Kaas is gezond voor je blijkt uit nieuwe studie, toch wordt Schijf van Vijf niet aangepast
Het eten van kaas is niet slecht voor je. Dat blijkt uit studies die in Amerika zijn gepubliceerd. Zelfs volvette kaas heeft meer gezondheidsvoordelen dan -nadelen, stellen de experts. Kaasmakers en -handelaren in het Groene Hart zijn blij maar de Schijf van Vijf wordt niet aangepast.
Nieuwe ontdekkingen leiden niet automatisch tot een aanpassing van de Schijf van Vijf, zegt woordvoerder Patricia Schutte van het Voedingscentrum: ,,Het kan jaren duren voordat nieuwe ontdekkingen goed onderzocht zijn. Sommige nieuwe bevindingen vinden uiteindelijk hun weg naar de Schijf van Vijf. Althans, als zij algemeen aanvaard zijn.”
Het Voedingscentrum, dat waakt over ons gezonde eetgedrag, adviseert ‘een beetje kaas vanwege de voedingswaarde, maar wel de magere varianten vanwege verzadigd vet’, meldt Schutte. ,,Hoevéél kaas verschilt per leeftijd.” 10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout staat wel in de Schijf van Vijf.
De experts van het Voedingscentrum zijn op de hoogte van alle belangrijke onderzoeken die overal op de wereld gedaan worden op het gebied van voeding. Zij beoordelen deze onderzoeken en zetten ze om naar veilige en praktische adviezen. Adviezen worden alleen gegeven op basis van goede onderzoeken en wetenschappelijke consensus, zegt Schutte.
Meer voor- dan nadelen
Volgens de berichtgeving over de kaasstudies in de Amerikaanse krant The Washington Post kleven er meer voor- dan nadelen aan het eten van kaas. Zelfs volvette kaas is niet zo slecht als altijd wordt gedacht, want eigenlijk is nergens te zien dat je er van aankomt of dat je er hartproblemen van krijgt. ,,Kaas zit boordevol voedingsstoffen als proteïne, calcium, fosfor en past goed in een gezond voedingspatroon”, zegt Lisa Young, adjunct-professor aan New York University in de Amerikaanse krant.
Bij het maken van voedingsadviezen voor Nederland is wetenschappelijke overeenstemming voor het Voedingscentrum het uitgangspunt. Een ruime meerderheid van internationale, gespecialiseerde wetenschappers moet het eens zijn over de interpretatie van het beschikbare onderzoek, zegt Schutte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
Lekker, bloemkool van de grill, maar andijvie ga ik niet wokken
Vleesverslaafde verslaggever John Bas doet mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Geen dierlijke producten, dus. Hoe bevalt dat? Aflevering 3: goed te doen.Breda -
PREMIUM
Morgen is het Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Wat Eten We Vandaag: Gele curry met krieltjes
Een lekkere Thaise curry heeft de juiste balans tussen pittige, zoete en zure smaakmakers. Voor een friszuur element gebruiken we limoensap, kokos geeft het gerecht iets zoetigs. Houd je van pittig? Snijd dan een rode peper in ringetjes en garneer hiermee de curry. -
PREMIUM
Kaas slecht voor je? Het is juist wél gezond, blijkt uit nieuw onderzoek (zelfs volvette kaas)
Kaas, wie is er niet groot mee geworden? Maar kaas heeft inmiddels ook een bedenkelijk imago gekregen: te vet en te zout. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het juist gezond is. Dat is natuurlijk ‘kaassie’ voor kaashandelaren in het Groene Hart. De kaasvlag kan uit.
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Auberginehachee met aardappelpuree
Hachee is een traditioneel stoofgerecht, wij hebben een vegetarische variant bedacht waarbij het rundvlees wordt vervangen door aubergine en paddenstoelen. De structuur van deze groenten komt dicht in de buurt van draadjesvlees. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta salmone e limone
Zin in een smaakvolle en snelle pasta? Maak dan deze heerlijke pasta salmone e limone. Dit pastarecept is een echte Italiaanse klassieker en geeft de eenvoud van de Italiaanse keuken perfect weer. Serveer er een lekkere witte wijn bij en geniet van dit verrukkelijke recept.