PREMIUM
Kokos, lijnzaad, of ‘gewoon’ olijf: zo kies je de juiste olie voor jouw gerecht
Olie geeft gerechten smaak, een knapperig laagje en bindt dressings. Maar wanneer pak je olijfolie en wanneer zonnebloemolie? Culinair journalist Laura de Grave maakt je wegwijs.
Delen per e-mail
De schappen in de supermarkt staan er vol mee: flessen en blikken olie. Misschien wel de bekendste is olijfolie, maar er zijn er nog veel meer. Zo kunnen ze gemaakt zijn van vruchten, zaden, pitten en noten van over de hele wereld. Bijvoorbeeld van walnoten, pompoenpitten, lijnzaad of koolzaad.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Netflix-docu ‘Seaspiracy’ zorgt voor ophef: veel visfans bedanken voortaan voor lekkers uit zee
Wie de Netflix-documentaire Seaspiracy ziet, gaat nadenken over zijn eigen visconsumptie. Vleesvervangers als falafel, Quorn en tofu kennen we inmiddels, maar er zijn ook smakelijke visvervangers op de markt. Hieronder vind je inspiratie. -
Wat Eten We Vandaag: Frisse salade met makreel en sinaasappelvinaigrette
Makreel is een vette vissoort en door dat hoge vetgehalte combineert makreel goed met een vinaigrette. Traditioneel wordt een vinaigrette gemaakt met azijn, maar dat zuurtje vervangen we in dit recept door sinaasappel en citroen. Gecombineerd met mango en appel is deze frisse salade een echte lente topper! -
Koken & eten
TikTokker Jenni deelt simpelste pastagerecht ooit en nu wil iedereen het maken
Op videoplatform TikTok ging een pastarecept met feta viraal en nu lijkt de hele wereld pasta te willen maken. In Finland is de schapenkaas uitverkocht sinds iedereen het ‘Uunifetapasta’-recept wil maken. -
PREMIUM
Beleggen in wijn? Zo ga je niet nat: ‘Een goed netwerk is essentieel’
Je houdt van wijn, kunt een zoete van een droge onderscheiden en hebt wat geld: dus waarom niet investeren in wijn? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeggen professionals. Hoe pak je het aan? -
reageer
Uniek praktijkexperiment in supermarkten met prijsverhogingen voor ongezonde producten
Als gezonde producten goedkoper zijn of meer opvallen in de supermarkt, kiezen mensen er dan vaker voor? En laten klanten ongezonde producten links liggen als ze duurder zijn? Dat gaan wetenschappers van het Amsterdam UMC een jaar lang onderzoeken in 8 Coop-supermarkten in Nederland. Ze kijken ook of de aanpassingen daadwerkelijk gezondheidswinst opleveren.
-
Koken & eten
Darter Aubergenius luidt Nederlands aubergineseizoen in: ‘Als ik blij ben, denk ik aan aubergines’
Veel mensen weten het niet, maar begin april begint het Nederlandse aubergineseizoen. Nederlandse supermarkten stappen dan over op aubergines van eigen bodem. Lekker lokaal en duurzaam, vinden teler Dennis van Luijk en auberginefan Dirk van Duijvenbode. -
Nederlandse meelwormenkweker in Franse handen: kans om mensen insecten te laten eten
De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wordt overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect. Die ziet grote kansen om mensen de insecten te laten eten, nu dat sinds 1 januari veilig wordt geacht in de Europese Unie. Van de meelwormen kunnen onder meer voedingssupplementen voor sporters en mensen met spijsverteringsziekten worden gemaakt, maar ook gewoon vleesvervangers. -
PREMIUMKoken & eten
Zelf brood bakken met de kinderen: met deze tip van topbakker Toon kan het niet mislukken
Je eigen brood bakken is een goede manier om de kinderen bezig te houden als de zon het laat afweten. Wie het écht goed wil aanpakken, laat de dure broodbakmachines voor wat ze zijn, adviseert topbakker Toon De Klerck. Hij deelt zijn trucs en drie heerlijke recepten waarmee je thuis zelf aan de slag kunt.