Krachtvoer uit de printer: dieet op maat voor soldaat
Koken & EtenSoldaten kunnen in de toekomst op locatie hun eten uit een 3D-printer laten komen. Hun maaltijd kan op maat worden gemaakt zodat ze sneller herstellen. Voedsel uit de printer biedt in logistiek opzicht ook nog eens enorme voordelen.
Het apparaat waarmee het leger op dit moment voedselexperimenten uitvoert, staat nu nog in een laboratorium van TNO in Eindhoven. Maar als het aan Defensie ligt, gaat het in de toekomst naar elk missiegebied waar Nederlandse militairen ten strijde trekken. Binnenkort krijgt een klein aantal militairen de eerste op maat gemaakte snacks, zoals energierepen.
Als die proef een succes wordt, is het de bedoeling dat complete eenheden hun voorkeuren mogen indienen en lekkernijen krijgen uitgereikt met voedingsstoffen die zij nodig hebben. Het dieet op maat heeft voor Defensie het grote voordeel dat er geen kant- en klare pakketten meer worden meegestuurd, maar alleen grondstoffen voor de 3D-printer. Die nemen veel minder ruimte in.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Wereldprimeur: eerste sla uit een voedselprinter
Het is wetenschappers van de Leuvense universiteit gelukt om sla te printen. De levende slaplanten zijn in de vorm van gummibeertjes uit de foodprinter gekomen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Wat Eten We Vandaag: Arancini met paddenstoelen
Arancini, oftewel Italiaanse risottoballetjes, maak je in twee stappen, maar het is de moeite dubbel en dwars waard. Deze vegetarische variant is perfect als borrelhapje. Gebruik een restje risotto of maak de risotto uit dit recept. Laat ze net als bitterballen wel kort afkoelen voor je ze eet. Lekker met een pestodip. -
Deze voedseltrends gaan ons leven veranderen
In het Brabantse Veghel draait het deze week om voedselinnovatie. Tijdens de Food Inspiration Days wordt gesproken over eten met een geweten en andere trends die de toekomst van supermarkten en restaurants zullen veranderen.
-
Getest: Dit is de beste inbouwvaatwasser
Wat is de beste inbouwvaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMKoken & Eten
Michelin deelt weer sterren uit: dit zijn de trends die inspecteurs signaleren in toprestaurants
Als je het Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens vraagt, mogen we in ons land niet mopperen over onze culinaire talenten. ‘Er zitten leuke surprises bij’, verklapt hij alvast over de online gids die komende maandag uitkomt.