Ineke kookt de beste snert van de wereld
VIDEOIneke Hoeksema (34) mag zich voor de tweede keer winnaar van het WK Snertkoken noemen. De Hoogezandse deed voor de twaalfde keer op rij mee aan het Groningse kampioenschap. In 2016 werd Hoeksema ook al kampioen. Vorig jaar werd ze derde.
Haar geheim? ,, Een goede snert is een oud-Hollandse, zonder poespas. Met goed vlees, spliterwten. Geen gewone erwten. Die vind ik niet lekker’’, aldus de winnares. ,,Verder gaat er prei, ui, wortel, knolselderij en bladselderij in de soep.’’ Hoeksema gebruikt ook nog spek, verse worst en hamschijven. ,,Geen aparte ingrediënten.’’
Erwtensoep moet goed op smaak zijn, vindt de Hoogezandse. Niet te flauw. Vantevoren trok ze een bouillon die ze meenam naar de wedstrijd. ,,Daar heb ik mijn erwten in gekookt, tot ze helemaal gaar waren. Toen ze kapot gingen, gingen de groenten erbij. En het vlees.’’
Het koken en bakken zijn Hoeksema's grote hobby's. Ze vond het vroeger al lekker om te kijken hoe haar ouders koken. Ze is kok in een instelling voor verstandelijk gehandicapten, waar ook geregeld een ketel erwtensoep wordt gemaakt. ,,Mijn snertrecept heb ik de loop der jaren steeds aangepast voor de kampioenschappen. Twee jaar geleden werd ik eerste en vorig jaar gebruikte ik precies hetzelfde recept en werd ik derde. Nu heb ik het weer een tikje aangepast. Maar het blijft een momentopname. Als je erwten niet goed gaar zijn, dan kan het nog misgaan. En dan hangt het er ook nog vanaf waar de jury op let. Er is geen peil op te trekken.’’
Als je erwten niet goed gaar zijn, dan kan het nog misgaan
Had ze een goed gevoel over haar soep? ,,Kijk, ik hoef niet meer te oefenen. Ik weet dat het goed is. Maar het is natuurlijk de vraag wat de jury ervan vindt. Ik kreeg wel heel veel positieve reacties toen ik mijn soep uitdeelde vanochtend. En vervolgens ging ik weer twijfelen toen ik die van mijn concurrenten proefde. De ene was ook erg lekker, die was minder, ik woog mijn kansen. Aan het einde van de dag wist ik het echt niet. Toen ik mijn naam hoorde, was ik wel heel erg verrast.’’
Zilveren snertslaif
De jury bestond uit drievoudig winnaar Flang Cupido, kookgeschiedenisdeskundige Carolina Verhoeven en Nederlands Elftalchefkok Johan Klein Gebbink. De winnaar gaat naar huis met een zilveren snertslaif. Annemarie Heite, die vorige week de Vrouw in de Media Award 2017 won, verzorgde de prijsuitreiking. Aan de 24ste editie van het WK deden dit jaar 34 deelnemers mee. Zij kookten in twee rondes op de pitten in de keuken van het Alfa-college aan de Kluiverboom in Groningen.
Een feestje om de overwinning te vieren, zit er niet in vanavond, meldt Hoeksema. ,,Ik ga nog even een fondanttaart bakken voor een jongetje dat drie jaar wordt. Dat gaat voor.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
24Kitchen
Snelle erwtensoep en ouderwetse wentelteefjes
De dagen worden steeds kouder en dat betekent: tijd voor een echte Hollandse erwtensoep. Deze variant houd je lekker warm en maak je in een handomdraai. -
PREMIUMHeel Holland Bakt
Zineb schopte het tot HHB-finale: ‘Bakken was therapeutisch toen moeder overleed’
Koken en bakken voor een groep mensen kan zenuwslopend zijn, maar Zineb El Moudden (36) bakte voor drie miljoen mensen in de finale van Heel Holland Bakt. ,,Mijn droom is mijn eigen kookboek uit te brengen en een studio te hebben waar ik workshops aan mensen kan geven. Gezelschap en goed eten maken mensen gelukkig.’’Alphen aan den Rijn -
2
Supers stoppen met gratis plastic en papieren zakjes groenten en fruit
Lidl, Jumbo, Plus en Aldi stoppen dit jaar met de gratis plastic en papieren wegwerpzakjes voor groenten en fruit. In plaats daarvan kunnen klanten herbruikbare zakjes kopen die ze thuis kunnen wassen. De supermarkten hebben dit met de overheid en bedrijven in de kunststofsector afgesproken in het Plastic Pact NL. Vorig jaar deed Albert Heijn al wegwerpzakjes in de ban.
-
Wat Eten We Vandaag: Oosterse vispakketjes met zilvervliesrijst
Een feestelijk gerecht: deze oosterse vispakketjes uit de oven. We kiezen voor pangasiusfilet, maar vul het pakketje met ieder andere witvis naar keuze, en marineer deze in het mengsel van knoflook, rode peper en gembersiroop. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
24Kitchen
Erwtensoep van oma Ciska
Terug van een wandeling op Tweede Kerstdag? Warm lekker op met deze erwtensoep. Een echt oud-Hollands gerecht.