Volledig scherm
© Jumbo

Kookboek Jumbo: Van Ronnie Flex’ flexibami tot appeltaart van Monica Geuze

In het nieuwe kookboek ‘Helden in de keuken’ delen sport-, muziek- en YouTube-idolen, zoals Kjeld Nuis en Dylan Haegens hun favoriete gerechten. Het boek, vanaf morgen te koop, moet kinderen spelenderwijs leren koken en bewust maken van gezonde voeding.

In de Jumbo foodmarkt in Veghel zit groep 8 van basisschool ’t Ven gespannen te wachten. YouTube-held Dylan Haegens komt voor ze koken en dat zorgt voor onrust. Een kind giechelt zachtjes, een ander test zijn stemvolume en de volgende verliest net een tand.

Meester Frank maakt foto’s van alle leerlingen. ,,Heb je ooit gehoord van de Raad van Kinderen?’’ vraagt hij. ,,Dat is een initiatief dat is opgezet om kinderen structureel te laten meedenken met bedrijven en organisaties over maatschappelijke problemen.’’

Jumbo werkt sinds 2011 samen met de Raad van Kinderen en doet al drie jaar een beroep op groep 8 van basisschool ’t Ven. ,,Onze persoonlijke denktank’’, noemt Frits van Eerd, de ceo van Jumbo, de scholieren in zijn welkomstwoord.

Volledig scherm
YouTuber Dylan Haegens kookt met leerlingen van groep 8 van basisschool ’t Ven in Veghel. © Van Assendelft

Dit jaar gaat de grootste kindercampagne tot nu toe van start, volgens Susan Verstegen, woordvoerder van Jumbo. In 2018 vroeg de toenmalige groep 8 zich af waarom er nooit iets voor hen is om te koken. Ook gaven ze antwoord op de vraag: hoe kunnen kinderen gezonder gaan eten? Door het te leren, zeiden ze.

Datzelfde jaar plaatste de 11-jarige Lieze op Facebook een video gericht aan Jumbo. Ze vroeg daarin: ,,Beste Jumbo, waarom hebben jullie nooit eens een leuke spaaractie voor meiden?’’ Ze vond het flauw dat klanten kunnen sparen voor voetbalplaatjes of raceauto’s, maar dat er niets voor haar bij zat. Jumbo liet daarop een groepje meiden langskomen om te brainstormen over leuke acties. Zo werd het kookboek voor kinderen met bekende personen bedacht.

Flexibami van Ronnie

Het boek is inmiddels klaar en bevat de lievelingsgerechten van 25 helden. Van Ronnie Flex’ flexibami tot de appeltaart van Monica Geuze, tot Dylan Haegens’ pompoencouscous en de stoere steak van Kjeld Nuis.

De kinderen zijn tijdens de lancering van het boek aan het koken met Dylan Haegens. ,,Weet je wat mijn lievelingsgerecht is? Tosti’s! En deze pompoencouscous.’’

Een jongen uit groep 8 reageert: ,,Ik vind spareribs met friet lekker.’’ De klas moet lachen en Dylan ook: ,, Dat is alleen iets minder gezond hè’’, zegt hij.

De 13-jarige Carlijn, de 11-jarige Esmay en de 11-jarige Kim kunnen niet wachten om recepten uit te proberen. Ze zijn fan van Dylan, maar willen liever de pannenkoeken met appel van Youtuber Onnedi te proberen. ,,Ik wil ook de houmous-wrap van Teske eten’’, zegt Kim. ,,Die is wel gezond.’’

De gerechten zijn niet allemaal even schijfvanvijfproof, geeft woordvoerder Susan aan. ,, In ieder gerecht zitten wel gezonde elementen verwerkt. Onze voedingsdeskundige heeft gekeken naar de recepten die de helden hebben geleverd.’’

De dag wordt afgesloten met een bakje couscous met pompoen voor alle kinderen. De 11-jarige Stije vindt het niet het lekkerste wat hij kent. ,,Friet is het aller-lekkerst’’, zegt hij. De 11-jarige Sanne en 14-jarige Ashley gaan het thuis ook nog eens maken. ,,Alleen dan zonder de pompoen, dat vind ik niet zo lekker’’, zegt Sanne.

Het kookboek is vanaf morgen te koop bij Jumbo (2,99 euro). Bij elke besteding van 15 euro krijgen klanten vier stickers. Er zijn in totaal honderd stickers met foto’s van de helden of van de recepten. Zo kunnen kinderen het boek vullen met plaatjes.

Hier zie je hoe je mosselen met chorizo en couscous maakt: