Keto-dieet - met veel kaas en vlees - is populair. Maar of het ook gezond is?
Het keto-dieet zit in de lift. Sinds het nieuwe jaar groeit de belangstelling voor dit dieet, waarbij de koolhydraten in maaltijden worden vervangen door vet. Dat betekent: veel room, mayonaise en kaas. Geen rijst en aardappelen, wel spek en rookworst.
Beroemdheden als Gwyneth Paltrow, Halle Berry en Mick Jagger hebben keto omarmd en sinds het nieuwe jaar is de belangstelling in vooral Amerika en Canada toegenomen. In Nederland is ook een piek te zien in het aantal mensen dat naar de term zoekt. Ook op social media als Instagram en Twitter wordt veel over keto-maaltijden gedebatteerd.
Het dieet is niet nieuw, al een eeuw lang experimenteren mensen die gewicht willen verliezen met het weren van koolhydraten uit hun maaltijden. Populair was een tijdlang het Atkins-dieet. Het werd gebruikt om het aantal toevallen bij epilepsiepatiënten in te dammen. Door brood en aardappelen te schrappen komt in het lichaam een andere stofwisseling op gang. Na twee tot vier dagen gaat het lichaam in plaats van glucose (ontstaan uit koolhydraten) vet gebruiken als energiebron. Dit kan zorgen voor hoofdpijn en een slechte adem.
De stijgende populariteit doet de vraag rijzen of het wel een gezonde manier van lijnen is. Gezondheidsexpert Marcelo Campos van Harvard Medical School benadrukt dat het moeilijk is om dit dieet lang vol te houden. Effecten over de gevolgen voor de lange termijn zijn daarom niet voorhanden. In eigen land stelt Astrid Postma-Smeets, voedings- en gezondheidsexpert van het Voedingscentrum vraagtekens bij het – naar verluidt – favoriete dieet van Alec Baldwin, Matthew McConaughey, Tom Jones en Robin Wright. ,,Er zijn geen wonderdiëten'', stelt ze. ,,En van alle diëten val je in het begin af. Maar omdat het zo moeilijk is vol te houden, val je terug naar je oude gewicht als je ermee stopt.''
Daarbij: wie volkoren producten mijdt, mist de mogelijkheid zijn gezondheid te beschermen. ,,In die producten zitten vezels, vitaminen en mineralen die een lager risico op ziekten geven. Dan moet je maar zien die uit andere voedingsmiddelen te halen.''
Het nadeel is van het dieet – naast het feit dat je waarschijnlijk vooral minder eet omdat de avocado’s en biefstukken je neus uitkomen – dat je veel vlees binnenkrijgt en dat is niet echt fijn voor moeder natuur. ,,Om al die koeien te laten groeien hebben we veel soja en graan nodig'', aldus Postma-Smeets. ,,Die kunnen we beter zelf opeten, want dat is voor de planeet veel beter.'' Rood vlees – meer dan 100 gram per dag – geeft ook nog eens meer kans op diabetes en kanker. ,,Ook iets om bij stil te staan'', vindt de voedingsdeskundige van het Voedingscentrum.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkool-kerriesoep met kokosmelk
Bloemkoolsoep maar dan net even anders door de toevoeging van kerrie, geroosterde bloemkool en kokosmelk. Serveer de soep als voorgerecht of nuttig deze als opkikkertje tijdens de lunch. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Koken & Eten
Waarom topkok Heston Blumenthal in huilen uitbarstte toen hij een broodje wilde eten
De Britse topkok Heston Blumenthal staat bekend om zijn bijzondere experimenten met eten, zoals unieke combinaties van ingrediënten. In zijn nieuwe boek Is dit een kookboek? legt hij uit hoe je op een oneindig aantal manieren tegen koken aan kunt kijken. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen met mindful eten. -
Wat Eten We Vandaag: Kabeljauw in knapperig korstje
Een licht stukje vis met een knapperig maar ook romig korstje, dankzij de toevoeging van kwark.
-
2
Supers stoppen met gratis plastic en papieren zakjes groenten en fruit
Lidl, Jumbo, Plus en Aldi stoppen dit jaar met de gratis plastic en papieren wegwerpzakjes voor groenten en fruit. In plaats daarvan kunnen klanten herbruikbare zakjes kopen die ze thuis kunnen wassen. De supermarkten hebben dit met de overheid en bedrijven in de kunststofsector afgesproken in het Plastic Pact NL. Vorig jaar deed Albert Heijn al wegwerpzakjes in de ban. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMKoken & Eten
Geen frisdrank maar water met een geurtje: dit zijn de voor- en nadelen
Water drinken is hip. Daarom verschijnen er steeds meer smaakmakers om het glaasje leidingwater op te fleuren.