In deze dorpen en steden delen pieten glutenvrije kruidnoten uit
Koken & etenBij de intocht van Sinterklaas delen pieten in minimaal 126 dorpen en steden ook glutenvrij snoepgoed uit. De Glutenvrije Piet is herkenbaar aan een schort met een groen logo.
Delen per e-mail
De lijst met Glutenvrije Pieten-locaties is lang en er komen nog steeds nieuwe intochten bij. ,,Het loopt als een trein”, zegt Annette Karimi van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). De initiatieven zijn nodig, aldus de vereniging, omdat er in ons land duizenden kinderen zijn die een strikt dieet volgen. Niet voor hun plezier, benadrukt Karimi. ,,Het is voor hen de enige manier om niet ziek te worden.”
De handreiking naar kinderen met de ziekte coeliakie (glutenintolerantie) is een idee van een moeder, Monique Stevens. De patiëntenvereniging omarmde haar initiatief, dat jaar op jaar groeit. ,,We zijn ontzettend blij dat we dit voor de kinderen kunnen doen. Hierdoor zijn ze geen uitzondering meer. Ons motto is dat alle kinderen kunnen meedoen.”
Wie als vrijwilliger wil meedoen en de kruidnoten wil uitdelen, kan zich opgeven bij de NCV. Hieronder vind je per provincie de plaatsen met Glutenvrije Pieten die tot nu toe bekend zijn, met erachter de datum van de intocht. De lijst zal naar verwachting nog elke dag langer worden.
Wie zelf pepernoten wil maken (let op, dit zijn geen glutenvrije), kan in deze video zien hoe Hidde de Brabander dit doet:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Marktplaats dwarsboomt handel in materiaal bezorgdiensten voor omzeilen avondklok
De mogelijke invoering van een corona-avondklok door het kabinet, heeft een levendige handel in kleding en tassen van bezorgdiensten op gang gebracht. Op Marktplaats.nl worden er tientallen aangeboden voor prijzen variërend van 25 tot 200 euro ‘om de avondklok te omzeilen’. Het online-verkoopplatform is druk bezig om de advertenties te verwijderen, zegt een woordvoerder tegen deze site. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Koken & eten
Franse kok krijgt naheffing 14.000 euro voor lunches in eigen restaurant
Een kok op het Frans-Caribische eiland Guadeloupe heeft een enorme belastingaanslag gekregen vanwege de lunches die hij dagelijks genoot in zijn eigen restaurant. Die worden beschouwd als loon in natura en had hij eigenlijk moeten aangeven. Het gaat om een bedrag van 14.000 euro. -
PREMIUMKoken & eten
Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Couscous met gerookte kip en avocadosaus
Wij zijn dol op couscous, omdat je er eindeloos mee kan variëren. Bovendien zet je het binnen een handomdraai op tafel. Deze keer met gerookte kip en een romige avocadosaus.
-
PREMIUM
De opmars van walnoten van eigen bodem: Melissa en Rudolf Jan maken er een rijke olie van voor de salade
Walnoten importeren we uit Californië, Chili, Frankrijk of Oostbloklanden, terwijl het Nederlandse klimaat en bodem ook geschikt zijn. Om die reden, maar ook omdat noten steeds nadrukkelijker als onderdeel van een gezond voedingspatroon worden gepromoot, zien we hier steeds meer walnootbomen. -
PREMIUMFijn Spul
Dit zijn de favoriete hebbedingen van Herman den Blijker: ‘Deze olie heelt snijwondjes snel’
De favoriete hebbedingen van chef-kok, horeca-ondernemer en televisiepersoonlijkheid Herman den Blijker (62). Hij is elke dinsdagavond te zien in Crisis in de Tent (SBS6, 21.30), waarin hij met Annemarie van Gaal noodlijdende restaurants helpt te overleven. -
Koken & eten
De beste airfryers op de markt: dit zijn de toppers
Hoewel nog veel mensen zweren bij een klassieke friteuse, neemt de populariteit van airfryers of heteluchtfriteuses jaar op jaar toe. De reden is simpel: het is iets gezonder en je huis ruikt beter achteraf. Dit zijn de vier beste van het moment.