Het beste vegan restaurant ter wereld staat verrassend dichtbij
Zin om te eten bij het beste vegan restaurant ter wereld? Dan hoef je niet ver te reizen, want het staat in Brussel. Dat concludeert de bekende ‘groentekok’ Frank Fol, die al tien jaar de zoektocht organiseert naar het beste groenterestaurant ter wereld.
Fol is voormalig chef en eigenaar van het sterrenrestaurant Sire Pynnock in Leuven. Al meer dan 20 jaar is hij gepassioneerd over groenten en alles wat moeder natuur te bieden heeft. Daarom wordt hij ook wel de ‘groentekok’ genoemd. Wat met een gezonde nieuwsgierigheid begon, is nu zijn levenswerk. Hij gaat elk jaar samen met andere inspecteurs op zoek naar de beste groenterestaurants ter wereld.
Dit jaar namen zij meer dan 800 restaurants uit 38 landen onder de loep. Dat zijn er 311 meer dan vorig jaar uit 9 extra landen. De prijs voor het beste vegan restaurant gaat naar Humus x Hortense in hartje Brussel, het restaurant van chef Nicolas Decloedt en sommelière en creative director Caroline Baerten.
Tijdsgeest
In The green guide, de gids van de organisatoren van de zoektocht, wordt het restaurant beschreven als een zaak met gerechten die ‘worden bezield door een gezonde creativiteit, fris en licht zijn, rijk aan smaak en helemaal in de tijdsgeest’. De chef werkt met kruiden en groenten uit zijn moestuin en van lokale producenten, met lokaal bier, natuurlijke cocktails en wijnen.
Zijn liefde voor de rijke Belgische culinaire traditie koppelt hij aan duurzame keuzes, botanisch onderzoek en wildpluk. Die kennis deelt hij met creative director Baertens, die tevens voedingsdeskundige is. Haar artistieke kant uit zich in het interieur en het servies uit keramiek, dat ze speciaal maakte voor Humus x Hortense. Op de website van het restaurant zie je wat ze zoal serveren.
Beste vegetarische restaurant
Het beste vegetarische restaurant ter wereld is voor het tweede jaar op rij El Menjador van Xavier Pellicer in Barcelona.
,,Ik heb het voorbije jaar vijf keer voor een van de plantaardige menu’s gekozen. En heb telkens vastgesteld dat Xavier Pellicer in een andere dimensie kookt. Zijn plantaardige bereidingen zijn nog creatiever en verfijnder dan alles wat hij daarvoor heeft gemaakt. Wie op zo’n hoog niveau gastronomisch plantaardig kookt, verdient deze titel voor de tweede maal’’, aldus Fol.
Zin in vegan recepten zoals deze brownie? Die maak je zo:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Koken & eten
‘Voor de planeet is het niet nodig om insecten en zeewier te eten’
We hoeven voor onze gezondheid en de planeet echt niet louter op insecten en zeewier te gaan knagen. Zo’n drastische omslag is nergens voor nodig, zegt voedingswetenschapper Corné van Dooren van het Voedingscentrum. ,,Het eetpatroon van een eeuw geleden was zo gek nog niet.’’ -
PREMIUMKoken & Eten
Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Maaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Zeven handige weetjes op een rij. -
PREMIUM
Winnaar Heel Holland Bakt bakt vegan maar het moet wel lekker zijn: 'Ik ben een luxepoes'
Enzo Pérès-Labourdette (30) is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. De uitbundige kunstenaar en illustrator imponeerde met zijn creatieve, plantaardige baksels zelfs topbakker Robèrt van Beckhoven. Het was wel aanpoten tijdens de opnamen. ‘Ik ben kilo's afgevallen.’ -
PREMIUMKoken & Eten
Risotto in gevaar: dit is de reden dat deze rijst uit de supermarkt verdwijnt
Het noorden van Italie wordt geteisterd door extreme droogte. In sommige delen is al vier maanden niet of nauwelijks neerslag gevallen. Met grote gevolgen voor de landbouw in het gebied.
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Koken & eten
Nieuwe trend: mini-groenten telen in je woonkamer
Heb je er al eens aan gedacht om mini-komkommers op je aanrecht te kweken? Een Belgische start-up is ervan overtuigd dat we in de toekomst thuis microgroenten gaan kweken. ‘Hierdoor realiseren we ons dat veldsla niet uit plastic zakjes komt.’