Hoe gezond zijn aardbeien nu echt?
In Amerika is het vandaag Nationale Aardbeiendag. In Nederland hebben we geen feestdag voor de aardbei, al is het hier een van de meest gegeten fruitsoorten. Maar zijn aardbeien wel goed voor ons?
In november was in het nieuws dat aardbeien in supermarkten ruim zes keer zoveel schadelijke stoffen bevatten als ander fruit. Dit betekent niet dat we geen aardbeien meer kunnen eten. ,,Al wordt de norm overschreden, het hoeft niet per se te leiden tot negatieve gezondheidseffecten", zegt Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum. "Er zijn ruime veiligheidsmarges. Het is vooral belangrijk te blijven variëren met fruit en groente. Er is geen reden aardbeien te laten staan."
Voor het milieu zijn aardbeien minder goed. Ruim 90 procent van de aardbeienteelt vindt plaats in een kas of plastic tunnel. Het Voedingscentrum meldt dan ook dat aardbeien van maart tot mei en van oktober tot december een hoge klimaatbelasting hebben.
In de maanden juni tot september zijn de aardbeien in de supermarkt klimaatvriendelijker.
Schuif in de zomermaanden daarom vooral aardbeien naar binnen. Ze bevatten in vergelijking met ander fruit veel vitamine C en vitamine B11 en weinig calorieën. Wel eerst wassen!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
Wat Eten We Vandaag: Boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaat en olijven
Boerenkool kun je gebruiken in een salade, verwerken in een lasagne of bijvoorbeeld in een taart. Deze boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaten en olijven heeft een knapperig korstje en een zoet-zoute smaak dankzij de feta. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Wat Eten We Vandaag: Tiramisu light
Tiramisu is het favoriete toetje van velen en met reden. Wij maken deze lichtere variant met slechts vier ingrediënten: eierkoeken, espresso, magere kwark en cacao. -
We dénken vooral dat we genoeg groente eten
Nederlanders overschatten schromelijk hoeveel groente ze dagelijks eten. In een enquête onder 1.029 respondenten gaf 80 procent aan dagelijks voldoende groente binnen te krijgen, terwijl de helft niet tot de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram komt.
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde zoete aardappel op Mexicaanse wijze
Een avondmaaltijd boordevol groenten? Dan is dit recept een aanrader. De kidneybonen bovendien zorgen voor een voldaan gevoel en zijn een goede bron van vezels en eiwitten. -
-
-
Op dieet? Dan doe je beter online boodschappen
Online bestellen en laten bezorgen scheelt tijd, maar het zorgt er ook voor dat je minder snacks, snoep en frisdrank in huis haalt. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen?