Het is vandaag... Hamburgerdag!
Koken & etenHet is International Hamburger Day. Hoe kun je die dag in stijl vieren? Met een burgertje natuurlijk. Uit een van de vele hamburgerzaken die ons land telt. Of je maakt gewoon zelf je favoriete versie. Met bacon, van de barbecue of van tonijn.
Burgerzaken, Burgertrut, Burger Bitch, Thrill Grill, BurgerCompany. Elk zichzelf respecterend dorp of stad(je) heeft tegenwoordig wel een gespecialiseerde hamburgerbar binnen de grenzen. De tijd dat alleen de big boys McDonald's en Burger King de enige ketens waren die onze burgerzin mochten bevredigen, ligt alweer ver achter ons.
De hamburger is nog steeds favoriet bij veel Nederlanders. We aten een paar jaar geleden gemiddeld 25 hamburgers per jaar en je kunt op steeds meer locaties eigenzinnige versies vinden van de vleesschijf-op-een-broodje. Neem Five Guys. De Amerikaanse keten (opgericht in 1986) deed in 2017 zijn intrede in Nederland, maar ziet in ons land inmiddels ruimte voor 20 vestigingen. Tot dusver zijn er 10 geopend en er zijn serieuze plannen om het trainingscentrum in ons land te vestigen.
Opwaarderen
De hamburger is nog steeds in opkomst, zegt Dennis van Asselt van vakblad Snackkoerier. Nieuwe cijfers over het aantal burgertjes dat we verorberen zijn niet voorhanden, maar duidelijk is wel dat zo'n beetje iedereen op de hamburger springt. ,,Aan de ene kant zie je dat de cafetaria's de hamburger opwaarderen. Ze gaan er creatiever mee om en hebben meer oog voor kwaliteit. Ze brengen ook meer soorten: drie of vier verschillende. En je hebt nog de vegetarische trend die daar doorheen fietst.”
Aan de andere kant zie je de topchefs die op de hamburger duiken. ,,Robert Kranenborg is er ook mee bezig in Thrill Grill", zegt Van Asselt. ,,In een van zijn video's laat hij zien dat het maken van een goede hamburger nog niet zo gemakkelijk is als je het goed wilt doen.”
Lees verder onder de video: zo maak je de beste burgers op de barbecue:
Daarnaast kan ons land bogen op nog een hele serie nieuwe burgerinitiatieven: van ‘Burger Me’ tot ‘Burger Business’. ,,Hamburgers zijn niet zo makkelijk te bezorgen als pizza, maar wel makkelijker dan friet", aldus Van Asselt. ,,En je hebt natuurlijk ook nog Five Guys en andere nieuwe bedrijven die vers centraal stellen.”
Dat kan McDonald's natuurlijk niet over zijn kant laten gaan. De Amerikaanse marktleider is wakker geschud, aldus Van Asselt. ,,Die komen ook met gastronomische burgers zoals de Maestroburger. Je komt niet meer weg met alleen maar een gewone hamburger.”
In Australië probeerde Cal Stubbs het record burgers eten te breken. Lees verder onder de tweet.
De hele horeca is momenteel trouwens doordrenkt van lokaal, herkenbaar en vers. ,,Mensen willen weten dat het vlees van die en die boerderij komt en het brood van de bakker om de hoek", aldus de hoofdredacteur van Snackkoerier. ,,Voor die kwaliteit willen ze best meer betalen. Nee, van de hamburger -in welke variant dan ook- zijn we voorlopig nog niet af.”
Zin om een stel lekkere burgers te maken: hieronder vind je drie heerlijke recepten van Home Made Chefs: de crispy chicken skin burger, de tonijnburger en de BBQ-burger.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Noedels uit de oven
Woknoedels zijn op verschillende manieren te bereiden. Volgens dit recept mogen de noedels na het koken nog eens de oven in. Het leuke aan noedels is dat je gemakkelijk allerlei voorradige ingrediënten kunt toevoegen. Denk aan kool, paprika, taugé of tofu en kip. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Iedere hamburgerbakker mag de naam Big Mac gebruiken
McDonald's verliest het alleenrecht op de naam BIG MAC, geschreven met hoofdletters. Iedere keten mag voortaan die naam gebruiken, zo heeft Het Europees Bureau voor Intellectuele Eigendom bepaald. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUMeetrecensie
Ook bij La Forchetta zorgt ‘Poolse Máxima’ voor de sfeer
Eten moet vooral een feestje zijn. Het doet goed als je je als gast welkom voelt in een restaurant. En daar slagen ze in ieder geval in, bij restaurant La Forchetta in Oosterhout.
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde puntpaprika’s met kastanjechampignons en bonen
Deze voedzame en goed vullende maaltijd is vegetarisch. Vaak worden paprika’s gevuld met gehakt, maar door de bonen, champignons en walnoten mis je het vlees in dit recept helemaal niet. -
50 weetjes over de 50-jarige Big Mac
De Big Mac, de moeder aller hamburgers, wordt vandaag 50 jaar. Dit fastfood-icoon kunnen we het beste 'eren' met een lijst van de 50 leukste weetjes van deze culinaire guilty pleasure. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.