Ieder land heeft zo zijn eigen gewoontes met oud en nieuw
In Nederland eten we oliebollen en appelflappen terwijl we aftellen naar het nieuwe jaar. Samen met een glas champagne is dat de traditie bij ons. In ieder land hebben ze oud- & nieuwtradities, dit zijn de opvallendste.
Frankrijk
In Frankrijk wordt oudjaarsdag gevierd met familie en vrienden. Er wordt een uitgebreid diner gemaakt en na het eten spelen de Fransen spelletjes en kijken ze televisie. Oesters en andere schaaldieren zijn een pré op het kerstmenu, net als foie gras. In tegenstelling tot Nederlanders steken de Fransen niet veel vuurwerk af.
Spanje
‘Las Uvas de La Suerte’ is dé traditie onder de Spanjaarden. Om middernacht worden er druiven gehapt. Één druif per klokslag, twaalf klokslagen lang. Het is niet zo makkelijk als je denkt. Lukt het je wel, dan heb je het komende jaar veel geluk in alle twaalf de maanden. Iedere druif staat gelijk aan één maand van het jaar. Na het eten van de druiven, wenst iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar met een glas champagne in de hand. Ook wordt champagne steeds vaker ingeruild voor een glas cava.
Denemarken
In Denemarken wordt op 31 december servies kapot gegooid. Dit klinkt natuurlijk niet zo heel gek, maar als we je vertellen dat het tegen het huis van de buren is denk je hier misschien anders over. Hoe meer scherven je de volgende dag op de deurmat vindt, hoe meer geluk je zult hebben in het nieuwe jaar.
Rusland
Je eigen nieuwjaarswens opdrinken, in Rusland doen ze het. Schrijf je wens op een papiertje en verbrand het. Doe de resten van het verbrande papiertje in je glas champagne en drink het op. Het zal niet al te lekker zijn, maar houd tijdens het drinken je wens in je achterhoofd om de smaak te verzachten.
Verenigde Staten
In de Verenigde Staten geloven ze in het eten van groene groenten omdat de kleur staat voor de dollar. Amerikanen geloven dat het eten van boerenkool en andere groene bladgroenten voor financieel geluk zorgt.
China
In China luiden ze het 'Chinees nieuwjaar' pas half januari in. Het is dan ook een groot feest en duurt wel twee weken. Tijdens het feest eten de Chinezen dumplings. Hierin verstoppen ze muntjes. Vind je de munt? Dan heb je het komende jaar het meeste geluk van iedereen. In China zijn etenswaren ook symbolisch. Serveer je eend of ei dan staat dit voor vruchtbaarheid, kip staat voor voorspoed en geluk en ananas voor een groot fortuin en rijkdom.
Wil je kans maken op het nieuwe boek: Dat smaakt naar meer. Ontdek de wijn die bij je past. Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Koken & Eten
Avocado blijkt bijzondere vrucht, want hij verdeelt ons land in tweeën
Veel Nederlanders hebben de avocado in hun hart gesloten, maar er zijn ook veel landgenoten die zo'n vrucht nooit eten. Hoe zit dat? -
Deze 8 gerechten eten mensen wereldwijd na het stappen
Over een paar uur is het weer weekend. Waar de één een avondje bankhangen hoog op zijn prioriteitenlijst heeft staan, hijst de ander zich liever in een uitgaansoutfit om de stad onveilig te maken, waarna de avond eindigt in een snackbar met een vette hap. Waar we ons in Nederland uitleven op een broodje kroket, patatje met of een kapsalon, gaat het er in de rest van de wereld nogal anders aan toe.
-
Koken & eten
Pudding op het plafond en 7 andere opvallende kersttradities
We weten inmiddels precies wat we kunnen verwachten tijdens het jaarlijkse kerstdiner: een garnalencocktail, gourmetten, kerstbrood en kransjes uit de boom. Maar wat eet de rest van de wereld tijdens de kerstdagen? -
Koken & Eten
Spaanse gerechten: haal het vakantiegevoel in huis met kip, tortilla en patatas bravas
Op vakantie gaan in Spanje is heerlijk, maar je kunt de smaken natuurlijk ook gewoon in huis halen met Spaanse gerechten. Eatertainment koos vijf fijne gerechten uit. -
PREMIUMKoken & Eten
Radioman én cocktailliefhebber Jurgen van den Berg deelt toptips: ‘Cocktail is schilderijtje van vloeistoffen’
Hij is absoluut géén pro in het maken van cocktails, benadrukt hij, maar slechts een ‘hobbyshaker’. Eentje die ijsblokjes gewoon met z’n hand pakt in plaats van met een ijsblokjestang, maar wél eigenaar is van een ‘jigger’ (een maatbekertje) en een cocktailbijbel. Drie cocktailrecepten voor de zomer van radiopresentator Jurgen van den Berg uit Utrecht.