg worden'', vindt Maarten van der Heide, keukenpatron van Restaurant RAUW; een Amersfoorts carnivorenreservaat en de proefruimte van vandaag. ,,Als het te papperig wordt, ben je me kwijt.'' Dan de smaak. ,,Je moet iets van lever proeven'', onderstreept Van der Heide. ,,Lever smaakt een beetje zalvig. IJzerachtig.''
Het panel proeft blind zeven leverworsten uit de supermarkt. Het prijsverschil valt op. Brandt & Levie vraagt 3,95 euro per 250 gram. Vrijwel elke grootgrutter houdt de klanten ook een worst voor, zoals die van de Aldi: liefst een halve kilo voor 62 cent. Keuringsdienst van Waarde wijdde eens een aflevering aan de spotgoedkope staven. Conclusie: veel supermarkten gebruiken de budgetworst als lokkertje waar niet of nauwelijks winst op wordt gemaakt, maar waar klanten voor naar de winkel komen.
Kiloknaller
Aan populariteit doet het in deze test weinig af. De Aldiworst wordt onmiddellijk ontmaskerd als kiloknaller, maar de matige kruiding en subtiele leversmaak maken het desondanks een waar dooretertje.
Alleen Albert Heijn wordt beter beoordeeld en ook Jumbo komt op het podium. Beide zijn volgens de wikkel afkomstig van dezelfde fabrikant. Maar waar de Jumboworst net wat doorslaat op de schaal van smeuïgheid, raakt Albert Heijn de perfecte noot. Van der Heide: ,,Hij smelt in de mond als ganzenleverpaté, zonder papperig te worden.''
Brandt & Levie scoort met het mooiste, meest ambachtelijke uiterlijk: ietwat rullig en niet te fijn gemalen. Helaas blijft de smaak achter: prima gekruid (foelie! majoraan!), maar aan de droge kant. Vocking komt met grof geschut: een forse diameter, donkergekleurd en vol spek. De streekworst is geliefd in Utrechtse regionen, maar met zijn heftige leversmaak en hint van speculaaskruiden wel een hoog je-moet-er-van-houden-gehalte.
De worst van Kips is een aardige middenmoter. Stevig van buiten, fijn van binnen, maar een weinig uitgesproken leversmaak en een vervelend nasmeulend pepertje. Ook bij Stegeman wordt de leversmaak weggedrukt door peper en een verder wat vlak smaakpalet. De worst schiet volgens het panel bovendien te ver uit de bocht qua smeuïgheid, met een lijmerig mondgevoel als gevolg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
'Je kunt alles van de geit oppeuzelen'
Bokjes zijn niet 'rendabel', zoals hun vrouwelijke soortgenoten, want die geven melk. Wat gebeurt er dan met de mannetjesgeiten? Ze blijken erg lekker te zijn. -
Wat Eten We Vandaag: Groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood
Deze vegetarische groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood zijn lekker en voedzaam. De burgers zijn gemaakt van rode linzen en wortel en lijken een beetje op falafel. De zelfgemaakte limoen-yoghurtsaus geeft het gerecht een frisse touch. -
PREMIUMcolumn
Lekker, bloemkool van de grill, maar andijvie ga ik niet wokken
Vleesverslaafde verslaggever John Bas doet mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Geen dierlijke producten, dus. Hoe bevalt dat? Aflevering 3: goed te doen.Breda -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Wat Eten We Vandaag: Vegan appeltaart
Appeltaart, maar dan vegan. In dit recept gebruiken we plantaardige margarine en sojamelk, en dat doet niets af aan de smaak.
-
PREMIUMHeel Holland Bakt
Zineb schopte het tot HHB-finale: ‘Bakken was therapeutisch toen moeder overleed’
Koken en bakken voor een groep mensen kan zenuwslopend zijn, maar Zineb El Moudden (36) bakte voor drie miljoen mensen in de finale van Heel Holland Bakt. ,,Mijn droom is mijn eigen kookboek uit te brengen en een studio te hebben waar ik workshops aan mensen kan geven. Gezelschap en goed eten maken mensen gelukkig.’’Alphen aan den Rijn -
-
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.