Kok Jasper werd positief verrast door gefrituurde vissengraat: 'Het lijkt een beetje op chips’
Koken & etenEr zijn steeds meer mensen op de wereld en daardoor is er steeds minder eten per persoon. Toch zijn er meer dan genoeg ingrediënten in overvloed die je niet snel zou eten: kwallen, vissengraat of hersenen. Het nieuwe kinderkookprogramma Wat Maak Je Menu? maakt het eten van ‘enge’ dingen wat toegankelijker.
Delen per e-mail
Jasper en Marius Gottlieb zijn eigenlijk acteurs. Ze speelden in de jeugddramaserie SpangaS en diverse films. Tegenwoordig hebben ze samen met tv-kok Hugo Kennis een eigen online kookprogramma, Worsten van Babel. Wat Maak Je Menu? is een kinderkookprogramma van de NTR. Zondag 6 december verschijnt de eerste aflevering over het koken, proeven en ervaren van bijzondere ingrediënten. Jasper vertelt over zijn ervaringen.
Voor het programma werken jullie samen met kinderen. Hoe was dat?
,,We werken met kinderen van rond de 10 jaar, een superleuke leeftijd. Ze zijn vrolijk en nieuwsgierig en tegelijkertijd al erg slim: ze beginnen te snappen hoe de wereld in elkaar zit. Ze hebben allemaal op hun eigen manier een relatie met koken en eten, ze waren dus ook niet bang om aparte ingrediënten te proeven.”
Eigenlijk is dat best intiem, het eten proeven dat iemand anders gemaakt heeft
Hebben jullie leuke reacties gekregen van de kinderen?
,,Ja, ontzettend. We laten zien wat we voorschotelen: krekels, hersenen, kwallen enzovoort. ,,Nee, dat ga ik echt niet eten!” was vaak de eerste reactie. Zodra ze met het eten aan de slag gingen vonden ze het al normaler. Uiteindelijk waren ze vaak razendenthousiast om het aan hun vrienden en familie voor te schotelen.”
Wat is het gekste dat jullie mee hebben gemaakt tijdens de opnames?
,,Sommige gasten sprongen op van schrik wanneer zij iets voorgeschoteld kregen, maar ik had meer weerstand vanuit de kinderen verwacht. Dit bleek uiteindelijk reuze mee te vallen. Aan de gewone man op straat hebben we gevraagd om de ingrediënten te proeven en een groot deel deed dat ook gewoon. Eigenlijk is dat best intiem, het eten proeven dat iemand anders - die je niet kent - gemaakt heeft.”
Wat is het lekkerste gerecht dat je gemaakt hebt?
,,Verbazingwekkend genoeg waren dat meelwormen. Op het eerste oog zijn het enge insecten maar zodra ze in zo’n bak liggen en lekker knapperig zijn, zijn ze vergelijkbaar met nootjes. Ook de gedroogde en gefrituurde vissengraten hebben me positief verrast, lijkt een beetje op chips. Het minst lekkere vond ik de kwallen, het smaakt nergens naar en is gewoon taai.”
In het programma experimenteren jullie met nieuwe ingrediënten. Ben je thuis ook zo avontuurlijk in de keuken?
,,In het dagelijks leven eet ik geen heel gekke dingen, dat trekt me niet zo. Ik eet niet veel vlees, dus dan vallen er al veel aparte ingrediënten af, maar als ik dat wel doe eet ik bijvoorbeeld kippenlever. Misschien is dat wat aparter.”
Marius en jij zijn van acteren naar het presenteren van kookprogramma’s gegaan. Hoe dan?
,,Na de middelbare school zijn we met SpangaS begonnen en daarna kregen we steeds meer de behoefte om zelf dingen te maken. Samen met Hugo Kennis presenteren we het online kookprogramma Worsten van Babel. Toen we Hugo leerden kennen speelde hij nog in musicals, onze passie voor koken en eten was de basis van onze vriendschap. Van huis uit hebben we de liefde voor lekker eten meegekregen en dat hebben Marius en ik verder voortgezet. Tegenwoordig is onze moeder zenuwachtig als ze voor ons gaat koken. Onzin natuurlijk, geen enkel sterrenrestaurant kan op tegen het eten van mama.”
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De opmars van walnoten van eigen bodem: Melissa en Rudolf Jan maken er een rijke olie van voor de salade
Walnoten importeren we uit Californië, Chili, Frankrijk of Oostbloklanden, terwijl het Nederlandse klimaat en bodem ook geschikt zijn. Om die reden, maar ook omdat noten steeds nadrukkelijker als onderdeel van een gezond voedingspatroon worden gepromoot, zien we hier steeds meer walnootbomen. -
PREMIUM
halen en brengen Italiaanse hotspot aan Scheveningse haven: eerbetoon aan het vissersdorp met de beroemde kaviaren
Met alles was rekening gehouden. Niet met die vervelende gast corona. Dus blijft het nieuwe restaurant La Liguria nog dicht maar kunnen we al wel naar de mercato in de lucht van zilte zee bij Scheveningen. Dat deden we dus, voor onze rubriek Halen en Brengen. -
Koken & eten De bakkende mannen gaan aan kop bij Heel Holland Bakt
In de vierde aflevering van Heel Holland Bakt - die werd bekeken door 3,1 miljoen kijkers - beoordeelden juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden de baksels van zeven overgebleven kandidaten. Ze maakten - gewoon in de tent - een rondje door Europa. Opvallend is dat vrouwen het tegen de mannen afleggen. -
Koken & eten We willen minder vlees eten: dat ziektes van dier op mens overspringen, hangt velen de keel uit
Zeven op de tien Nederlanders vindt dat we minder vlees moeten eten. Vooral het voorkomen van het overspringen van ziektes van dier op mens is een belangrijke reden waarom mensen zouden moeten minderen met de vleesconsumptie. -
Wat Eten We Vandaag: Ricotta-gnocchi met broccolipesto
Zelf gnocchi maken moeilijk? Wij helpen je graag! Met dit recept tover je een heerlijke maaltijd op tafel. De gnocchi wordt gecombineerd met broccolipesto en erwten; een echte smaakexplosie.
-
Koken & eten Nederlandse privékok Bart imponeert in Britse MasterChef met ‘perfecte’ gerechten
Nederlander Bart van der Lee heeft gisteravond opnieuw veel indruk gemaakt bij het Britse MasterChef. Van der Lee, die als privékok werkt in Londen, maakte gerechten waar niets op aan te merken viel. En dat is uitzonderlijk in het programma. Hij is door naar de volgende ronde. -
Koken & eten De beste tips om de dikke ijslaag in je vriezer te verwijderen
Zit er een grote, dikke ijslaag tegen de wanden van je vriezer? Dan is het dringend tijd om hem te ontdooien! In de aanloop naar de feestdagen maak je zo meteen extra ruimte voor lekkers. Hieronder vind je een stappenplan én tips voor de beste vriezers van dit moment. -
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers.