Kaasrel tussen Mexico en Spanje nadert hoogtepunt
De Mexicanen zijn hoopvol gestemd, ze geloven dat het handelsverdrag met de Europese Unie eind februari is opgeschoond en vernieuwd. Of de manchego-rel tussen het land en EU-lidstaat Spanje dan ook is opgelost, dat is maar de vraag. Spanje verzet zich, bestempelt de Mexicanen als 'kaaspiraten' en beschuldigt ze van 'wreed plagiaat'.
,,We moeten onze manchego met hand en tand verdedigen”, zegt Francisco Tejado namens Spanjes grootste kaasproducent Garcia Baquero tegen de Britse krant The Guardian. Hij en meer dan 700 Spaanse schapenhouders en 65 kaasmakers zijn in hun voortbestaan afhankelijk van de manchego-verkoop en zien hun lot bedreigd door de Mexicanen.
Nu de Europese Unie en Mexico druk bezig zijn een oud handelsverdrag op te schonen en vernieuwen, ontbrandt de manchego-rel tussen beide landen in alle hevigheid. De Mexicanen hanteren eenzelfde benaming voor een eigen kaas en willen de door de EU beschermde naam van de Spaanse manchego niet erkennen.
Keurmerken
De Spaanse manchego wordt gemaakt in de regio La Mancha van de melk van schapen van het ras Manchego. De melk is bij het maken van de kaas al minstens een maand oud. De naam is beschermd en de gevolgde procedure in de productie van de kaas is vastgelegd in keurmerken.
Ook in Mexico wordt echter een manchegokaas gemaakt. Daar bestaat de kaas uit koeienmelk die niet ouder is dan zeven dagen, de manier van produceren is anders.
Belangen groot
Het betekent dat de Mexicanen hun kaas in de Verenigde Staten kunnen verkopen voor zo'n 7 dollar, terwijl de Spaanse manchego in de winkels het dubbele kost. ,,Dan is de keus van de consument snel gemaakt", zegt Santiago Altares, namens de organisatie die de AOC-keurmerken uitdeelt aan de manchegomakers. ,,Die consument kiest dan voor de goedkoopste."
De belangen zijn groot. Honderden Spaanse schapenhouders en tientallen producenten in La Mancha hebben zich toegelegd op het maken van de kaas. Elk jaar fabriceren zij meer dan 15.000 ton manchego, waarvan 60% wordt geëxporteerd. In Mexico, de tweede economie van Zuid-Amerika, bestaat 15% van de totale kaasverkoop uit het van de hand doen van manchego.
(lees door onder de foto)
Handelsverdrag
De kaasrel heeft nu ook het podium van de diplomaten bereikt. Daar proberen Mexico en de Europese Unie een verouderd handelsverdrag op te schonen en vernieuwen. In het conceptverdrag vraagt de EU aan Mexico om 340 streekproducten te erkennen, waaronder de manchego. Vorige week begon de negende ronde van onderhandelingen tussen het Zuid-Amerikaanse land en de EU.
De Spanjaarden beschuldigen de Mexicanen van 'wreed plagiaat', ze willen op een makkelijke manier een slaatje slaan uit de kaas die bekend staat als manchego. De Spanjaarden oefenen druk uit op hun diplomaten en de andere EU-lidstaten om dit vooral ook zo te zien.
De Mexicanen op hun beurt stellen dat iedereen de 'algemene' naam van de kaas mag hanteren 'en dat zullen we blijven doen'. De EU-producten hebben in Mexico nog geen beschermde status.
Santiago Altares hoopt voor de Spaanse manchego-makers dat ze gehoord worden. Aan de andere kant weet hij ook: ,,Het wordt moeilijk. Tijdens zulke onderhandelingen zijn er zoveel andere belangen in het spel. Er wordt gegeven en genomen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Beste chef-kok ter wereld’ Guy Savoy verliest zijn derde Michelinster
De Franse topchef Guy Savoy, al zes jaar op rij de beste chef-kok ter wereld, verliest dit jaar een Michelinster. Zijn restaurant valt terug van drie naar twee sterren, zo heeft de Michelingids bekendgemaakt. -
Zwitserse berg mag niet meer worden afgebeeld op chocoladereep Toblerone
De herkenbare verpakking van een Toblerone-chocoladereep zal er binnenkort anders uitzien. De Zwitserse berg Matterhorn mag er namelijk niet meer op worden afgebeeld, melden Zwitserse media. -
Wat Eten We Vandaag: Preistamppot met gember, kerrie en garnalen
Met stamppotten kun je eindeloos variëren: probeer eens deze variant met gember, kerrie en garnalen. Tip: gebruik bij voorkeur kruimige aardappelen, want deze vallen goed uit elkaar na het koken. -
PREMIUMcolumn
Ons dorp gaat Grieks en bij Bas op Bezouki
Gehaktballetjes in tomatensaus, balletjes gevuld met geitenkaas, balletjes in citroen, balletjes aan een stokje, balletjes uit het pannetje... -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
Wat eten we vandaag: ovenschotel met rode kool, gehakt en koolrabipuree
Minder koolhydraten eten? Voor deze ovenschotel gebruiken we koolrabi in plaats van aardappel. Dankzij het zoet van de appel en het zuur van de rode kool serveer je een Hollands smaakbommetje. -
-
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?