Gildehoen dijen met sinaasappel-cranberry chutney
Kipfilet is toch wel ondergeschikt aan de veel sappigere en malse dijen. Zeker als je een mooi ras uitzoekt zoals een gildehoen zul je genieten van de smaak en structuur. Voor de gure winterperiode is deze gildehoen met een citrus-knoflook korstje en een heerlijke sinaasappel-cranberry chutney dan ook een schot in de roos.
Ingrediënten (4 personen):
Sinaasappel-cranberry chutney:
- 250 g verse cranberry’s
- 1 witte ui, fijngesnipperd
- 1 eetlepel sojaolie
- 1 glas water
- 50 g suiker
- Zest en sap van 1 sinaasappel
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs sterren
- 3 jeneverbessen
- 3 kruidnagels
- 400 gr gildehoen- of scharrelkippendijen
- 1 el fijn gehakte thijmblaadjes
- Zest van 1 citroen, zeer fijngehakt
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 2 el zonnebloemolie
Benodigdheden:
- Koekenpan
- Sauspan
Bereidingswijze (voorbereiding 10 minuten, bereiding 10 minuten):
- Prik de kruidnagels in een stuk van de sinaasappelschil (zo kan je ze later makkelijk terugvinden).
- In een sauspan de cranberry’s en witte ui kort aanbakken in hete olie, de suiker toevoegen en karameliseren.
- Afblussen met sinaasappelsap en een beetje water toevoegen zodat een dikke emulsie ontstaat.
- De overige ingrediënten toevoegen en op zacht vuur 20 minuten laten trekken.
- Vervolgens het kaneelstokje, de jeneverbessen, de steranijs en sinaasappelschil met kruidnagel verwijderen.
- De chutney kan zowel warm als koud gebruikt worden.
- Terwijl de chutney op het vuur staat de tijm, citroenzest en knoflook mengen en de kippendijen hiermee inwrijven.
- Kruiden met zout en versgemalen zwarte peper en in een pan met zonnebloemolie bakken op middelheet vuur.
- Serveer met de sinaasappel-cranberry chutney en side dishes naar keuze.
Eet smakelijk!
Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Kabeljauw in knapperig korstje
Een licht stukje vis met een knapperig maar ook romig korstje, dankzij de toevoeging van kwark. -
Beter Eten
Kun je een supermarkt-ei uitbroeden? ‘Na zo’n drie weken hoor ik gepiep’
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: kun je een ei uit de supermarkt uitbroeden? -
Quiz
Nationale Pannenkoekdag: wat weet jij van de lekkernij?
Het is vandaag Nationale Pannenkoekdag. Ben jij een echte liefhebber? Test je kennis in de quiz hieronder. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten.
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
‘Beste chef-kok ter wereld’ Guy Savoy verliest zijn derde Michelinster
De Franse topchef Guy Savoy, al zes jaar op rij de beste chef-kok ter wereld, verliest dit jaar een Michelinster. Zijn restaurant valt terug van drie naar twee sterren, zo heeft de Michelingids bekendgemaakt. -
Wat Eten We Vandaag: Fish & Chips met bierbeslag en ravigottesaus
Voor de lekkerste fish & chips gebruik je bierbeslag om de witvis in te dompelen. Welke biersoort dat is kun je mee experimenteren: bokbier in de herfst of een witbier voor de warmere dagen.