‘Klimaat redden? Dan kan je beter kippen en varkens dan koeien eten’
Als we allemaal stoppen met het eten van herkauwers, komt er 10 miljoen vierkante kilometer vrij voor bos, zegt geograaf Gerard Govers. Daarnaast moet Europa het goede voorbeeld geven door volledig over te schakelen op wind- en zonne-energie.
Delen per e-mail
Gerard Govers (59)
- is geograaf en gewoon hoogleraar aan de KU Leuven.
- onderzoekt hoe landgebruik de bodem beïnvloedt en omgekeerd, en doceert meerdere cursussen over de impact van de mens op de planeet aarde.
- is vicerector van de groep Wetenschap & Technologie en verantwoordelijke voor de dienst Duurzaamheid.
- is erg actief op Twitter (@gerardgovers), waar hij zijn kennis en inzichten deelt.
,,We hebben een paar honderd jaar gefeest op de wereld’’, lacht Gerard Govers. ,,En dat is een hele goede zaak geweest, want de gemiddelde aardbewoner heeft het vandaag veel beter dan pakweg een eeuw geleden. En dat hebben we allemaal te danken aan fossiele brandstoffen. Zonder die brandstoffen was die enorme vooruitgang niet mogelijk. Dus: dank u, fossiele brandstoffen! Maar nu moeten we ervan af. En snel.’’
Govers is geograaf en vicerector aan de Katholieke Universiteit Leuven, verantwoordelijk voor de groep Wetenschap & Technologie. Hij praat met een aanstekelijk enthousiasme en haalt om de haverklap een stift of powerpoint tevoorschijn om een kwestie aanschouwelijk voor te stellen.
,,Vandaag bevat de atmosfeer 410 ppm, deeltjes per miljoen, koolstofdioxide. Als we onmiddellijk zouden stoppen met de uitstoot daarvan, dan zouden de effecten nog enigszins beperkt kunnen blijven. Het probleem is dat we lustig doorgaan. Zo dreigen we evenwichtscondities te verstoren en in een situatie terecht te komen die de aarde al lang niet meer heeft gekend: 30 miljoen jaar geleden is de temperatuur met 6 graden gestegen, en dat heeft de planeet fundamenteel veranderd, ook qua biodiversiteit. We hebben met andere woorden een groot risico gecreëerd.’’
Verder in het nieuws
-
Hoeveel weet jij van Italiaanse wijn? Test je kennis met deze quiz
Het lekkere eten en de wijn is voor veel mensen de reden waarom Italië hun favoriete vakantieland is. Misschien ook voor jou. Maar hoeveel weet je eigenlijk van deze godendrank? Test je kennis onderaan dit artikel. -
PREMIUM
Voor jou getest Luxe notenmix is vaak gruis met een boel krenten
De term elitehaver belooft een selectie van luxueuze sterrennoten. De werkelijkheid is veelal krenteriger, ontdekt ons panel. Letterlijk. -
Koken & Eten Over stamppot valt niet te twisten, maar wel te discussiëren
Ronald Giphart is de beroerdste niet en honoreert het verzoek van een echtpaar dat onze Hollandse pot niet te versmaden vindt. -
Wat Eten We Vandaag: Mosselpan met pangrattato
Pangrattato is een goedkoop alternatief voor Parmezaan en wordt daarom ook wel armeluis Parmezaan genoemd. Toch verdient dit broodkruimelmengsel meer respect, want het is een lekkere methode om extra smaak aan je gerecht te geven. Probeer het vanavond daarom bij deze heerlijke mosselpan. -
Deze Mexicaanse rijstsalade staat in een kwartier op tafel
Kookboekenschrijvers Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie hebben samen een dochter van 1,5 jaar en runnen de site lekkerensimpel.com. Hun Mexicaanse rijstsalade staat binnen 15 minuten op tafel.
-
Koken & Eten Het witte goud is er waarschijnlijk lekker vroeg bij
Het traditionele oogstseizoen van witte asperges is van begin april tot en met 24 juni, maar het zou heel goed kunnen dat we al veel eerder aan het witte goud zitten, zeggen sommige telers. -
Deze kleurige broodjes bestaan voor een derde uit groente
Broodjes met bloemkool, spinazie, bieten en paprika. Het is een manier om meer groenten binnen te krijgen. Ze liggen nu in de supermarkt. -
PREMIUM
over de tong Van de tiramisu van Zafvino kun je schalen op
Een Italiaans restaurant, zo zegt ZafVino in Arnhem over zichzelf. Als je binnenstapt, heeft het ook veel weg van een rumoerige, pubachtige zaak.