Volledig scherm
© Facebook

Italianen boos over kiwi-pizza

Koken & etenFruit op een pizza is not done, schreeuwen Italianen al decennia. De pizza Hawaï met ananas leidde al tot flinke wrevel, nu gooit een pizza met kiwischijfjes olie op het vuur.

Quote

Als we in Italië zoiets zouden doen, zouden klanten het fruit in ons gezicht smijten

Pizzabakker Johnny di Francesco

Een Zweed plaatste op 5 januari een foto van de bewuste pizza op Facebook. Stellan Johansson had voor kerst kilo's kiwi cadeau gekregen en wou iets doen met de restanten. 

Hij ging naar de plaatselijke pizzeria in zijn woonplaats Skottorp aan de Zweedse westkust en vroeg om een pizza met kiwi's. Het personeel keek raar op, maar ging op het vreemde verzoek in. De kiwi-pizza belandde al snel op socialemediasite Reddit.com, met het treffende bijschrift ‘een gruwel’. 

Het leidde wereldwijd tot hevige reacties. De foto wekte ook down under de gemoederen. Pizzabakker Johnny di Francesco, een nazaat van uitgeweken Italianen in Australië, verklaarde aan een radiozender dat hij in principe geen probleem heeft met kiwi op een pizza, indien het als dessert bedoeld is. Als hoofdgerecht kan het niet. Vooral de combinatie kiwi en ham ligt moeilijk. ,,Als we thuis (in Italië, red.) zoiets zouden doen, zouden klanten het fruit in ons gezicht smijten.”

De pizza is ook nieuws in Italië, waar velen in de pen kruipen om hun ongenoegen te uiten.  Een greep uit de reacties: ‘ik denk dat ik blind ben geworden’, ‘in welke wereld leven wij’ en ‘dit is een gruwel tegen de natuur.’

Best lekker

Toch is het best lekker, zo valt in de krant The Guardian te lezen. Journalist Alyx Gorman krijgt kok Enrico Sgarbossa zover om er eentje voor haar te maken in pizzeria Al Taglio in Sydney. Wat volgens Gorman ook hielp was dat de pizza eronder al heel smaakvol was. 

Gaat je voorkeur uit naar ananas op je pizza? Deze deluxe versie van Jet en Perry is een feestje (vindt ook Job):