Volledig scherm
© Shutterstock

'Iedereen kan voedselverspilling tegengaan'

Zo'n 45 procent van alle fruit en groenten die elk jaar wordt geproduceerd komt terecht bij het afval. Daarom roept de voedsel- en landbouworganisatie FAO op om voedselverspilling tegen te gaan. 

Met het verspillen van voedsel gaat veel water verloren, omdat gewassen veel water nodig hebben om te groeien. 'We kunnen allemaal onze afvalberg verkleinen', staat in een bericht dat FAO vandaag verspreidt via Facebook. De organisatie werkt sinds vorig jaar oktober samen met de Europese Unie om de hoeveelheid voedselafval terug te dringen. Het is de bedoeling dat in 2030 de voedselafvalberg per consument is gehalveerd.

Wereldwijd wordt een derde van alle voedingsmiddelen voor menselijke consumptie (1,3 miljard ton) ieder jaar verspild of verloren. In Europa alleen wordt jaarlijks ongeveer 88 miljoen ton voedsel verspild, met bijbehorende kosten die naar verwachting 143 miljard euro bedragen, volgens schattingen van de EU.

Weggegooid

Rabobank berekende dit voorjaar dat wanneer Nederland 50 procent minder voedsel verspilt, de voetafdruk van ons land met 3,1 miljoen ton CO2-equivalent per jaar lager wordt. Dit zou gelijk staan aan een jaar lang 666.000 personenauto’s niet laten rijden of juist 788 windmolens een jaar laten draaien. Naast minder broeikasgasuitstoot besparen we ook water bij minder voedselverspilling, volgens de bank de hoeveelheid die alle Nederlanders gebruiken om 6,5 jaar te kunnen douchen.

Nederland kent veel initiatieven om verspilling te verminderen. Talloze kooksites besteden aandacht aan manieren om restjes te verwerken en het Voedingscentrum heeft een hele serie adviezen.