Kleine peper maakt groot verschil in je Hollandse pot
Da's HandigIn de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: één klein pepertje kan een groot verschil maken.
In Nederland denken we bij ‘peper’ al snel aan een witte of zwarte pepermolen, maar in de tropische keukens is een pittig pepertje over het algemeen onmisbaar in gerechten. Volgens chef-kok Ramon Beuk kan zelfs een klein Spaans pepertje onze alledaagse gerechten spannender maken. Een klein detail dat veel verschil maakt, net als veel van de andere kleine handigheden die Ramon uitlegt in zijn boek Wayooh! Da’s Handig, waarin hij probeert om koken voor iedereen toegankelijker en begrijpelijker te maken.
,,In de gerechten van mijn moeder ontbrak het vrijwel nooit aan pepers’’, zegt Beuk. ,,Zij gebruikte nooit extreme hoeveelheden, maar een klein stukje Madame Jeanette-peper zorgde net voor iets meer spanning in haar gerechten.’’ Zo’n Madame Jeanette is een vrij pittige peper. ,,Het is niet de scherpste, maar wel één van de hetere soorten.’’
Iemand die helemaal niet aan heet eten gewend is, kan volgens Beuk beter met de Spaanse peper beginnen. Dit is de klassieke rode peper, die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt. ,,De rode peper is qua aroma veel minder pittig en uitgesproken dan de Madame Jeanette of Habanero, de pepers die mijn moeder standaard gebruikte.’’ Juist daarom is de rode peper het perfecte beginpunt voor koks die wat meer kick aan hun gerechten willen geven.
Verslavend lekker
Als je na de Spaanse peper de smaak te pakken hebt, kan het volgens Beuk zomaar een nieuwe verslaving worden. In pepers zit de stof capsaïcine. Die veroorzaakt het brandende gevoel in je mond. ,,Als tegenreactie op de pittige pijn maakt ons lichaam endorfine aan. Deze ‘geluksstofjes’ zorgen voor een plezierig gevoel.”
Wie eenmaal aan de hete peper begint, kan volgens Beuk al snel een voorliefde ontwikkelen. ,,Scherpe pepers zijn in het begin even schrikken, maar daarna kan het verslavend worden. Dat komt omdat je aan de scherpte gaat wennen. Wie begint met pepers, kan vaak al snel scherpere gerechten aan.” En scherp eten is bepaald niet ongezond. Volgens sommige mensen zouden pepers goed zijn voor de huid, de doorbloeding en de stofwisseling en zelfs gewrichtspijnen tegengaan en helpen bij verkoudheid.”
Ongevaarlijk maar pijnlijk
Wie met pepers wil koken, kan dat volgens Beuk maar beter voorzichtig doen. En dat begint al met het uitkiezen van de juiste peper. ,,De sterkte van rode peper verschilt van soort tot soort en soms zelfs van peper tot peper. Er wordt wel eens geadviseerd om even aan het uiteinde van de peper te proeven voor een inschatting. Maar het gevaar is dat juist het uiteinde minder scherp kan zijn dan de rest van de peper, omdat er geen pitjes en zaadlijsten in zitten.”
Heb je eenmaal jouw peper uitgekozen, dan wordt het tijd om hem in stukjes te snijden. ,,Zorg er vooral voor dat je vingers niet met de sappen van de peper in aanraking komen.” Dat sap blijft makkelijk op je vingers zitten met nare gevolgen. ,,Ook na goed handen wassen kan het gebeuren dat je lippen, ogen of edele delen het zwaar te verduren krijgen wanneer je ze per ongeluk aanraakt.”
Dat brandende gevoel, of het nu in je mond of op je edele delen zit, is ongevaarlijk maar pijnlijk. ,,Maar zodra het in de maag zit, loop je geen gevaar meer. Pas bij het verlaten van ons lichaam kunnen de pepers ons herinneren aan wat we de avond daarvoor gegeten hebben.”
Zijn pepers al die moeite wel waard? Absoluut, zegt Beuk. ,,Ze kunnen een enorme meerwaarde in smaakbeleving geven.’’ Hieronder laat hij je zien hoe je op een handige manier met de rode peper omgaat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Kabeljauw in knapperig korstje
Een licht stukje vis met een knapperig maar ook romig korstje, dankzij de toevoeging van kwark. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Zo herken je ‘foute’ eitjes uit de Oekraïense legbatterij: ‘Kijk op het etiket’
Kijk goed op het etiket van koekjes en mayonaise om te voorkomen dat je ongemerkt ‘foute’ eieren eet. Daarvoor waarschuwen Milieu Centraal en de Dierenbescherming, nu duidelijk is geworden dat op grote schaal eieren uit Oekraïense legbatterijen in de Europese Unie belanden. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Koken & Eten
Terrassen voor de eerste lentezon: vaak eet en drink je buiten even goed als binnen
Altijd ergens eind februari is die dag er, de eerste zon die aanvoelt als de lente. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer ziet dat dit het moment is dat veel horecaondernemers hun terras weer uit zetten. Klassiekers in de stad bieden een fijne basis voor het opsouperen van de lentezon, maar er gebeurt meer op het terras komend jaar, in de grote stad en erbuiten.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
Komt een kok bij de dokter
Deze stevige ontbijtburger geeft je kracht om te sporten
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: een ontbijt dat ervoor zorgt dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. -
Wat Eten We Vandaag: Stevige zwarte bonensoep met pompoen en Griekse yoghurt
Zwarte bonen zijn een bron van eiwitten en vezels. Die kun je dus gerust gebruiken als basis van een voedzame maaltijdsoep.