Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel.
Delen per e-mail
Jongeren eten vaker gerechten uit buitenlandse keukens, gebruiken vaker pakjes en zakjes (of verspakketten) en eten vaker vegetarisch. Ze bestellen ook vaker eten én eten ze vaker buiten de deur. Als je hen vraagt wat typisch Nederlands eten is, noemen ze met kaas, stroopwafels, drop en kroketten. Ouderen aan de andere kant eten vaker Hollandse pot en koken vaker met verse en biologische ingrediënten. Stamppotten en haring bestempelen zij als typisch Nederlands eten.
Tv-zender 24Kitchen deed een grootscheepse enquête naar de eetgewoonten van Nederlanders. Janny van der Heijden, bekend als jurylid van Heel Holland Bakt en als auteur van kookboeken, neemt voor de zender de proef op de som. Ze reist voor tv-programma De Smaak van Nederland kriskras door de provincies en prikt her en der een vorkje mee. Alles prima, vindt Van der Heijden, als het maar is gemaakt met verse ingrediënten. ,,Koken met pakjes en zakjes is eigenlijk geen koken”, zei ze in een interview met Libelle.
In de aflevering van vanavond draait het om de Hollandse Pot. De aardappel moet het afleggen tegen pasta, zo blijkt uit de enquête van 24Kitchen: in de top 10 van meeste bereide gerechten staan nummer 1, 2 en 3 pastagerechten. Pas op nummer 4 volgt de Hollandse Pot. Van alle Nederlanders houden de Friezen de traditie nog het meest in ere. In hun provincie verschijnt het vaakst een traditioneel Hollands gerecht op tafel (in Flevoland het minst vaak). Limburgers staan vooral bekend om hun liefde voor de snackbar. Zij zijn daar van alle Nederlanders het vaakst te vinden.
Pap, brood en brij
Samen met chef-kok Joris Bijdendijk neemt Van der Heijden een kijkje in het Rijksmuseum. Daar zijn schilderijen te zien met rijke gerechten en producten: kaas, brood, citrusvruchten, maar ook olijfolie. Toen al, signaleert de presentatrice bij een schilderij uit 1615. ,,We hebben het gevoel allemaal dingen hebben ontdekt", beaamt Bijdendijk. ,,Maar die zijn vaak al heel oud.” Toch verschilde het eten van de gemiddelde Nederlander nogal met de overdaad die op de schilderijen te zien valt. ,,Die aten pap, brood en brij", aldus Van der Heijden.
Tegenwoordig eten gewone mensen weinig pap als avondeten. Michel Rekers, wereldkampioen stamppot koken, vertelt dat hij in het zorgcentrum vaak stamppot maakt. De Hollandse keuken is ondergewaardeerd, vindt hij. ,,Je kunt met stamppot alle kanten op.” Aardappelen, daar is hij dol op. Koken, bakken, pureren. ,,Je kunt een aardappel vullen, je kunt er kruidenboter indoen. Je kunt ze poffen. Je kunt er zelfs een spies van maken.”
De Smaak van Nederland, elke maandag om 22 uur op 24Kitchen.
Meer zien over lekker eten? Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Zijn asperges lustopwekkend? Vijf feiten en fabels over het witte goud
Bij sommige boeren vind je ze al, maar donderdag begint het aspergeseizoen echt. Dan zijn we weer even in de ban van de groente waarover veel mythes bestaan. -
VIDEO
Steekproef: Veel vishandelaren maken er een potje van en informeren hun klanten slecht
Van de Nederlandse viswinkels en viskramen houdt 99 procent zich niet aan de etiketteringsregels, zegt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Dat belemmert klanten bij het maken van een duurzame keuze. -
Wat Eten We Vandaag: Spinaziecurry met witte kaas en flatbread
Wist je dat het in India heel normaal is om met je handen te eten? Met dit recept kun je haast niet anders! Dip het flatbread in de heerlijke spinaziecurry en geniet van deze lekkere maaltijd. -
Wat Eten We Vandaag: Cranberry ginger beer mocktail
Een mocktail is een cocktail zonder alcohol. Het woord is een samenvoeging van het Engelse ‘mock’ en ‘cocktail’. Mock betekent ‘niet echt’, maar toch is alles aan dit drankje écht lekker. Voeg wat ijs toe en geniet! -
Koken & eten
Darter Aubergenius luidt Nederlands aubergineseizoen in: ‘Als ik blij ben, denk ik aan aubergines’
Veel mensen weten het niet, maar begin april begint het Nederlandse aubergineseizoen. Nederlandse supermarkten stappen dan over op aubergines van eigen bodem. Lekker lokaal en duurzaam, vinden teler Dennis van Luijk en auberginefan Dirk van Duijvenbode.
-
Koken & eten
Janny van der Heijden: ‘Koken met zakjes en pakjes is eigenlijk geen koken’
Het grote publiek kent haar vooral als de onbetwiste koningin van de baksels, maar voor Janny van der Heijden (66) valt er nog veel meer te proeven. De presentatrice reisde voor 24Kitchen kriskras door het land om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de smaak van Nederland? Libelle sprak met haar. -
Wat Eten We Vandaag: Orecchiette pasta met harissa kipgehaktballetjes
Deze zelfgemaakte kipgehaktballetjes met harissa pasta zijn ontzettend smaakvol én heel makkelijk te maken. Bovendien zijn ze heerlijk in combinatie met orecchiette pasta en een zelfgemaakte tomatensalsa. -
Koken & eten
Edsilia Rombley laat BN’ers in kunstwerken van chocolade happen: ‘Het is hilarisch én leerzaam’
Edsilia Rombley presenteert Showcolade, een nieuw tv-programma van Omroep Max. Het draait helemaal om chocolade en de prachtige objecten die chocolatiers ermee kunnen maken. Bekende Nederlanders gaan happen in kunstwerken die amper van echt te onderscheiden zijn. Denk aan een zoutstrooier, een kinderlaarsje, een plakbandhouder of een sigaar.