Gebruik witte wijn in plaats van azijn en andere tips om nog meer van je salade te genieten
Koken & etenEr gaat geen dag voorbij of er verschijnt een salade bij de Hamersma’s op tafel. Met dressings die in niets doen denken aan de oneetbare salades uit hun vroegste jeugd.
Een van mevrouw Hamersma’s vroegste herinneringen aan eten voert terug naar de tijd toen zij als klein meisje uit de grote stad bij een oom en tante in het Gooi logeerde. In voorbereiding op de lunch – die thuis altijd bestond uit twee sneetjes witbrood en een plakje kaas – zag zij haar oom geduldig de binnenkant van een houten slabak inwrijven met een doorgesneden teen knoflook. Niet veel later at zij een salade zoals zij die nog nooit had gegeten. Maar ja, die oom en tante hadden dan ook jaren in Zuid-Frankrijk gewoond. Eenmaal thuis ging er weer Livorno over de sla, een door Duyvis gefabriceerde saus die in de jaren 50 en 60 als lekkernij werd gezien. En in huize Hamersma werd de suikerpot kwistig ter hand genomen om de dressing (hoofdingrediënt: azijn) wat genietbaarder te maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Dit bosrestaurant staat midden in de natuur: ‘De Veluwe is mijn moestuin’
We moeten vertragen. Minder prikkels, meer contact met onszelf en de natuur. Een weekendje de natuur in op een landgoed, met diner, doet wonderen. -
Terrasje gepakt met het goede weer? Hoe kom je snel af van je kater?
Wanneer het goed weer is, drinken we sneller een biertje of een glas wijn. Met een droge mond en een ontregelde maag als gevolg de dag nadien. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit welke middelen er zijn om die verschrikkelijke kater sneller te laten verdwijnen. En is er één specifieke soort drank die de kater minder erg maakt? -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUMKoken & eten
Koolhydraatarm koken is lekker en gezond, vindt Mary: 'Ik wil wat kilootjes kwijt’
Bloemkoolkruimels in plaats van witte rijst en courgetteslierten als alternatief voor spaghetti. Wie koolhydraatarm eet, zit al gauw aan een bord bomvol groenten. De methode is heel populair. Thuiskok Mary Hofman kan het iedereen aanraden.
-
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUMKoken & eten
Is een geroosterde boterham ongezonder dan een normale boterham?
Volgens velen zou geroosterd brood lichter verteerbaar, en dus beter voor je darmen zijn. Maar klopt dat wel? Of is het juist ongezonder? Voedingsdeskundige Manon Wouters voorziet ons van de feiten.