Kurkuma komt nu ook uit Nederland: tuinders zetten vaker in op exotische specerijen
Sinds twee jaar wordt in een hoek van een groot kassencomplex in een tuinbouwgebied in de Betuwe gepoogd kurkuma en zwarte peper te kweken. Exotische specerijen, made in Bemmel. ‘Gele en rode paprika’s waren in de jaren vijftig ook nieuw.’
Bernardo van Hal
Met een technisch hoogwaardige kas blijkt de teelt van kurkuma eigenlijk helemaal niet zo lastig
Erik Janssen, docent HAS Den Bosch
Rijen dik staan ze mooi te wezen: de kurkumaplanten. Een mooi resultaat, misschien zelfs wel boven verwachting. ,,Met een technisch hoogwaardige kas blijkt de teelt van kurkuma eigenlijk helemaal niet zo lastig’’, zegt Erik Janssen, docent-onderzoeker van de HAS (Hogere Agrarische School) in Den Bosch. En dat voor een product dat in Europa nergens op grote schaal wordt gekweekt.
Samen optrekken Vijf jaar geleden besloten het onderwijs, enkele Lingewaardse telers, bedrijven in de voedingssector en de gemeente Lingewaard samen op te trekken: een poging doen om specerijen die hier normaal nooit zouden groeien toch in de kassen gaan kweken?