Hoeveel eten gooi jij weg? Kabinet trekt 7 miljoen uit tegen voedselverspilling

QuizDe hoeveelheid eten die wordt verspild moet met de helft omlaag. Dat spreekt het kabinet vandaag af met grote voedingsbedrijven. De overheid trekt daar 7 miljoen euro voor uit.

Volledig scherm
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit © GUUS SCHOONEWILLE

Multinationals als McDonald's, Unilever, Ahold (het moederbedrijf van Albert Heijn) en Google beloven dat in 2030 nog maar de helft van het voedsel wordt weggegooid in Nederland. Om dat doel te halen maakt het kabinet komende vier jaar in totaal 7 miljoen euro vrij voor innovatie, onderzoek en voorlichting. 

Waar nodig worden regels versoepeld of geschrapt, stelt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zo wil ze af van de Europese plicht om op zeer lang houdbare producten zoals rijst, pasta, koffie en bronwater een ‘tenminste houdbaar tot-datum’ te vermelden. Supermarkten en horeca moeten meer ruimte krijgen om overschotten aan voedselbanken te doneren.

Twee miljoen ton

Quote

Dat is des te erger als je bedenkt dat er mensen in armoede leven of met honger naar bed gaan

Minister Carola Schouten

In de hele keten - van boerenerf tot supermarkt - wordt in Nederland per jaar twee miljoen ton voedsel verspild. Schouten: ,,Het gaat om enorme hoeveelheden. Dat is des te erger als je bedenkt dat er mensen in armoede leven of met honger naar bed gaan.'' Bewuster omgaan met de grondstoffen en energie die nodig zijn voor de productie en het transport van voedsel, is volgens haar ook nodig om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Daarnaast bespaart het geld. ,,Het is, kortom, goed voor het milieu en de portemonnee.”

Harde verplichtingen voor voedingsbedrijven om verspilling aan te pakken komen er niet. Deelname aan taskforce van bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties, die nu 25 leden telt, is vrijwillig. Toch heeft onderzoeker Toine Timmermans van de Universiteit Wageningen er vertrouwen in dat voedingsbedrijven snel serieuze maatregelen zullen treffen tegen verspilling. ,,Daar zijn ze zelf ook bij gebaat. Als je minder verspilt, hoef je minder grondstoffen in te kopen. Elke euro geïnvesteerd in het terugdringen van verspilling, levert 14 euro op.'' Bedrijven moeten ook consumenten gaan helpen minder eten weg te gooien, bijvoorbeeld door de porties te verkleinen, de houdbaarheid te verlengen en te zorgen dat mensen hun boodschappen slimmer plannen.

Weet jij hoeveel we in Nederland aan voedsel verspillen? Doe de test!

Wil je de quiz spelen vanuit de Android-app? Klik dan hier.