Geen patat of ander troosteten haalt je uit de dip, lekker eten dat ook gezond is wél
Koken & EtenVandaag is het Blue Monday: een dag die bekendstaat als een van de meest deprimerende dagen van het jaar. Veel mensen voelen zich somber. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om die winterdip tegen te gaan, van meer bewegen tot gevarieerd eten.
Eet gevarieerd en volgens de Schijf van Vijf om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, adviseert Patricia Schutte van het Voedingscentrum. ,,Probeer nieuwe groenten uit en kijk naar seizoensproducten, die zijn beter voor het milieu en vaak goedkoper. Eet ook iedere week een andere vissoort en wissel af met vlees, peulvruchten, noten of ei. Eet je helemaal geen vlees, varieer dan in peulvruchten met noten, tofu, tempeh en ei.”
,,In de winter heb je veel koolsoorten, van witte tot rode kool”, weet Schutte. ,,Maar ook broccoli en spruiten. Bieten zijn vaak het hele jaar door verkrijgbaar. Zalm, haring en makreel zijn gezonde vissoorten. Ook is het goed om dagelijks een handje ongezouten noten te eten. Kies voor een notenmix of haal iedere keer iets anders in huis, zoals amandelen, walnoten of hazelnoten. Pinda’s en 100 procent pindakaas tellen ook mee.”
Deze depri-dag los je niet op met saucijzenbroodjes en patat. Gezond eten is het advies. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 250 gram groenten te eten. ,,Eet niet alleen groenten bij de warme maaltijd. Doe bijvoorbeeld radijs op je boterham met hüttenkäse, of neem een boterham met pindakaas met komkommer”, tipt Schutte. ,,Kies ook wat vaker voor snackgroenten. Variëren helpt daarbij ook, zo leer je nieuwe smaken kennen.”
Als je onvoldoende vocht binnenkrijgt ga je je ook suf voelen. Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken
Omdat iedereen anders eet, heeft het Voedingscentrum tien voorbeeldmenu’s opgesteld. ,,Dit gaat van Hollands tot Marokkaans, Caribisch of Turks”, vertelt Schutte. ,,Deze menu’s geven voorbeelden van wat je op een dag kunt eten.”
Drink genoeg en ga naar buiten
Vergeet niet genoeg te drinken. ,,Als je onvoldoende vocht binnenkrijgt ga je je ook suf voelen. Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Dit kan water, koffie of thee (zonder suiker) zijn. Zet in de ochtend een 1,5 liter karaf water klaar, eventueel met een smaakje, zoals komkommer, appel of sinaasappel, om je op weg te helpen”, tipt Schutte.
(Tekst gaat verder onder de video)
Ook zonlicht en beweging zijn belangrijk voor het aanmaken van bepaalde stoffen om je beter te voelen. ,,Ga dus dagelijks een half uur naar buiten. Je hoeft dan niet meteen fanatiek te sporten; wandelen of fietsen kan ook. Zet voor de afleiding een vrolijk muziekje of een interessante podcast op.”
,,In het nieuwe jaar willen mensen vaak gezonder leven of afvallen. Maar aan het einde van de maand januari zie je dat dat vaak alweer wegzakt” merkt Schutte op. ,,In Mijn Eetmeter (eetdagboek van het Voedingscentrum, red.) is daarom de nieuwe tool Mijn Nieuwe Balans toegevoegd. Daarin kun je doelen stellen en geven we tips en adviezen om je doel stap voor stap te behalen.”
Probeer je vergeefs de kinderen aan de groente te krijgen? Ouders van Nu geeft tips hoe dat het handigst aanpakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Wat Eten We Vandaag: Groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood
Deze vegetarische groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood zijn lekker en voedzaam. De burgers zijn gemaakt van rode linzen en wortel en lijken een beetje op falafel. De zelfgemaakte limoen-yoghurtsaus geeft het gerecht een frisse touch. -
PREMIUM
Zo herken je ‘foute’ eitjes uit de Oekraïense legbatterij: ‘Kijk op het etiket’
Kijk goed op het etiket van koekjes en mayonaise om te voorkomen dat je ongemerkt ‘foute’ eieren eet. Daarvoor waarschuwen Milieu Centraal en de Dierenbescherming, nu duidelijk is geworden dat op grote schaal eieren uit Oekraïense legbatterijen in de Europese Unie belanden. -
Wat Eten We Vandaag: Boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaat en olijven
Boerenkool kun je gebruiken in een salade, verwerken in een lasagne of bijvoorbeeld in een taart. Deze boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaten en olijven heeft een knapperig korstje en een zoet-zoute smaak dankzij de feta. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
Wat Eten We Vandaag: Lasagne met rode biet en geitenkaas
Deze rode bietenlasagne is een vegetarische variant van klassieke lasagne. Tussen de lagen zit een zelfgemaakte bechamelsaus. De stukjes walnoot zorgen voor een lekkere, knapperige bite. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Gelderse morenstamp
Vroeger werden pastinaken ook wel ‘moren’ genoemd, vandaar de benaming voor dit recept: Gelderse morenstamp. In de Achterhoek en andere delen van Gelderland wordt pastinaakstamppot nog regelmatig zo genoemd. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging