Hierom is je kater heftiger als je ouder wordt
Ouderdom komt met gebreken. Dit gezegde is zeker van toepassing als het gaat om de heftigheid van een kater. Die lijkt namelijk steeds heftiger te worden naarmate je ouder wordt. Hoe komt dat?
Delen per e-mail
Een kater gaat vaak gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Soms kan je last hebben van diarree en braken. De hoofdpijn komt tot stand doordat alcohol de bloedvaten in de hersenen verwijdt en je lichaam vervolgens probeert deze bloedvaten weer te vernauwen, zodra de invloed van alcohol afneemt.
Hiernaast irriteert alcohol het slijmvlies in de keel, slokdarm, maag en mond. Deze prikkelingen zorgen ervoor dat je misselijk wordt en dit kan uiteindelijk ook leiden tot overgeven.
Tot dusver de uitleg over het ontstaan van de kater, maar hoe komt het dat een kater op latere leeftijd harder binnen komt?
Dit komt vooral doordat je naarmate je ouder wordt, minder spiermassa hebt. Die wordt langzamerhand vervangen door vet. Spierweefsel bestaat voornamelijk uit water en dus wordt alcohol makkelijker verdund. Hiernaast spelen de nieren en lever ook een belangrijke rol in de heftigheid van je kater. Je organen zijn namelijk steeds minder bij machte om de giftige stoffen in de alcohol af te breken.
Tenslotte, is er ook nog een logische verklaring waarom je meer last hebt van je kater naarmate je ouder wordt. Je bent het minder gewend om veel te drinken. Op jongere leeftijd drink je over het algemeen vaker en meer, dus je lichaam is erop ingesteld.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Voor jou getest Luxe notenmix is vaak gruis met een boel krenten
De term elitehaver belooft een selectie van luxueuze sterrennoten. De werkelijkheid is veelal krenteriger, ontdekt ons panel. Letterlijk. -
Koken & Eten Over stamppot valt niet te twisten, maar wel te discussiëren
Ronald Giphart is de beroerdste niet en honoreert het verzoek van een echtpaar dat onze Hollandse pot niet te versmaden vindt. -
Wat Eten We Vandaag: Mosselpan met pangrattato
Pangrattato is een goedkoop alternatief voor Parmezaan en wordt daarom ook wel armeluis Parmezaan genoemd. Toch verdient dit broodkruimelmengsel meer respect, want het is een lekkere methode om extra smaak aan je gerecht te geven. Probeer het vanavond daarom bij deze heerlijke mosselpan. -
Deze Mexicaanse rijstsalade staat in een kwartier op tafel
Kookboekenschrijvers Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie hebben samen een dochter van 1,5 jaar en runnen de site lekkerensimpel.com. Hun Mexicaanse rijstsalade staat binnen 15 minuten op tafel. -
Koken & Eten Het witte goud is er waarschijnlijk lekker vroeg bij
Het traditionele oogstseizoen van witte asperges is van begin april tot en met 24 juni, maar het zou heel goed kunnen dat we al veel eerder aan het witte goud zitten, zeggen sommige telers.
-
Deze kleurige broodjes bestaan voor een derde uit groente
Broodjes met bloemkool, spinazie, bieten en paprika. Het is een manier om meer groenten binnen te krijgen. Ze liggen nu in de supermarkt. -
PREMIUM
over de tong Van de tiramisu van Zafvino kun je schalen op
Een Italiaans restaurant, zo zegt ZafVino in Arnhem over zichzelf. Als je binnenstapt, heeft het ook veel weg van een rumoerige, pubachtige zaak. -
Is er straks nog genoeg chocolade? Alleen als we de boeren beter betalen
Fairtrade verhoogt de minimumprijs die boeren ontvangen voor hun cacaobonen. Volgens de organisatie is deze maatregel hard nodig omdat de meeste cacaoboeren in armoede leven. Daarnaast moet een betere prijs voorkomen dat met name in West-Afrika duizenden boeren stoppen met de cacaoteelt, waardoor de productie van chocolade onder druk komt te staan.