Hertog Jan zit Heineken op de hielen: wat is het geheim?
Koken & EtenHertog Jan was afgelopen tien jaar in de supermarkten de snelste omzetgroeier onder alle A-merken. Hoe is het succes te verklaren?
In de winkel van Hertog Jan in Arcen schaft een klant enkele kruikjes speciaalbier aan. Verkoopster Katja vertelt hoe authentiek en kleinschalig de brouwerij is. De liefhebber hoort het ademloos aan. Toch laat die kleinschaligheid zich moeilijk rijmen met de enorme bierplas die jaarlijks onder de vlag van Hertog Jan wordt geproduceerd.
Vorig jaar verkocht de brouwer, onderdeel van biergigant AB InBev, alleen al in de supermarkten voor 175,1 miljoen euro van het gerstenat. Daarmee stoomde het merk met stip naar plek tien in de top 100 van de A-merken die onderzoeksbureau IRI jaarlijks opstelt. Tien jaar geleden stond het nog op plek 64, met een omzet van 43 miljoen euro.
Hertog Jan is sneller gegroeid dan Coca-Cola, Lay's en Lipton, en is in de supermarkt na Heineken ’s lands grootste biermerk, nog voor Amstel, Grolsch en Bavaria. Een ander klein wonder is dat ondanks de megaomzet Hertog Jan bij de bierdrinker nog altijd het beeld oproept van een kleine, sympathieke, ambachtelijke brouwer.
In de Arcense brouwerij wordt al sinds 1981 louter speciaalbier gebrouwen. Daarmee was Hertog Jan in Nederland pionier. Brouwmeester Gerard van den Broek: ,,Speciaalbier zit in ons dna. In die tijd dronk 99 procent van de consumenten pils.” De pilsjes van Hertog Jan, overigens door Van den Broek ontwikkeld, worden pas sinds 1994 gebrouwen, bij zusterbedrijf Dommelsche Bierbrouwerij in Dommelen.
Premiumbier
Marketingmanager Joost van de Sande: ,,Speciaalbier is in onze marketingstrategie uiterst belangrijk om te laten zien hoeveel passie we voor ons product hebben. We geven uitleg over ingrediënten en smaken.”
Hij vertelt over het meermalen internationaal bekroonde premiumbier Grand Prestige, dat jarenlang in de brouwerijkelders rijpt. ,,Dit straalt af op ons hele merk. Als je zo'n fantastisch speciaalbier kunt brouwen, dan kun je ook pils maken. Vanuit onze kracht, speciaalbier en de Arcense brouwerij, dus vanuit de kern van ons dna, zijn we hard gegroeid.”
In vrijwel alle reclameboodschappen en andere uitingen spelen de eigen brouwers de hoofdrol. Door deze aanpak wordt het merk klein en menselijk gehouden. Dat begon al in de eerste tv-commercial in 2008 (met het popliedje It's got to be perfect), waarin Gerard van den Broek bij het betreden van de brouwerij de deurmat met logo netjes recht legt. ,,Bij onze rondleidingen in de brouwerij zien de gasten dat we brouwers zijn, geen acteurs. Bezoekers herinneren zich die commercial nog altijd. De mat is al 27 keer meegenomen!”
Trek gekregen in een futuristisch biertje? Naast de dop van een flesje bier halen en inschenken, kan de nieuwe robot van werktuigkundig bureau Romias in Enter het volle glas bier ook bij je afleveren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Maaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Zeven handige weetjes op een rij. -
Voor jou getest
Deze radler komt als beste uit de test
Is het frisdrankbier of bierfrisdrank? Hoe dan ook, radler is al vijf zomers lang een hit op het terras. Ons panel proeft zeven merken mét alcohol. Een beetje dan. Onderaan dit artikel zie je de uitslag. -
Koken & Eten
Zo maak je pasta wél goed klaar: ‘Spoel gekookte pasta nooit af met koud water’
Niets zo erg als in de keuken eindigen met een platgekookte of nét niet gare pasta. Pasta koken lijkt gemakkelijk, maar toch pakt iedereen het anders aan. Want hoeveel water doe je nu eigenlijk bij de pasta en voeg je daar nog zout aan toe, of niet? En hoelang laat je die pasta pruttelen? -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Wat Eten We Vandaag: Spaghetti met pompoenblokjes en spek
Een leuke twist op alle klassieke pasta’s als bolognese, funghi of carbonara. Deze spaghetti maak je namelijk met pompoenblokjes en spek. De geroosterde hazelnoten en chilivlokken zorgen ervoor dat alle smaken mooi in balans zijn. -
PREMIUMKoken & Eten
Zet je vetzuren aan het werk: waarom periodiek vasten ook goed is voor je hersenen
Wanneer je aan intermittent fasting doet, oftewel periodiek vasten, kies je ervoor om op gezette tijden niet te eten. Je begint bijvoorbeeld pas om 12 uur ’s middags met je ontbijt en eet niet meer na 8 uur ’s avonds. Aanhangers van deze manier van vasten doen het om af te vallen of om zich gezonder te voelen, maar er lijkt nu ook een positief effect te zijn op het brein.