De prijs voor het beste vegan restaurant ging naar Humus x Hortense in Brussel.
Volledig scherm
De prijs voor het beste vegan restaurant ging naar Humus x Hortense in Brussel. © Shutterstock

Het beste vegan restaurant ter wereld staat verrassend dichtbij

Zin om te eten bij het beste vegan restaurant ter wereld? Dan hoef je niet ver te reizen, want het staat in Brussel. Dat concludeert de bekende ‘groentekok’ Frank Fol, die al tien jaar de zoektocht organiseert naar het beste groenterestaurant ter wereld.

Fol is voormalig chef en eigenaar van het sterrenrestaurant Sire Pynnock in Leuven. Al meer dan 20 jaar is hij gepassioneerd over groenten en alles wat moeder natuur te bieden heeft. Daarom wordt hij ook wel de ‘groentekok’ genoemd. Wat met een gezonde nieuwsgierigheid begon, is nu zijn levenswerk. Hij gaat elk jaar samen met andere inspecteurs op zoek naar de beste groenterestaurants ter wereld.

Dit jaar namen zij meer dan 800 restaurants uit 38 landen onder de loep. Dat zijn er 311 meer dan vorig jaar uit 9 extra landen. De prijs voor het beste vegan restaurant gaat naar Humus x Hortense in hartje Brussel, het restaurant van chef Nicolas Decloedt en sommelière en creative director Caroline Baerten.

Tijdsgeest

In The green guide, de gids van de organisatoren van de zoektocht, wordt het restaurant beschreven als een zaak met gerechten die ‘worden bezield door een gezonde creativiteit, fris en licht zijn, rijk aan smaak en helemaal in de tijdsgeest’. De chef werkt met kruiden en groenten uit zijn moestuin en van lokale producenten, met lokaal bier, natuurlijke cocktails en wijnen.

Zijn liefde voor de rijke Belgische culinaire traditie koppelt hij aan duurzame keuzes, botanisch onderzoek en wildpluk. Die kennis deelt hij met creative director Baertens, die tevens voedingsdeskundige is. Haar artistieke kant uit zich in het interieur en het servies uit keramiek, dat ze speciaal maakte voor Humus x Hortense. Op de website van het restaurant zie je wat ze zoal serveren.

Beste vegetarische restaurant

Het beste vegetarische restaurant ter wereld is voor het tweede jaar op rij El Menjador van Xavier Pellicer in Barcelona.

,,Ik heb het voorbije jaar vijf keer voor een van de plantaardige menu’s gekozen. En heb telkens vastgesteld dat Xavier Pellicer in een andere dimensie kookt. Zijn plantaardige bereidingen zijn nog creatiever en verfijnder dan alles wat hij daarvoor heeft gemaakt. Wie op zo’n hoog niveau gastronomisch plantaardig kookt, verdient deze titel voor de tweede maal’’, aldus Fol.

Zin in vegan recepten zoals deze brownie? Die maak je zo: