Herkomst wijnazijn blijft vaak schimmig: ‘Het is alsof je overgegeven hebt en nog een keer moet’
Koken & etenDe tv-makers van Keuringsdienst van Waarde hebben zich gestort in de wereld van witte wijnazijn. En... rode wijnazijn. Het resultaat, dat gisteren werd uitgezonden, leverde hilarische taferelen op. ‘Vandaar dat ik azijn nooit echt zo lekker vond.’
Achterop flessen wijnazijn uit de supermarkt staat precies wat de ingrediënten van een flesje wijnazijn zijn. Namelijk: wijnazijn (rode, dan wel witte). Huh? Maar van welke wijn is die azijn dan gemaakt? Welke druif zit erin? En hoe is de smaak ervan? Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde ging op zoek. De uitzending trok gisteren 452.000 kijkers.
De experts die aan het woord kwamen, hadden weinig lovends te melden over de azijn waarmee half Nederland zijn salade aanmaakt. ,,Je kunt niet iets goed maken als je basis echt prut is", zei de Franse azijnmaker Adrien, die de Nederlandse waren proefde. Wijnexpert Yvo Pieksman schrok toen hij het spul uit het eerste flesje rook. ,,Het slaat op je hoofd”, zei hij tegen Marijn Frank van het tv-programma. Die voegde daaraan toe: ,,Het is alsof je overgegeven hebt en nog een keer moet.” ,,Je hebt gelijk", vond Pieksman. ,,Dat is een goeie.”
Blend van minst goede wijnen
Azijnverkoper Judith van Unen kon er geen chocolade van bakken, van de azijn uit de supermarkt die ze mocht proeven. Ze wist niet eens zeker of het wel van wijn was gemaakt. ,,Het is niet dat je zegt: heerlijk.” Een medewerker van een supermarktketen vermoedde dat de basis een ‘blend van de minst goede wijnen’ is, bekende hij aan de telefoon. ,,Het is een gok.”
Het is al raar dat rode wijnazijn in de flessen helder is, vond de Franse azijnmaker. Dan komt hij geheid uit een fabriek, wist hij te melden. Zelf maakt hij azijn in houten vaten op zijn Franse boerderij. Sophie van Enk proefde in zijn ‘vinaigrerie’ azijn die niet alleen zuur smaakt, maar ook iets zoets in zich heeft, iets fruitigs. Ook Ersin Kiris proefde andere soorten ‘echte’ azijn, die heel anders smaken dan de azijn uit zijn eigen keukenkastje. ,,Totaal anders. Er gaat een wereld voor me open.”
Portugese fabriek
Ersin Kiris reisde af naar Portugal, want daar stond de enige fabriek waar ze het tv-programma toelieten op de werkvloer. Het klopte dat de basis een mengsel van verschillende wijnen is. Welke dat zijn, is een geheim. Feit blijft dat je van echt slechte wijn geen goede azijn kunt maken. Dat resulteert altijd in een nare, bijna nagellakremover-achtige geur, wist azijnkenner Manfred Meeuwig.
,,Als wijn is hij niet goed”, erkende Thiago, de Portugese azijnmaker wiens achternaam niet wordt onthuld. ,,Maar we maken er wel goede azijn van.” Om het ruwe product eetbaar/drinkbaar te maken voegt de fabrikant er water aan toe. Dat maakt azijn lekker goedkoop. Doet de Franse azijnmaker dat ook, water toevoegen? Adrien lachte. ,,Nee, dat is niet nodig.”
Levensmysterie
Leerzaam, aldus sommige volgers van Keuringsdienst van Waarde op Facebook. ‘Vandaar dat ik azijn nooit echt zo lekker vond’, schrijft Martijn Dijkman als reactie. Hij neemt zich voor ‘eens goede azijn te scoren’. Zelf maken kan ook, meldt Dirk Anna van Vuuren-Kloosterman, die zelf fruitbomen en struiken heeft.
Hans van der Meer is het tv-programma dankbaar. ‘Weer een van mijn levensmysteries opgelost. Reed dus 35 jaar geleden langs Banyuls en zag daar enorme wijnvaten buiten liggen, zonder dop erop. What? Nu zie ik Sophie in La France bij zo’n azijnboer langsgaan en jawel!! Die vaten!! Dank jullie weer hartelijk.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
De zelfgemaakte advocaat van Ellie (68) is een hit: ‘Er gaan wel 1500 eieren per week doorheen’
Het begon met een zelfgemaakte advocaat op een feestje, maar is gruwelijk uit de hand gelopen. De lekkernij van Ellie de Kock (68) uit Herwijnen is inmiddels een begrip in de regio en bij veel supermarkten te vinden. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Koken & eten
Rob (47) viel kilo's af door nieuwe gadget voor diabetici: geen zakken drop meer in de auto
Diabetespatiënt Rob Geerdink kan met minder medicijnen af. Hij viel kilo’s af, heeft zijn bloedsuiker onder controle en voelt zich vooral veel beter. Met de ‘fitbit voor diabetespatiënten’ ziet hij meteen het effect van wat hij eet. -
PREMIUMKoken & Eten
Restaurant Loetje serveert eindelijk ook een plantaardige biefstuk – uit de 3D-printer
Na jarenlang zoeken naar het perfecte recept heeft restaurant Loetje in Amsterdam nu dan eindelijk een vegetarische biefstuk op de kaart. ,,Die structuur, en vooral ook de sappen, zijn heel moeilijk na te bootsen.” -
PREMIUM
Wereldprimeur: de vega varkenshaas is nauwelijks van echt te onderscheiden
Een Nederlands ontwikkelde ’s werelds eerste plantaardige varkenshaas. Een eigentijdse versie van een ouderwets zondagsgerecht.
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
Hoe Bols van de ondergang werd gered: ‘In Nederland kwamen we niet veel verder dan rum-cola’
Het was doorbijten, in coronatijd. De sluiting van de horeca wereldwijd deed de Amsterdamse likeurkampioen Lucas Bols flink pijn. Maar nu kan Bolsredder Huub van Doorne Nederland de cocktailcultuur verder bijbrengen. ,,Ik zag dat Bols verwelkte.’’ -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.