In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Koken & etenHet aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis.
Delen per e-mail
Kibbeling behoort tot de populairste en meest gegeten visgerechten van Nederland, maar een plantaardige variant ervan bestond nog niet. Voorafgaand aan de Week zonder Vlees, speelt Albert Heijn in op de trend om meer vegetarisch en veganistisch te eten door een uitbreiding van het aanbod met vijftig nieuwe producten. Een daarvan is plantaardige kibbeling. Daarmee stelt AH de supermarkt te zijn met het grootste aanbod van vlees- en visvervangers.
Voorbeelden van de tientallen nieuwe producten: vegan kibbeling, vegan spareribs en zeewierburgers. Volgens Constantijn Ninck Blok, directeur Vers van Albert Heijn heeft de supermarkt nu ruim 160 vega- en vegan producten. In een persbericht meldt hij dat klanten ‘steeds vaker op een of meerdere dagen voor een alternatief voor vlees of vis kiezen’.
‘Duizend procent’
,,Hulde dat Albert Heijn zich hiervoor inzet”, vindt Bart van Olphen, oprichter van vismerk Fish Tales. Hij is al jaren voorvechter van duurzame visvangst en staat voor ‘duizend procent’ achter alle initiatieven om de druk op de visvangst te verlichten. ,,Alles wat beter is voor de planeet, juich ik toe. Er gebeurt heel veel in vlees- en visvervangers en het verbaast me niet dat Albert Heijn hiermee komt. Ik ben benieuwd of het mag met die naamgeving. Kibbeling is natuurlijk geen vissoort maar een product, dus misschien mag het wel, als je het poëtisch verwoordt.”
Zelf zit Van Olphen in het kamp ‘echt eten’ dus hij geeft de voorkeur aan eten dat niet 'verbasterd’ is. ,,Maar ik ben er absoluut voorstander van als mensen het lekker vinden. Ik ben erg voor plantaardig. In mijn laatste boek leg ik de nadruk op veel groente en een beetje vis. Eten moet echt zijn, vind ik, want je wordt een beetje in de maling genomen met deze producten. Ik ga het wel proberen en ik kan me voorstellen dat het lekker smaakt.” De kibbeling bevat onder andere rijst en rijstmeel, erwteneiwit en maismeel.
Waarom ergeren we ons soms zo aan die vegetariërs? Dat heeft er vooral mee te maken dat we ons bedreigd voelen, zegt psycholoog Florien Cramwinckel van de Universiteit Leiden in haar college voor de Universiteit van Nederland. Bekijk hier de video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Bietentortilla’s met aardbeien, kwark en gepofte quinoa
Deze heerlijke bieten tortilla’s zijn in een handomdraai gemaakt en ideaal als ontbijt. De combinatie van aardbeien, kwark en gepofte quinoa zorgt voor een goed begin van je dag! -
Kaasleverancier Albert Heijn slachtoffer van gijzelsoftware
Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de leveringen van kaas aan supermarkt Albert Heijn is in het paasweekend naar eigen zeggen gehackt. Dat laat directeur Toon Verhoeven van Bakker Logistiek weten. Door de hack waren er afgelopen weekend lege schappen op de kaasafdelingen in de Albert Heijn-supermarkten. -
PREMIUM
Topman over vleesvervangers: 'Het verschil met vlees is veel kleiner geworden’
Over 30 jaar staan er alleen nog knuffelkoeien in de wei tussen de wilde bloemen. Voor vlees hebben we het dier niet meer nodig. Vivera, marktleider bij de vleesvervangers, denkt echt dat het kan. -
PREMIUMVIDEO
Jordi (26), maker van de beste bonbon van ons land: 'Ik wil ze gaan verkopen vanuit huis’
Jordi van Eden uit Dordrecht is de winnaar van de Beste Bonbon van Nederland 2021. De vakjury loofde zijn bonbon vooral vanwege het rijke smaakpalet. ,,Ik dacht: ik meld me gewoon aan. Dat ik uitgekozen zou worden had ik niet verwacht.’’ -
Koken & eten
Croissants of paaseitjes over met Pasen? Dit doe je met de restjes
Tijdens Pasen is er bij veel mensen thuis een uitgebreid ontbijt, lunch of brunch. Daar blijft vaak veel van over. Met deze tips zorg je dat je niks hoeft weg te gooien.
-
PREMIUMKoken & eten
Les van de expert: deze messen heb je absoluut (niet) nodig
De basis van een goede messenset bestaat uit vier of vijf stuks en kun je verder uitbreiden. Expert Jaap Moes legt uit hoe je al die messen gebruikt. -
PREMIUM
Ramadan in coronatijd: moslima’s koken warme hap voor daklozen in een gesloten restaurant
Opnieuw kunnen Nederlandse moslims door corona de ramadan niet samen vieren. Maar tien vrouwen uit Amsterdam laten zich daardoor niet uit het veld slaan. -
Paasstol of eieren over? Je maakt er makkelijk nog iets lekkers van
Pasen zit er bijna weer op en de koelkast is dus gevuld met restjes. Die hoef je gelukkig niet weg te gooien, want met deze recepten kun je van de overblijfselen weer een feestmaaltijd maken.