Geen keukenprinses? Maak dan eens deze koude feestschotel
Rudolph van Veen is rond de feestdagen elke dag op tv om lekkere recepten te delen. Makkelijk en snel, belooft hij. Vandaag het recept van een koude feestschotel.
Voor een feestelijk oud- en nieuwbuffet op een grote tafel is dit recept ideaal. Het is heel ouderwets volgens Rudolph. ,,Het is iconisch voor de jaren ‘70, ik ben ermee opgegroeid. Iedereen mocht blijven eten en mijn moeder zorgde altijd dat er wat op tafel stond, terwijl ze geen keukenprinses was", vertelt hij.
De basis is soepvlees. ,,De geur van gastvrijheid", vindt Rudolph. Als de salade werd gemaakt begon het met een grote kom mayonaise en het soepvlees erin. De appel die erin gaat is een soort tegenwicht voor het vlees en de mayonaise.
Ingrediënten
Salade
-500 g rundersoepvlees
- 4 aardappels
- 2 appels
- 1 kleine ui
- 200 g mayonaise
- sap van ½ limoen
Garnering
- 4 eieren
- 1 kropsla
-2 tomaten
-½ komkommer
- 6 el mayonaise
- 2 plakken ananas (blik)
- 6 cherrytomaatjes
- 2 augurken
- 2 takjes krulpeterselie
- paprikapoeder om te bestuiven
Bereiding
Stap 1: Salade
Breng 1 liter water aan de kook met het soepvlees en schep het schuim eraf. Zet op matig vuur en laat 2 uur of langer trekken. Laat het vlees afkoelen en pluk klein. De bouillon kan je gebruiken om bijvoorbeeld soep mee te maken.
Schil de aardappels, snijd in blokjes en kook in circa 20 minuten gaar. Giet af en laat uitwasemen op keukenpapier.
Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Snipper de ui. Meng het rundvlees, aardappel- en appelblokjes, ui en de mayonaise. Breng op smaak met het sap van de limoen en peper en zout.
Stap 2: Garnering
Kook de eieren circa 8 minuten. Laat schrikken onder koud water, pel en halveer.
Schep de vleessalade op een grote schaal. Haal de blaadjes los van de kropsla en plaats deze rondom de salade. Snijd de tomaten in partjes en de komkommer in plakjes. Verdeel het ei, tomaten en de komkommer rondom de salade. Roer de mayonaise los met een klein scheutje water. Verdeel ¾ van de mayonaise over de bovenkant van de salade.
Halveer de schijven ananas en de cherrytomaatjes. Pluk de peterselie. Verdeel deze over de bovenkant van de salade. Garneer met de peterselie. Halveer de augurken. Snijd deze in tot een waaiervorm en leg op de salade. Verdeel de rest van de mayonaise over de eitjes en bestuif deze met een beetje paprikapoeder.
24Kitchen Feestdagen met Rudolph is elke werkdag om 18.30 uur te zien op 24Kitchen.
Hieronder vind je meer recepten van Rudolph van Veen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Restjes over van het kerstdiner? Maak dan deze ragout
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
Wat Eten We Vandaag: Risotto met witte asperges en gedroogde Parmaham
De tijd van het witte goud is weer aangebroken. Van april tot eind juni kun je genieten van asperges uit eigen land. Verwerk deze in een risotto met ham en tuinerwtjes, heerlijk. -
Wat Eten We Vandaag: Gestoofde kabeljauw met meergranenrijst en broccoli
Zin in een makkelijk, maar smaakvol gerecht? Ga dan aan de slag met gestoofde kabeljauw met meergranenrijst en broccoli. Door de kabeljauw te stoven in kruidige kokosmelk, wordt deze heerlijk van smaak en lekker mals. -
Wat Eten We Vandaag: Luikse gehaktballen
‘Boulets à la Liégeois’, ofwel Luikse gehaktballen, is een traditioneel streekgerecht uit het Belgische Luik. De gehaktballen worden langzaam gegaard in een zoetzure saus van azijn, bier en stroop. Lekker met verse frieten en een frisse salade.
-
Met deze heerlijke oliebollen is jouw oudejaarsavond compleet
-
-
-
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.