De eerst herfstbok zonder alcohol.
Volledig scherm
De eerst herfstbok zonder alcohol. © Emiel Muijderman

Grolsch brouwt allereerste alcoholvrije bokbier

Als eerste grote brouwer ter wereld is Grolsch er in geslaagd een alcoholvrije ‘bok’ te maken. Het 0.0-biertje wordt deze week gelanceerd.

De nieuwste Grolsch-aanwinst heet Herfstbier 0.0 en is gemaakt onder supervisie van meesterbrouwer Guy Evers. Hij leverde een roodbruin, zoet, moutig biertje af inclusief crème-kleurige schuimlaag. De meester zelf is tevreden, omdat hij voor een lastige uitdaging stond.

„We moesten 6,6 procent alcohol vervangen, veel hoger dan bij normale 0.0-bieren. Vooral qua smaak is dat een enorme opgave. We hebben geprobeerd er zo dicht mogelijk in de buurt te komen. Daar zijn we goed in geslaagd”, vindt de brouwer.

Grolsch is daarmee de eerste grote brouwer met een 0.0-bock. Vanaf donderdag is het biertje verkrijgbaar op de Military van Boekelo. Het society-evenement staat naast de paardensport bekend om de hoedjes, laarzen, hondjes én het vele bokbier.

Herfstbok is Grolsch’s best lopende speciaalbier, in die tak is het zelfs marktleider in Nederland. „Combineer dat met populaire alcoholvrije segment en dit was een logische stap voor ons”, verklaart Evers.

Officieel geen bok

Het nieuwe biertje mag officieel geen ‘bok’ heten, omdat er daarvoor bepaalde ingrediënten ontbreken. Wel is het gegarandeerd volledige alcoholvrij, omdat die er tijdens het vergistingsproces nooit aan toe is gevoegd. Slaat de nieuwe variant aan, dat ligt ie vanaf volgend jaar ook in de winkels.

Voorkeur voor eentje met alcohol? Hier hoor je alles over het bokbier dat sinds de zomer ligt te rijpen op vliegveld Twenthe: