Kan dat, de Vierdaagse lopen zonder eten, drinken en geld?
Koken & etenWie de Vierdaagse loopt, wordt bedolven onder aanmoedigingen én gratis eten. Maar kun je een hele dag vooruit zonder eigen proviand?
Vooropgesteld: wie 84 euro inschrijfgeld kan neertellen om vier dagen in een sliert van meer dan 40.000 mensen te mogen wandelen, moet niet ineens emmeren over wat het qua eten en drinken kost om de Vierdaagse te kunnen lopen.
Ja, die bananen die iedere ochtend met geschreeuw - ,,wie maakt me los!’’ - van de met de dag heser klinkende verkoopster aangeprezen worden, zijn prijzig. Een eurootje. En ook andere slimme handelaren verdienen flink aan de wandelaars met puddingbroodjes (2,00 euro), soep (2,50 euro) of veelal slappe koffie (1,50 euro). Maar hé, het is de Vierdaagse. En al die dagen feesten en bier drinken, dát is pas duur.
Gratis water genoeg
Maar wat als je je geld en proviand in de haast vergeten bent? Kan je dan ‘overleven’ op wat je aangeboden wordt door al die gulle en meestal goedlachse toeschouwers langs de kant? We nemen de proef op de som. Water is geen probleem. Vooral niet in de dorpen. Weurt, Beuningen, Alverna: overal staan buitenkranen en tuinslangen. En iedereen heeft wel een beker voor je als je zelf geen fles op zak hebt.
Qua eten ligt het iets anders. Wat gelijk opvalt: de doorgewinterde toeschouwer doet het helemaal volgens het boekje: komkommers, zoute stengels en zoute koekjes. Het zijn de drie etenswaren die alomtegenwoordig zijn gedurende de kilometerslange tocht. Ooit heeft iemand bedacht dat wandelaars dat lekker vinden en het goed voor ze is. Weinig vet en je voortdurend zwetende lichaam verliest veel zout.
Chips en zoute stokjes
Handenvol zoute stokjes zijn er dus te krijgen. Dat geldt overigens ook voor de meer gezellige variant: chips. Sportief gezien best verantwoord tijdens de Vierdaagse: want je krijgt én je koolhydraten binnen én je vult je natriumgehalte aan. Langs de route wemelt het dan ook van de kinderen die kommen vol chips aanbieden.
Top-spot nummer één voor komkommers: Wijchen. Dé plek voor chips-eters is de Nijmeegse buurt Waterkwartier. Waar ze, hygiënisch verpakt en wel, gratis door kinderen worden uitgedeeld.
Shot suiker
Wie lekker lang kan doorgaan op een shot suiker komt ook helemaal aan z’n trekken. Het wemelt van de schattige kinderen die je overladen met spekjes, ijsjes, lolly’s en vooral: drop. In kilo’s verkrijgbaar. En in alle varianten: zout, zoet, afgekloven of verpakt. Graaien maar in die grote kommen. Of de wandelaar voor je, die datzelfde doet, zijn handen wel heeft gewassen? Ach, niet over nadenken. Goed voor je weerstand, zeggen we dan maar.
Valt er ook echt iets voedzaam te eten? Ja hoor, in de Nijmeegse wijk Hatert staan hele dienbladen met ontbijtkoek, rijstwafels en vers fruit uitgestald. En vraag je daar aan een willekeurige toeschouwer om even een boterhammetje voor je te smeren, mag je zo de keuken in. En ook nog even gratis naar de wc.
Geen honger lijden
Mocht je echt helemaal verlegen zitten om eten, dan zijn er nog de grote supermarktketens en voedselfabrikanten die de Vierdaagse gebruiken om zichzelf te promoten: appels, radler, krentenbollen, yoghurt, gekookte eieren en melk: het wordt zomaar in je hand gedrukt. Terwijl je best een dag kunt wandelen zonder extraatjes, zo meldde voedingskundige Frouwkjen van Duin eerder deze week aan deze site.
En tot slot een tomatenprutje op toast van een ketchup-fabrikant. Kortom, in de Vierdaagse hoeft niemand honger te lijden. Gezegend zij het land waar je zoveel gratis eten en steun toegeworpen krijgt tijdens een stukje lopen.
Nog lang niet uitgekeken op de Vierdaagse? Bekijk hier de video's over het Nijmeegse festijn:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
‘De Vierdaagse kun je prima lopen op bruine boterhammen met kaas’
De Nijmeegse Vierdaagse lopen is een knappe prestatie, maar je hoeft er echt geen sportdranken of speciale maaltijden voor te nuttigen. Bruine boterhammen met kaas zijn prima, zegt voedingskundige Frouwkjen van Duin. -
Wat Eten We Vandaag: Biefstuk in pittige marinade
Het geheim van een lekker stukje vlees is een goede marinade én rust - zodat alle smaken in het vlees trekken. De marinade in dit recept is kruidig en leent zich uitstekend voor verschillende vleessoorten. De mosterd maakt de marinade wat scherp van smaak en de gerookte paprikapoeder zorgt voor een pittige en rokerige smaak. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Wat Eten We Vandaag: Dé ultieme pastasalade met tonijn
Het is snel, lekker en bestand tegen de zon. Bingo! Pastasalade. Wij delen het ultieme recept. Zo kom je zonder kleerscheuren de zomer door. Haal de picknickmand vast de zolder.
-
Droogte betekent slecht nieuws voor snoep- en chocoladeliefhebbers
De hittegolven en droogte in Europa zullen naar verwachting ook negatief uitpakken voor de oogst van suikerbieten. In verschillende Europese landen waarschuwen boeren voor lagere opbrengsten dan gemiddeld. Mogelijk dat de productie van snoep en chocolade door de problemen wordt geraakt, waarschuwen kenners. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit is waarom de prijzen van patat en chips omhoog zullen gaan
De prijs van patat en chips gaat omhoog. Aanhoudende droogte bedreigt de oogst van onder meer aardappelen en uien. Een kleinere oogst leidt tot minder inkomsten voor akkerbouwers en uiteindelijk hogere prijzen in de winkel, melden de akkerbouwers. ,,Je ziet nu al dat de markt reageert op de verwachte prijzen.’’