Jij kunt de aardappelboeren redden: ‘Eet een frietje’
Door de coronacrisis moeten horecaondernemers noodgedwongen de deuren sluiten. Ook de export is grotendeels weggevallen en hierdoor ligt er nog 1,5 miljard kilo aan aardappelen bij de boeren. Brancheorganisatie Akkerbouw steekt daar samen met Strategisch bureau Doordacht een stokje voor: zij startten anderhalve week geleden de campagne #Benefrietjes.
De zogenaamde Benefrietactie moet mensen aansporen om aardappelen te blijven kopen, om zo het overschot te verkleinen. ‘Benefrietjes kun je overal kopen. Het zijn namelijk gewone frietjes die je kunt kopen bij jouw lokale supermarkt of snackbar’, is te lezen op de site.
Volgens André Hoogendijk, directeur van Brancheorganisatie Akkerbouw, is de vraag naar aardappelproducten teruggelopen tot wel negentig procent wereldwijd, als gevolg van de coronacrisis. ,,Deze algehele vraaguitval is een heel unieke situatie.’’
1,5 miljoen ton
De Benefrietactie richt zich op telers die gespecialiseerd zijn in het lang bewaren van de aardappelen. ,,De aardappelen liggen een halfjaar in de schuur en de kosten zijn al gemaakt met het telen en bewaren. Nu komen ze erachter dat ze de aardappelen niet meer kwijt kunnen.’’
Het gaat volgens Hoogendijk om een groep van duizend tot 1500 telers die in totaal 1,5 miljoen ton aardappelen hebben liggen. Deze enorme berg moet kleiner worden met de campagne, om zo voedselverspilling tegen te gaan. ,,In het ergste geval gaat het naar de gister voor groene energie, maar we willen het liever opeten.’’
Aardappelen
Hoogendijk legt uit dat veel boeren de aardappelen telen voor friet. ,,Tien procent gaat naar de zogenaamde tafelaardappelen – dus de zakken die je in de winkel kunt kopen – en de overige negentig procent is voor de verwerking van onder andere patat.’’ En deze verwerking ligt nu dus volledig stil.
Op deze manier zijn de boeren in één keer vier jaarinkomens kwijt
Volgens de directeur hebben de boeren in principe nog maar twee tot drie maanden om alles weg te werken. ,,Aardappelen zijn bederfelijk, tegen de zomer moeten ze wel de schuur uit.’’ Hij zegt ook in gesprek te zijn met het Ministerie van Landbouw. ,,Voor compensatie van de schade.’’
,,Aardappelen kosten gemiddeld 16 of 17 cent per kilo. De telers hebben duizend ton liggen, dus het gaat dan om zo’n 160.000 euro’’, zegt Hoogendijk. Volgens hem ligt het gemiddelde jaarinkomen voor akkerbouwers rond de 37.000 per jaar. ,,Dan zijn ze nu in één keer vier jaarinkomens kwijt.’’
Snackbars
Niet alleen consumenten worden gestimuleerd om mee te doen aan de campagne, ook snackbarhouders kunnen bijvoorbeeld meedoen aan de Benefrietactie. ,,We zien dat lokaal snackbars of restaurants acties opzetten voor een school of verpleegtehuis.’’ Grootschalige partijen of ziekenhuizen vinden de actie volgens Hoogendijk ook interessant. ,,Ze vinden het leuk, maar hebben geen tijd om er iets mee te doen. Het is voor ons ook steeds zoeken om iets te bedenken zonder dat we ze nog meer werk geven.’’
Hoogendijk benadrukt dat ze met de campagne niet het advies willen geven om mensen twee keer per dag friet te laten eten. ,,Maar de rijst en pasta ging op in het schap, en de aardappelen bleven liggen. We willen de mensen gewoon meegeven: heb hier aandacht voor, eet de Nederlandse aardappel. Dit hoeft niet alleen met friet te zijn.’’
Op social media is door de initiatiefnemers de hashtag #benefrietjes in het leven geroepen. Verschillende mensen delen hiermee een foto of filmpje om te laten zien dat zij de campagne steunen.
Overgebleven frietjes op tafel? Zo maak je ze later weer knapperig:
Aardappelboer Henk Jan vertelt over zijn oogst:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
Koken & Eten
Eenpansgerechten: met deze vier makkelijke maaltijden heb je weinig afwas
Eenpansgerechten zijn complete maaltijden die je in één pan of schaal bereidt. Makkelijk, vaak voordelig omdat je maar één pit gebruikt en lekker weinig afwas natuurlijk. Eatertainment selecteerde vier recepten van gerechten die ook nog weinig tijd kosten. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
ORS-poeder tegen een kater: uitkomst of te mooi om waar te zijn?
Een rauw ei, mariadistel en een Bloody Mary; tegen een kater doen ze helaas niets. Maar hoe zit dat met poeder tegen diarree? Kan dat hoofdpijn na een glaasje te veel voorkomen?
-
met video
Heineken, De Klok of Schultenbräu: wie proeft het verschil?
Heineken kondigde een fikse prijsstijging van het bier aan in zowel de supermarkt als de horeca. Zijn er nog goedkopere alternatieven en proef je het verschil tussen een A-merk of een budgetbiertje eigenlijk wel? -
PREMIUMKoken & eten
Kinderen hele dag thuis? Leer ze koken! ‘Begin met iets eenvoudigs, zoals een aardappel schillen’
Hoe vermaak je kinderen nu zij thuiszitten omdat de scholen gesloten zijn? Een optie met duidelijk merkbaar resultaat: leer ze koken. ‘We zoeken manieren die ervoor zorgen dat de kinderen niet de hele dag achter een schermpje zitten.’ -
Video
Overgebleven frietjes? Zo maak je ze weer knapperig
In deze aflevering van Keukenheks zie je hoe je overgebleven frietjes opnieuw kunt verhitten, zonder dat ze slap worden. Bak de patat in hete olie, zo wordt het weer lekker krokant. Frietontbijt!