Koken met Blik: deze couscoussalade met zalm maak je met ingrediënten uit je voorraadkast

VideoIn Koken met Blik maakt chef-kok Danny Jansen makkelijke en smakelijke gerechten met in de hoofdrol dingen die houdbaar zijn, zoals eten uit blik, pot of diepvries. In de vierde aflevering maakt hij een heerlijke couscoussalade met zalm, met de couscous die je in je voorraadkast hebt staan.

Je hoeft niet altijd naar de supermarkt om verse producten te kopen, want koken met houdbare producten is volgens de chef-kok net zo lekker. Zeker nu we nog tot het einde van de maand thuis moeten blijven, is dit een goed moment om te kijken wat je nog in de voorraadkast hebt liggen. ,,Ik kook uit de voorraadkast, uit de vriezer en neem pot en blik mee. En ik maak de lekkerste gerechten.’’

Couscoussalade met zalm.
Volledig scherm
Couscoussalade met zalm. © AD

In deze aflevering van Koken met Blik maakt Jansen een couscoussalade met zalm. ,,Met couscous kan je van alles maken’’, zegt hij. ,,Tabouleh, feta, komkommer, dille, noem maar op.’’

Voor de smaak voegt Jansen een bouillonblokje toe aan de couscous. Vervolgens begint de kok met het schoonmaken en snijden van de zalm. Terwijl de couscous aan het wellen is, voegt hij er wortelrijst aan toe. ,,Dat is gewoon fijngesneden wortel. Maar dan komt het niet zo aan bij de kinderen, dat het groente is.’’

Jansen vult de couscous met allerlei ingrediënten. ,,De geroosterde paprika’s snijd ik iets grover dan de wortelrijst, de zalm gaat erin.’’ Ook vond hij in zijn voorraadkast zongedroogde tomaten. ,,Die zijn ook lekker.’’ Voor een beetje structuur gaan er ook nog artisjokken in de salade. ,,Als je ervan houdt, hoor.’’ Ook voor de kruiden natuurlijk alleen iets uit de voorraadkast: gedroogde dille. 

Om de salade op smaak te brengen voegt Jansen wat olijfolie toe. Dan is het een kwestie van mengen en proeven. ,,Het is in ieder geval wel heel kleurrijk, daar kan je niets van zeggen.’’

Couscoussalade met zalm
INGREDIËNTEN
250 ml kokend water
1 groentebouillonblokje
250 g couscous
200 g wortelrijst uit de vriezer
1 blik zalm
1 pot geroosterde paprika’s
6 gedroogde tomaten
195 g artisjokkenhartjes
2 el groene olijven in ringen
1 el gedroogde dille
Zout, peper
Olijfolie

BEREIDING
1 Meng het kokend water met de bouillon en wel de couscous ca. 15 min. Voeg daarna de wortelrijst toe. Verwijder, indien nodig, de graat uit de zalm en voeg toe aan de gewelde couscous.
2 Snijd de geroosterde paprika en gedroogde tomaten in stukjes.
3 Meng de stukjes paprika en gedroogde tomaten met de couscous en voeg de artisjokken, olijven, gedroogde dille en de zalm toe.
4 Breng daarna op smaak met zout, peper en olijfolie.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor lekkere recepten uit de voorraadkast? Bekijk hieronder de vorige afleveringen van Koken met Blik: