Koken met Blik: Met bladerdeeg uit je vriezer maak je deze heerlijke hapjes

VIDEOIn Koken met Blik maakt chefkok Danny Jansen makkelijke en smakelijke gerechten met in de hoofdrol ingrediënten die houdbaar zijn, zoals eten uit blik, pot of diepvries. In de vijfde aflevering maakt hij lekkere bladerdeegstengels met zelfgemaakte hummus.

Vaak heb je al genoeg in huis om een heerlijk gerecht te maken, terwijl je dit waarschijnlijk niet eens weet, is de overtuiging van Danny Jansen. Veel producten verdwijnen namelijk achterin je voorraadkast. Nu we allemaal meer thuis zijn, is het tijd om een keer een blik te werpen in deze kast, om te zien wat je eigenlijk allemaal kunt maken.

Voor deze aflevering van de videoserie Koken met Blik heeft Jansen een aantal producten uit zijn voorraadkast getrokken. ,,Pindakaas, kikkererwten en witte wijnazijn.’’ Met deze basisingrediënten gaat hij bladerdeeghapjes met zelfgemaakte hummus maken. De bladerdeegplakjes heeft hij nog in de vriezer liggen.

Bladerdeegstengels met hummus
Volledig scherm
Bladerdeegstengels met hummus © AD

,,De bladerdeeg laat je even ontdooien of doe je tussen je handen’’, legt de chef-kok uit. Hij benadrukt dat de bladerdeeg nog wel een beetje hard mag zijn. ,,En dan snijd ik ze gewoon in lange banen.’’ Volgens Jansen kun je in plaats van bladerdeeg bijvoorbeeld ook loempiavellen gebruiken. 

Als de bladerdeegplakjes op de bakplaat liggen, gaat er voordat ze in de oven gaan wat olijfolie overheen. Vervolgens strooit Jansen er nog wat zout overheen. ,,Ik kies voor wat grover zout. Peper verbrandt in de oven, maar zout niet.’’ Sesamzaad of maanzaad werken volgens de chef-kok ook goed.

Op naar de hummus. ,,De basis is natuurlijk kikkererwten’’, zegt Jansen. ,,En normaal gaat er ook verse knoflook bij.’’ Maar omdat hij nu alleen uit de voorraadkast kookt, gebruikt hij deze keer gedroogde specerijen. ,,Knoflookpoeder, paprikapoeder en komijn.’’ De kikkererwten gaan in de mixer samen met de pindakaas. De specerijen kun je volgens de kok toevoegen naar smaak. ,,Dan een scheutje witte wijnazijn.’’ Tijdens het mixen voegt hij er nog wat olijfolie bij.

Als het bord is opgemaakt neemt Jansen de eerste hap van zijn gerecht. ,,Met allemaal dingen uit mijn voorraadkast. Makkelijk, snel en erg lekker.’’

Bladerdeegstengels met zelfgemaakte hummus
INGREDIËNTEN
500 g kikkererwten, uit blik, uitgelekt
3 el pindakaas
1 el knoflookpoeder
Scheutje witte wijnazijn
Flinke scheut olijfolie
2 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
4 plakjes bladerdeeg
Grof zeezout

KEUKENSPULLEN
Keukenmachine

BEREIDING
1 Om de hummus te maken pureer je de kikkererwten, pindakaas, knoflookpoeder, witte wijnazijn, 4 el olijfolie, komijnpoeder en paprikapoeder in de keukenmachine tot een glad mengsel. Breng dit op smaak met peper en zout.
2 Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de bladerdeegplakjes iets ontdooien en snijd ze stengels. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met olie en bestrooi met grof zeezout. Bak de bladerdeegstengels af in ca. 20 min. Serveer samen met de hummus.

Bekijk hier de vorige afleveringen van Koken met Blik voor nog meer inspiratie: