Is sushi slecht voor je?
Sushi is ongekend populair; Nederland telde vorig jaar 305 sushi-restaurants. Onlangs dook het bericht op van een Amerikaanse sushiliefhebber, die een lintworm van 1,65 meter bleek te hebben. Hij moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Een incident, of is sushi slecht voor je gezondheid?
Er doen veel fabels de ronde over het eten van veel vis. Het veelvuldig eten van grote zoutwatervissen, zoals tonijn en zeebaars, zou leiden tot kwikvergiftiging. Volgens het Voedingscentrum is de kans hierop echter minuscuul. Het gevaar is alleen aanwezig bij het dagelijks eten van grote hoeveelheden vis en gedurende je hele leven.
Het klopt wel dat het consumeren van rauwe vis die langdurig gekoeld is bewaard, kan leiden tot besmetting met de bacterie listeria. Deze bacterie kan bij mensen met een lagere weerstand ernstige ziektes veroorzaken, zoals maagdarminfecties, bloedvergiftiging, infecties van ogen en huid en bij zwangere vrouwen kan listeria een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. In een restaurant waar met verse producten wordt gewerkt in een hygiënische keuken, krijgt de bacterie weinig kans.
Gelukkig is het risico op listeria klein en is er ook nog positief nieuws. Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt. Kies je voor sushi, ga dan naar een restaurant dat goed geprepareerde, verse sushi serveert.
Bron: Voedingscentrum
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
Sushiliefhebber heeft lintworm van 1,65 meter
Een sushiliefhebber uit de Amerikaanse stad Fresno kwam in een lokaal ziekenhuis aanzetten met een lintworm van 1,65 meter. De man at bijna elke dag rauwe zalm, vertelde hij aan de dokter. -
Wat Eten We Vandaag: Chocoladecake met hazelnoten
Een cake van chocolade met hazelnoten: wie wordt daar nou niet gelukkig van? De combinatie van chocolade en hazelnoten staat garant voor succes. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Deze carnavalskostuums zijn om op te eten
Het carnavalsweekend staat voor de deur en dat betekent dat we ons verkleden en feesten tot we niet meer kunnen. De kostuums die voorbij komen verrassen ons ieder jaar weer. De volgende outfits zijn niet alleen grappig, maar ook nog eens heel 'lekker'.
-
Wat Eten We Vandaag: Saoto soep
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprika en mango salade
De paprika en mango worden voor deze salade kort gegrild en de walnoten worden geroosterd. Vul de salade aan met grove stukken mozzarella, blokjes avocado en een balsamico dressing en je hebt een heerlijke lunch vol gezonde vetten. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.