Geen bier zonder schuim: hoe krijg je de perfecte schuimkraag?
Koken & EtenNiets beter dan een mooie schuimkraag op je bier. Alleen gaat het soms mis als je het zelf inschenkt. Hoe zorg je dat je toch een goede laag schuim krijgt? En als het mislukt, helpt het dan om met een mes erin te roeren? De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem legt uit.
1. Let op het glas
Sofie Vanrafelghem: ,,Zorg voor een droog en schoon glas. Als je bierglazen correct afgewassen zijn, is het meestal niet nodig om ze nog eens te spoelen. Alleen kan een glas soms schoon lijken zonder dat dit het geval is. Vaak zullen (on)zichtbare achtergebleven vetvlekken of andere resten verhinderen dat er een mooie schuimkraag gevormd wordt.”
Hoe je dat kan zien? ,,Wanneer je een bier geserveerd krijgt met allerlei kleine bellen aan de binnenkant van je glas, betekent dit dat het glas onvoldoende schoon was. Door de oneffenheden ontstaan extra koolzuurbelletjes. Vet is het ergste: het laat schuim verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hetzelfde effect krijg je wanneer lippenstift de schuimkraag raakt of als je mayonaise onvoldoende van je mond hebt geveegd: weg schuim.”
2. De manier waarop je het glas afwast, maakt verschil
,,Doe je bierglazen nóóit in de vaatwasmachine. Vaatwastabletten zijn echte schuimkillers. Bovendien zijn deze vaatwasmiddelen erg agressief voor glazen. Na een tijdje verschijnt er een doffe witte kalkaanslag op je glazen. Reinig je bierglazen daarom liever met de hand.”
Gebruik verder geen klassiek afwasmiddel, want ook dat is absoluut ongeschikt voor bierglazen. ,,Glasreinigingsmiddelen zoals Becharein of Sun-spoelmiddel zijn daarentegen ideaal voor glas, of gewoon een beetje soda werkt ook. Als je die niet hebt, kies dan voor koud water zonder er iets anders aan toe te voegen. Om de glazen tot slot af te drogen, kies je voor een doek die geen stofjes en pluisjes achterlaat zoals de meeste theedoeken wel doen. Een microvezelglasdoek of poleerdoek is perfect.”
Doe je bierglazen níét in de vaatwasser, anders ontstaat er snel witte kalkaanslag op je glazen die de schuimkraag beïnvloedt
3. De houding van het glas tijdens het inschenken is belangrijk
,,Houd je glas schuin en schenk het bier rustig in tegen de wand van het glas op een hoek van 45 graden. Breng daarna je glas langzaam weer recht. Probeer niet alles erin te ‘klokken’, zodat de eventuele gist in de fles niet in beweging komt en de schuimkraag mooi opgebouwd wordt.”
Wanneer je merkt dat de schuimkraag amper groter wordt, houd de fles dan iets hoger. Daarnaast is het soms moeilijk in te schatten hoe snel het schuim opbouwt in je glas als je een bier voor het eerst inschenkt. Daarom raad ik sowieso aan om traag te starten.”
4. Let op de schuimkraag om kwaliteit bier te achterhalen
,,Een schuimkraag vertelt je ook iets over de kwaliteit van het bier. Zie je een volle witte schuimkraag van fijne bellen die voldoende lang blijft staan? Dan is dit een goed teken. Komt er amper schuim tevoorschijn, verdwijnt het snel of bestaat het vooral uit grote bellen? Dan kan het aan je glas of je schenktechniek liggen, maar evenzeer aan brouwfouten.”
,,Houd er rekening mee dat deze richtlijnen voor de meeste bieren gelden, maar ook niet voor allemaal. Zo hebben bepaalde bierstijlen zoals lambiek geen bubbels en geen schuimkraag. En op bepaald zware of houtgerijpte bieren zal je ook maar weinig kraag zien verschijnen.”
Een volle witte schuimkraag van fijne bellen die voldoende lang blijft staan, wijst op kwalitatief goed bier
Wat als er toch geen schuimkraag verschijnt?
Zelfs als je alle stappen hebt gevolgd en toch geen mooie schuimkraag kreeg, kan je nog iets doen om je vrienden of familie het glas bier met een volle schuimkraag te serveren. ,,Ga er eerst en vooral zéker niet met een mes of lepel in roeren”, waarschuwt Sofie. ,,Je brengt er alleen maar zuurstof en misschien nog andere (stof)deeltjes of onzuiverheden mee in het bier. Plus: je gaat de schuimkraag eigenlijk nog meer beschadigen. Het beste wat je dan kan doen, is het bier overgieten in een ander glas. Verre van ideaal, want je verliest sowieso koolzuur bij het overgieten, maar het is de oplossing die het minste kwaad doet.” En met een beetje geluk hou je er nog een mooiere schuimkraag aan over.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Waarom een glas water in een restaurant of op een terras vaak niet gratis is
Een van de grootste ergernissen tijdens een gezellig etentje is wel dat glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles Spa blauw in plaats van kraanwater. Mag je als gast bepalen wat voor water je op tafel krijgt? En waarom wordt het in het ene restaurant in rekening gebracht en in het andere niet? -
PREMIUM
Wereldprimeur: de vega varkenshaas is nauwelijks van echt te onderscheiden
Een Nederlands ontwikkelde ’s werelds eerste plantaardige varkenshaas. Een eigentijdse versie van een ouderwets zondagsgerecht. -
Wat Eten We Vandaag: Kokosyoghurtblokjes
Noten en dadels kun je gebruiken als een lekkere bodem voor taarten. Maak dit recept ook eens met een mix van andere noten. Rooster de noten eerst in een droge koekenpan, zo krijgen de noten nog meer smaak en dat proef je in het eindresultaat. -
Koken & Eten
Stad krijgt concurrentie van dorp: ‘Het is net de Harbour Club, maar dan in Alblasserdam’
Ineens was het overal druk in de stad. Elke kroeg zit vol, je kan niet meer reserveren in je favoriete restaurant en je staat weer ouderwets in de file op weg naar het centrum. Maar waarom zou je de stad in gaan als je ook gewoon in de buurt gezellig kan borrelen of goed kan dineren, redeneert foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer. ‘De goede horeca uit de stad neemt steeds meer de wijk naar de regio.’ -
Koken & Eten
Luxe terras in opmars: heaters, pergola's, complete diners steeds normaler
Terrassen waren altijd al populair, maar sinds corona worden ze nog luxer en uitgebreider. Inmiddels zit je buiten net zo lekker als binnen. Trendwatcher Gijsbregt Brouwer spot terrassen waarbij je ook met een typisch Hollandse lente niet meer naar binnen hoeft te verkassen.
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.