In deze plaatsen wonen de stevigste drinkers
De meeste overmatige drinkers leven in Friesland, Twente en het Gooi - maar in Amsterdam en Brabant wonen de stevigste weekenddrinkers. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Met de hulp van een enquête-onderzoek, het RIVM en de GGD bekijkt het CBS hoe drinkgewoontes per regio verschillen. Daarbij gaat het hen niet zozeer om wát ze drinken, maar wel om de hoeveelheid. En wat blijkt? Nergens wordt zoveel gedronken als in Amsterdam en Twente.
Zware drinkers en overmatige drinkers
Wat vooral opvalt, zijn de cijfers rondom zware en overmatige drinkers. Onder die eerste groep valt iedereen die minimaal één keer per week stevig in het glaasje kijkt, met een stuk of zes consumpties. Daar tegenover staan de overmatige drinkers. Zij drinken in totaal meer, maar verspreiden het over de week. Om in deze categorie te belanden moet je als man minstens 21 glazen per week drinken en als vrouw 14 glazen.
Landelijk gezien is ongeveer 8 procent van de bevolking een zware drinker, maar in Amsterdam en Twente is het ruim 10 procent. Daarmee zijn deze twee regio’s, samen met Brabant, de plekken waar je de meeste zware drinkers vindt. Twente is daarnaast ook één van de provincies waar de meeste overmatige drinkers wonen, samen met Friesland en het Gooi. Zij bevinden zich daarmee recht tegenover Flevoland, waar juist de minste zware drinkers van Nederland verblijven.
Benieuwd wat het drankgedrag van jouw regio is? Bekijk hieronder de kaart van LocalFocus:
Corona
Volgens het Trimbos Instituut kunnen we dankzij corona in de toekomst mogelijk meer problematische drinkers verwachten. Uit cijfers van het GGD blijkt namelijk dat zo’n 11 procent van de Nederlanders tijdens de pandemie meer is gaan drinken. Het Trimbos vreest dat zich daar ,,ook meer (beginnend) problematische drinkers onder bevinden”. Toch jaagt corona ons absoluut niet allemaal de fles in, want uit dezelfde cijfers blijkt ook dat twintig procent van de bevolking tijdens de crisis juist minder drinkt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Brussel: ‘Minder cadmium en lood in voedsel’
Voedingsmiddelen in Europa bevatten vanaf volgende maand minder lood en cadmium. Dat moet volgens Brussel de kans op kanker verkleinen. -
Koken & Eten
Terrassen voor de eerste lentezon: vaak eet en drink je buiten even goed als binnen
Altijd ergens eind februari is die dag er, de eerste zon die aanvoelt als de lente. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer ziet dat dit het moment is dat veel horecaondernemers hun terras weer uit zetten. Klassiekers in de stad bieden een fijne basis voor het opsouperen van de lentezon, maar er gebeurt meer op het terras komend jaar, in de grote stad en erbuiten. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
Wat Eten We Vandaag: Aardappel-pompoenfrittata met Taleggio
Fritatta komt uit de Italiaanse keuken en is vergelijkbaar met de Spaanse aardappeltortilla. Het gerecht is een goedgevulde omelet, en leent zich uitstekend om overgebleven ingrediënten in te verwerken.
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Bloemkool-kerriesoep met kokosmelk
Bloemkoolsoep maar dan net even anders door de toevoeging van kerrie, geroosterde bloemkool en kokosmelk. Serveer de soep als voorgerecht of nuttig deze als opkikkertje tijdens de lunch. -
Wat eten we vandaag: ovenschotel met rode kool, gehakt en koolrabipuree
Minder koolhydraten eten? Voor deze ovenschotel gebruiken we koolrabi in plaats van aardappel. Dankzij het zoet van de appel en het zuur van de rode kool serveer je een Hollands smaakbommetje.