Hans van Heel Holland Bakt brengt eerste kookboek uit
Als Hans Spitsbaard is hij niet heel bekend, want bijna iedereen kent hem als Hans van Heel Holland Bakt. Vandaag komt zijn eerste boek uit: Leren koken met Hans.
In het boek leert Hans ons te bakken als een Heel Holland Bakt deelnemer. Hiervoor gebruikt hij een combinatie van lekkere producten en leuke technieken. ,,Als je met dit boek aan de slag gaat, weet ik zeker dat je jezelf zult uitdagen. Laat je niet afschrikken door ingewikkelde technieken! Volg nauwkeurig alle stappen en probeer het gewoon... " aldus Hans Spitsbaard.
Om de smaak alvast te pakken te krijgen leert hij ons een tarte tatin à la Hans te maken.
Ingrediënten:
Stoofperen
- 2 kg stoofperen (Gieser Wildeman)
- 750 ml rode wijn
- 100 g fijne kristalsuiker
- 3 kaneelstokjes
- 3 stuks steranijs
Bretons zanddeeg
- 100 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 100 g fijne kristalsuiker
- 3 eidooiers
- 175 g bloem
- 8 g bakpoeder
- 2 g zout
Frangipane
- 100 g amandelmeel
- 80 g boter
- 100 g fijne kristalsuiker
- 30 g bloem
- rasp van 1 citroen
- 2 eieren mespuntje zout
Karamelsaus
- 100 g fijne kristalsuiker
- 80 g boter, op kamertemperatuur
Benodigdheden:
- Staande tafelmixer
- Taartpan (Ø 23 cm)
- Taartring (Ø 23 cm)
- Spuitzak
Bereidingswijze:
1 Stoofperen
- Schil de peren en zet ze rechtop in een grote pan.
- Voeg de wijn en de suiker toe.
- Vul de pan aan met water tot de peertjes helemaal onder staan.
- Breek de kaneelstokjes doormidden en voeg deze samen met de steranijs toe.
- Breng de stoofperen aan de kook en stoof ze 1 uur op laag vuur.
- Haal de peertjes uit het vocht en laat ze uitlekken in een vergiet.
2 Bretons zanddeeg
- Meng de boter, de suiker en de eidooiers met een garde.
- Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit toe aan het botermengsel.
- Voeg tot slot het zout toe en verkruimel het deeg tussen je vinger- toppen tot een samenhangend deeg.
- Probeer zo min mogelijk te kneden; zo blijft het deeg bros van structuur.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koeling rusten.
3 Frangipane
- Doe het amandelmeel, de boter, de suiker, de bloem, de citroenrasp, de eieren en het zout in de kom van de staande tafelmixer en meng het geheel tot een egaal beslag.
- Doe de frangipane in de spuitzak.
4 Karamelsaus
- Vet de taartpan in met boter.
- Kook de suiker met 50 ml water tot een goudbruine karamel.
- Zorg dat er geen suikerkristallen aan de rand van de pan zitten; veeg deze eventueel weg met een natgemaakte kwast.
- Voeg de boter in stukjes toe en roer tot een gladde karamelsaus.
- Giet de karamelsaus in de taartpan.
- Zorg dat de hele bodem bedekt is met een laagje saus.
5 Opbouw
- Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de taartring in.
- Rol het zanddeeg uit tot 0,5 cm dikte en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Druk de taartring in het deeg en haal het overtollige deeg van de bakplaat.
- Verdeel een laag frangipane over de bodem.
- Houd rondom een rand van 2 cm vrij.
- Bak de bodem in de taartring in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
- Verlaag de oventemperatuur na het bakken tot 175 °C.
6-7 Peren toevoegen
- Verwijder de klokhuizen van de peren met een appelboor en snijd ze in vieren.
- Leg de parten met het snijvlak naar beneden waaiervormig in de taartpan.
- Leg de partjes zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, want de peren zullen in de oven nog iets slinken.
- Bak de stoofperen ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
- Laat ze vervolgens ongeveer 5 minuten afkoelen.
- Leg de bodem met frangipane omgekeerd op de peren en keer de taart vervolgens om.
- Garneer met steranijs.
Tip van Hans: de ene peer is de andere niet. Laten de peren behoorlijk wat vocht los tijdens het bakken? Giet dit dan af voor je de taart omkeert. Deze taart is heerlijk als hij nog warm is! Serveer hem met vanille- of kaneelijs.
Eet smakelijk!
Na het winnen van Heel Holland Bakt werd Hans als een popster onthaald:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Beter Eten
Kun je een supermarkt-ei uitbroeden? ‘Na zo’n drie weken hoor ik gepiep’
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: kun je een ei uit de supermarkt uitbroeden? -
PREMIUM
In dit restaurant gaat het er compleet anders aan toe: ossentong en vissengraten op menu
Geen biefstuk, maar een ossentong. En geen simpele ketchup, maar een sausje gemaakt van vissengraat. Bij restaurant Kom Eten in Hoogmade gaat het er op de Kop tot staart-avond nét iets anders aan toe dan in de meeste keukens.Hoogmade -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
Wat Eten We Vandaag: Winterse tomatensoep met tortelloni
Tijd voor een kom dampende tomatensoep: deze variant met tortelloni, ricotta en spinazie volstaat zeker weten als avondmaaltijd. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Spitskoolstamp met gekarameliseerde ananas
De combinatie spitskool, kerrie en ananas klinkt misschien gek, maar is verrassend lekker. Spitskool kun je op verschillende manieren bereiden. Wij kiezen voor wokken, want dan blijft veel van de smaak behouden. -
Wat Eten We Vandaag: Fish & Chips met bierbeslag en ravigottesaus
Voor de lekkerste fish & chips gebruik je bierbeslag om de witvis in te dompelen. Welke biersoort dat is kun je mee experimenteren: bokbier in de herfst of een witbier voor de warmere dagen.