Restaurant Den Boerenstamppot in Breda bestaat 45 jaar. Fred van Weerd werkt er sinds 1974 en werd in 1984 samen met zijn vrouw eigenaar van de zaak. ,,Sommige mensen komen hier elke dag.''
Freek de SwartLaatste update:20-02-18, 16:45
Dagelijks gaat er bij hem zo'n 40 kilo stamppot doorheen. De prijs voor een driegangenmenu was bij de oprichting 5 gulden. Anno 2018 betalen gasten 10,50 euro voor een maaltijd, nog steeds een schappelijke prijs.
Eigenlijk was Fred van Weerd van plan om slechts een paar maanden achter de potten te staan bij Restaurant Den Boerenstamppot. ,,Ik kwam hier als broekie binnen en zou eigenlijk alleen werken tot mijn diensttijd begon.'' Van Weerd werd echter uitgeloot, bleef doorkoken en nam tien jaar later de zaak over.
Sinds die tijd is er weinig veranderd aan het restaurant. Aan de ramen hangen nog steeds gordijnen van boerenbont katoen en ook de donkere houten tafels en stoelen zijn nog dezelfde. Volgens Van Weerd is dit vooral bedoeld voor nostalgisch ingestelde gasten die als kind al bij Den Boerenstamppot kwamen. ,,Je hebt mensen die hier iedere dag komen, sommigen al 40 jaar.'' Als voorbeeld noemt Van Weerd een Tilburger die elke week langskomt. Zomers op de fiets en 's winters met de trein. Ook de cadetten van de KMA en prominente VVD'ers weten het restaurant goed te vinden. Zo hebben Gerrit Zalm, Ed Nijpels en Onno Hoes al eens een vorkje bij Van Weerd geprikt.
Onopgemerkt is het succes van Den Boerenstamppot dan ook niet gebleven. Zo is de muur tegenover de bar behangen met lovende krantenartikelen over het restaurant. ,,Het blijft goed lopen. Ondanks dat er restaurants bij zijn gekomen blijf je bovenaan staan'', vindt Van Weerd.
We hopen dat onze zoon het overneemt, maar die heeft ook een eigen leven.
Marloes van Weerd
Het geheim van een goede stamppot zit hem volgens de stamppotkok vooral in zijn eenvoud. Hij gebruikt veel groente en geen melk. ,,Als je de stamppot dan te lang laat staan wordt deze zuur.'' Ook serveert de Van Weerd spekjes apart voor de vegetarische gasten. Daarnaast beschikt het restaurant over een wisselende menukaart met onder andere macaroni en stoofvlees.
Frank Panhuijsen kent de gerechten van het restaurant als geen ander. Hij komt al zo'n acht jaar een paar keer per week eten. Panhuijsen pakt zelf zijn biertje uit de koelkast. ,,Het is hier altijd gezellig en zo'n Hollandse pot vind je bijna nergens in de stad'', zegt hij. Tussen de gast en het echtpaar Van Weerd is in de loop er tijd een hechte vriendschap ontstaan. Zo was Panhuijsen onder andere aanwezig bij de 60ste verjaardag van Van Weerd. ,,En als je ergens mee zit geven ze ook advies. Een vader- en moederrol hebben ze dus soms ook wel.''
Ondanks dat Van Weerd met plezier achter het fornuis staat zou hij mensen niet snel aanraden om een gelijksoortig restaurant te beginnen. De kok wijst erop dat hij de prijzen laag kan houden doordat het pand in eigen bezit is. ,,Inkoop, schoonmaken, boekhouding, dat doen we ook allemaal zelf. Dat willen de meeste ondernemers meestal niet doen'', vult Marloes van Weerd haar man aan. Ondanks dat het echtpaar gemiddeld zo'n twaalf uur per dag en zes dagen per week werkt moeten ze aan stoppen nog lang niet denken. ,,We hopen dat onze zoon het overneemt, maar die heeft ook een eigen leven. Zelf willen we nog het liefst tien jaar doorgaan.''