Gevoelstemperatuur -23? Doe dit op je brood
Als je morgenochtend op de fiets stapt bij een gevoelstemperatuur van -23 krijgt je lichaam een klap. Het heeft calorieën nodig om je lijf op temperatuur te houden. Misschien walg je bij het idee, maar dit beleg is uitstekend geschikt voor extreem koude dagen en lekker bovendien.
Gesmolten varkensvet, oftewel reuzel. Het klinkt niet smakelijk, maar was ooit een klassieker in de keuken. Laat het gesmolten spek stollen en smeer het op brood. Beetje suiker erbij. ,,Ik ben er gek op”, zegt Bjorn Massop, chef-kok bij Villa Ruimzicht in Doetinchem. ,,Maar helaas is het in Nederland verloren geraakt.”
,,Het is vet, dan krijgen veel mensen gelijk de kriebels”, merkt Massop. ,,Dan vinden ze het vies. Wij doen er weleens wat mee, het is breed toepasbaar. Dingen zijn ook met een reden ontstaan. Het is geen toeval dat reuzel in Nederland zo veel gegeten werd.”
Begin vorige eeuw kon reuzel de concurrentie met boter aan. Het product gaf brandstof om lang en hard te kunnen werken, zeker op de koude dagen. Toen boter tijdens de Tweede Wereldoorlog schaars was, maakte reuzel een comeback. Misschien is het ijskoude weer een goede reden om het toch weer eens te proberen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
-
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
Moet jouw vriezer ook nodig worden ontdooid? Vandaag is de beste dag
Broodkruimels, dikke klompen wit ijs, een arsenaal aan losse frituurwaren en een Magnum-ijsje uit 2016. Grote kans dat dit alles ook in jouw vriezer rondzwerft. Hoog tijd dus om de boel eens goed uit te mesten. En wat is een beter moment dan vandaag, nu het buiten één grote vriezer is? -
Wat Eten We Vandaag: Heekfilet met knoflook-citroendressing en little gem
Heb je wel eens gehoord van heekfilet? Het is een zachte, smaakvolle witvis die je voor veel recepten kunt gebruiken. Serveer met pastinaakpuree, een zelfgemaakte knoflook-citroendressing en knapperige little gem.
-
Wat Eten We Vandaag: Gebakken feta met cherrytomaten, olijven en pepers
-
-
-
Nu ook onderzocht: mag je sneeuw eten?
In grote delen van het land duiken we vandaag met ons gezicht in de sneeuw. Dan is het verleidelijk om een hapje te nemen. Maar is dat wel slim? Gelukkig hebben Roemeense onderzoekers deze vraag beantwoord. -
Wat Eten We Vandaag: Rollade met sinaasappel-rozemarijnsaus
Door de rollade op een lage temperatuur te garen blijft deze zacht van structuur. Dat kan met een slowcooker, maar ook in de oven.