Geld besparen: zo gooi je veel minder kostbaar eten weg
Koken & EtenVoedselverspilling is makkelijk te voorkomen. In het boek Zero waste koken voor dummies leer je de basisprincipes om hiermee om te gaan. Van restjes gebruiken tot lelijke producten kopen en composteren: dit zijn de leukste tips.
1. Koop alleen wat je gaat gebruiken
Simpel maar effectief: als je in de supermarkt loopt, bedenk dan goed welke producten je daadwerkelijk gaat gebruiken. Stel jezelf vragen als: wat gooi ik vaak weg? Waarvoor heb ik dit nodig? Hoe en wanneer ga ik het gebruiken? Als je het antwoord op de laatste vraag niet weet, of je gaat het deze week niet eten, dan hoef je het nog niet te kopen.
2. Benut snijsels en restjes
Door restjes te gebruiken en af en toe voor meer dagen te koken, kun je tijd én geld besparen. Het karkas van een gebraden kip kun je bewaren en samen met het groenteafval in een grote pan met water tot bouillon koken. Ga je buiten de deur eten? Vraag het personeel of ze de restjes van je bord kunnen inpakken, om het op die manier opnieuw te gebruiken.
Van citroenschillen kun je gesuikerde citrusschillen maken, het vocht uit een blik kikkererwten kun je opkloppen voor een whiskey sour. Op die manier kun je een zero waste-mocktail of -cocktail maken. Met de pekel uit een potje augurken kun je een saus of soep op smaak brengen.
3. Koop lelijke producten
Supermarkten hebben vaak een hoek met afgeprijsde producten waar de ‘lelijke’ of imperfecte producten liggen. Door deze producten te kopen ga je voedselverspilling tegen en bespaar je ook geld.
4. Lees de instructies van apparaten en richt je koelkast en vriezer goed in
In de handleiding of instructie van je koelkast of vriezer staan vaak goede tips, lees die dus goed door. Sommige producten bewaar je uit gewoonte in de voorraadkast, maar blijven langer goed in de koelkast. Veel ingevroren producten kun je zes maanden (of langer) bewaren, je kunt ze dus altijd invriezen tot je tijd hebt om ze te bereiden.
Controleer je koelkast wekelijks: schuif etenswaren die als eerste op moeten naar voren en leg de producten met de kortste datum bovenop. Bekijk de ingrediënten die je in de koelkast hebt liggen en bedenk wat je er vandaag of morgen mee kan maken. Maak ruimte in de koelkast waar je producten bewaart die snel op moeten en controleer je producten regelmatig op bederf.
5. Maak een composteerstrategie
Door je voedselresten te composteren heb je minder afval én geef je jouw tuin een oppepper. Fruit- en groenteafval en koffiedrab uit de keuken zijn ‘groen’, net als gras. Tot bruin materiaal behoren eierschalen, karton, kranten, takjes of herfstbladeren. Als je een emmer op het aanrecht of in de buurt van je afvalemmer zet, kun je makkelijker aan composteren denken.
6. Laat je eten weer groeien
Verschillende producten kun je opnieuw laten groeien, zodat je ze nog een keer kunt eten. Denk aan een avocadopit, een aardappel met uitlopers, (bos)ui, prei en knoflook. Ook bleekselderij kun je laten ontkiemen en wortel, pastinaak en rode biet groeit ook weer aan. De onderkant van een sla kun je in het water zetten om de blaadjes weer te laten groeien, of in de aarde zetten als de worteltjes groot genoeg zijn.
7. Maak je eigen kruidentuin
Door je eigen verse kruiden te maken bespaar je geld, en je hoeft alleen te gebruiken wat je nodig hebt. Je kunt een kruidentuin onderhouden, maar het kan ook op de vensterbank. Peterselie en munt zijn makkelijk te kweken, basilicum heeft wat meer zorg nodig. Koop een klein plantje in het tuincentrum en lees de instructies op het label zorgvuldig. Of koop een kruidentuinkit, hier zit alles al in wat je nodig hebt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Een tompouce eten lastig? Zo lukt het zonder knoeien
Eerst de bovenkant eten? Of juist het dakje voor het laatst bewaren? Over de manier waarop je een tompouce moet eten, ontstaan altijd veel discussies. In deze video laten experts zien hoe zij te werk gaan. -
Wat Eten We Vandaag: Upside down appelcake
De upside down appelcake ziet er spectaculair uit. Probeer de de appels in een mooie vorm op de cake te leggen voor het perfecte plaatje. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Koken & eten
Dit is waarom je moet oppassen met het gebruik van bakpapier
Groente grillen zonder aangekoekte bakplaat: velletje bakpapier, oven aan en gaan. Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid. -
PREMIUM
Horeca-voorzitter Robèr Willemsen stopt: ‘Het is balanceren geweest’
Hij werd het gezicht van de horeca in coronatijd: Robèr Willemsen. Na zeven jaar legt de 50-jarige ondernemer het voorzitterschap van Koninklijke Horeca Nederland neer en gaat hij zich richten op zijn eigen horecazaken én zijn familie. ,,Ik ga linksom of rechtsom wel weer iets oppakken.”
-
Wat Eten We Vandaag: Preistamppot met gember, kerrie en garnalen
Met stamppotten kun je eindeloos variëren: probeer eens deze variant met gember, kerrie en garnalen. Tip: gebruik bij voorkeur kruimige aardappelen, want deze vallen goed uit elkaar na het koken. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.