Frietbakker Koen succesvol in Mexico: ‘Niets kan tippen aan Nederlandse friet’
Koken & etenDe oranje vlaggetjes aan de gevel van de oer-Hollandse snackbar wapperen in de Mexicaanse wind. Koen Houwen en zijn frietbakkers Ivan en Nadia spuiten dikke klodders extra pittige chipotle-saus over de kroketten, frikandellen speciaal en over de extra grote frietjes-kapsalon. Het succesverhaal van een Nederlandse frietbakker tussen Mexicaanse tacoboeren.
,,Zonder dat spul erop eten de Mexicanen niks", vertelt Koen Houwen uit het Brabantse Son en Breugel. ,,Maar onze Nederlandse snacks lopen op sommige dagen beter dan de taco's die ze verderop in de straat verkopen."
Integreren in Mexico-Stad is één ding, ondernemen is iets anders. ,,Maar het ondernemerschap zit nu eenmaal in m'n bloed, dat is er met de paplepel ingegoten. En aangezien ik meer verstand heb van stroopwafels en Heineken-bier dan van tequila en taco's is dat wat ik hier bij Holland Waffels verkoop. Niet alleen aan Nederlandse expats, maar juist ook aan de Mexicanen. Die vinden het fantastisch", legt de telg van de beroemde vlaaienfamilie uit.
Je moet iets verzinnen
Waar horeca-ondernemers in Nederland ondanks verschillende vormen van overheidssteun al moeite hebben om overeind te blijven tijdens de coronacrisis, moet Houwen het in Mexico helemaal zelf rooien. ,,We kregen helemaal niks. Ja, een brief van de belastingdienst met de opdracht om op tijd te blijven betalen. Dus dan moet je toch iets verzinnen om wat omzet te blijven draaien. Onze Nederlandse cafetaria in Mexico is toen uit noodzaak geboren. Maar na een maand is het al een enorm succes."
Eerlijk gezegd is er gewoon geen enkel product wat aan échte Nederlandse friet kan tippen
Dat laatste geldt zowel zakelijk als privé. Want Houwen en zijn vriendengroep hebben er meteen een nieuwe stamkroeg bij. Wanneer er in Nederland gevoetbald wordt, kijkt hij met zijn overwegend Nederlandse kameraden naar een grote tv in zijn zaak. Onder het genot van grote schalen bitterballen en een flesje Nederlands bier. ,,Die mannen hebben net als ik allemaal een Mexicaanse vrouw. Die zitten dan in de kamer ernaast aan de koffie en thee", lacht Houwen door een krakende telefoonlijn.
Enorme dot pittige saus
Maar het grootste deel van de tijd wordt er 'gewoon' hard gewerkt. Zonder bediening aan tafel in verband met de coronaregels. Maar de roodwitte puntzakken friet - ook weer met een enorme dot pittige saus er bovenop - vliegen de deur uit. ,,We hebben het al eens eerder geprobeerd, met verse aardappels. En met Mexicaanse aardappels. Maar eerlijk gezegd is er gewoon geen enkel product wat aan échte Nederlandse friet kan tippen."
Hoewel er vanaf het begin kaassoufflés, kroketten en frietjes-kapsalon werden verkocht, lag uitgerekend de mexicano aanvankelijk nog niet in de schappen. ,,Maar we duiken vanmiddag de testkeuken in. Die mexicano-Mexicana gaat er komen!"
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUM
Deze broers willen heel Nederland aan de bonen krijgen: ‘Koffie is gewoon veel lekkerder als je het vers drinkt’
Koffie van vers gebrande bonen, dàt is de toekomst, zeggen de Rotterdamse broers Harun en Sefa Bingul. Ze timmeren met hun Brandzaak stevig aan de weg, ook buiten Nederland. Het pand in Rotterdam werd te klein, nu werken ze vanuit Vierpolders, op Voorne-Putten. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Wat Eten We Vandaag: Tortilla’s met gamba’s en gerookte zalm
Fan van vis en schaaldieren? Probeer dan deze tortilla met gamba’s én gerookte zalm. Wij grillen de gamba’s en maïs waardoor de tortilla’s een lichtrokerige smaak krijgen. Geef een pittige twist aan de tortilla’s door ze te bestrooien met chilivlokken of door een rood pepertje toe te voegen. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
-
Koken & Eten1
Jumbo maakt slechte beurt met verkeerde info over melktekort: ‘Dit deugt niet’
Jumbo kampt al een paar dagen met lege melkschappen. Verschillende Jumbo-supermarkten hebben briefjes opgehangen waarin het probleem wordt uitgelegd, maar ze lijken hier allemaal hun eigen draai aan te geven. Dit zorgt voor verwarring en verontwaardiging bij verschillende partijen. ,,Wat mij betreft winnen ze de prijs voor onhandigheid van de maand.” -
PREMIUM
Sittards restaurant niet blij met hulp Herman den Blijker
Ruim 328.000 kijkers zagen dinsdagavond hoe topkok Herman den Blijker het Indonesisch restaurant Tjoet Nyak Dhien in Sittard te hulp schoot. Restauranteigenaren Femmy en Harry bleken achteraf niet zo blij met de hulp van het tv-programma Crisis in de tent. -
Koken & eten
TikTok-filmpje van oma die koekjes bakt met ongeduldige kleinzoon schiet naar recordhoogte
Een video van een oma die koekjes probeert te bakken met haar kleinzoon is miljoenen keren bekeken op social media. Het ventje kan niet wachten tot het bakken klaar is en saboteert keer op keer de gezamenlijke baksessie.