Geen enkel spoor van tonijn in broodjes tonijn van Subway, blijkt uit laboratoriumtest
De Amerikaanse fastfoodketen Subway - eveneens ’s werelds grootste broodjeszaak - is verwikkeld geraakt in een rechtszaak nadat twee klanten in Californië beweerden dat er helemaal geen tonijn in hun tonijnbroodjes zit. Subway ontkende dat. Toch slaagde een recente laboratoriumtest er niet in om tonijn terug te vinden in de broodjes. Dat schrijft The New York Times.
In januari spanden twee ontevreden klanten van Subway een rechtszaak aan. Hun claim? Er zou helemaal geen tonijn zitten in de ‘broodjes tonijn’. In plaats daarvan zouden ze gemaakt zijn van ,,brouwsels” of ,,verschillende ingrediënten die gemengd zijn”.
De Amerikaanse krant The New York Times besloot naar aanleiding van de rechtszaak om zelf op onderzoek uit te gaan. Een journaliste bestelde maar liefst anderhalve meter aan tonijnbroodjes bij verschillende Subway-zaken in Los Angeles en verzamelde het goedje dat op de broodjes gesmeerd was. Dat stuurde ze op naar een lab.
DNA-onderzoek
Het laboratorium deed enkele tests en zocht naarstig naar een spoor van dna van tonijn. Tevergeefs. ,,De ingrediënten zijn zo zwaar bewerkt dat we niets konden identificeren”, zo staat te lezen in het verslag van de onderzoekers. ,,En als we iets konden identificeren, was het geen tonijn.”
Of dat enkel de fout is van de fastfoodketen? Volgens experts niet noodzakelijk: ,,Evengoed kopen ze een blikje tonijn waarop de tekst ‘tonijn’ staat. Als er dan sprake is van fraude, is dat de schuld van de conservenfabrikant.”
Controverse
Het is overigens niet de eerste keer dat Subway kritiek krijgt. Vorig jaar oordeelde het Hooggerechtshof in Ierland dat de broodjes van de Amerikaanse fastfoodketen niet als broodjes beschouwd mogen worden. Daarvoor zouden ze te veel suiker bevatten.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Dit zijn de tien waardevolste horecaketens van de wereld
Starbucks staat opnieuw op 1 in de jaarlijkse lijst met de meest waardevolle horecaketens ter wereld. De merkwaarde van het bedrijf uit het Amerikaanse Seattle zou bijna 38,5 miljard dollar zijn, omgerekend 32 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die Brand Finance, een onafhankelijk merkenwaarderingsbureau uit de Verenigde Staten, heeft gepubliceerd. -
Hooggerechtshof: Broodje van Subway is geen brood
De broodjes van de Amerikaanse fastfoodketen Subway mogen niet als brood beschouwd worden. Dat heeft het hooggerechtshof in Ierland bepaald. Volgens het hof bevatten ze een te hoog percentage suiker. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Van restaurants die schijfje citroen in rekening brengen tot gratis kan water: laat je niet verrassen op vakantie
‘Coperta’ of ‘couvert’, ‘service not included’, ‘IVA no incluido’: als je op vakantie bent kunnen deze zinnetjes je flink in verwarring brengen. Is dat broodmandje overal gratis? En komen die hapjes die zomaar op tafel verschijnen er gewoon uit vriendelijkheid? Pas op voor deze instinkers. -
Wat Eten We Vandaag: Baked Banana
Na een heerlijke barbecue is er altijd nog een gaatje over voor een dessert. Dit recept bereid je op de barbecue en ontleent zich uitstekend om naar eigen smaak in te vullen. Maak bijvoorbeeld een vulling van karamel of voeg mini-marshmellow toe voor een s’mores effect.
-
Wat Eten We Vandaag: Chilaquiles met pulled chicken en chipotlepeper
Chilaquiles is van origine een Mexicaans ontbijtgerecht. In Nederland kennen we het vooral als lekkere borrelhap met royale toppings. In dit recept garneren wij de chilaquiles met pulled chicken en chipotle peper. Serveer de tortillachips niet te lang na het bakken, dan zijn ze nog lekker warm en knapperig. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer