Feest in tent Heel Holland Bakt: bakkers mogen André namaken voor zijn verjaardag
Het was een bijzondere aflevering van Heel Holland Bakt. De opname vond plaats op 20 februari, de verjaardag van André van Duin. In een versierde tent, inclusief paard, mochten de bakkers aan de slag met wel een heel speciaal thema: de presentator zelf. Een mislukte creatie, die op het feestvarken zelf had moeten lijken, werd een van de bakkers fataal.
De uitzending begint komisch. André legt uit dat hij een paard in de tent wil hebben, want dat is eens wat anders dan een paard in de gang. Even kruipt de 75-jarige presentator zelfs weer in zijn rol van Animal Crackers als hij een paard dat over de grond rolt voorziet van stem. Het is dus zijn verjaardag en daarom mag het tv-icoon ook de baksels kiezen. Hij wil om te beginnen graag een broodje kroket.
Er wordt door de bakkers gezongen voor André en er is zelfs een bloemetje voor hem. De bakkers mogen zelf kiezen wat voor soort kroket ze aan de komiek en Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven gaan serveren. Enzo gaat voor een roze broodje bij de snack, ‘want het in André en dan mag het ook een beetje grappig zijn‘. Wel maakt hij - ondanks dat de presentator een vleesliefhebber is - een veganistische variant van een kroket.
,,We hebben een hengst in huis, maar ook een Mary", reageert André alweer gevat als de eerste bakker klaar staat voor haar beoordeling. Complimenten zijn er voor Juliaan. De veganistische ragoutvulling van Enzo valt minder in de smaak. Yannis gebruikt ook geen vlees, maar zijn krokerwtjes worden wel gewaardeerd. ,,Het zijn allemaal heel goede kroketten, het wordt heel lastig”, concludeert Robèrt.
Technische opdracht
Tijd voor de technische opdracht. In overleg met Janny besluit André dat hij iets lekkers wil bij de borrel: de bakkers mogen 10 kaasvlinders en 15 gevulde kaaskoekjes maken. Wederom een probleem voor veganistische Enzo. Er zit kaas in, dus hij kan niet proeven of hij de juiste smaak te pakken heeft. Gelukkig wil Yannis hem daarbij helpen. Mary heeft ook een probleem. De oorspronkelijk uit Schotland komende bakker weet even niet wat een vlinder is.
Lynn denkt dat er een stap wordt overgeslagen in het recept en vult de koekjes al voordat ze gebakken worden. ,,Ik volg gewoon mijn intuïtie”, zegt ze. ,,Zal je dat wel doen, Lynn”, vraagt André zich af. Later komt ze erachter dat ze verder moet lezen. ,,Niet echt mijn ding", aldus Lynn. Marieke is niet tevreden, haar kaaskoekjes zijn niet gaar. Tom had hoefijzers in plaats van vlinders, maar die brengen geluk, concludeert hij.
Met een glaasje champagne wordt er geproost voor de beoordeling van de technische opdracht. Een moeilijke opdracht. Veel is niet gaar. Robèrt ziet onder meer hondenkluifjes en uitjes. Voor Zeinab, die vorige week meesterbakker werd, waren er wel complimenten. Lynn eindigt op de laatste plek, omdat ze de oven niet had aangezet en dus slappe koekjes inleverde. Yannis wordt voorlaatste. Zeinab wint de opdracht. André concludeert na de vele mislukte baksels: ,,Dat betekent dat ik vanavond kaaskoekjes moet gaan halen in de supermarkt.”
Inhaalslag
Op dag twee moeten Lynn en Enzo een inhaalslag gaan maken met het spektakelstuk. Dat mogen ze doen met een wel heel speciale opdracht. De bakkers gaan een typetje van André namaken. Leuk, maar hartstikke moeilijk, legt Janny uit. ,,Je bent bakker, bouwer en kunstenaar tegelijkertijd.” Lynn en meesterbakker Zeinab gaan concurreren met elkaar, want ze gaan allebei voor Flip Fluitketel.
André waant zich inmiddels in een soort Sterren op het Doek. Sterren op de Bakplaat, noemt hij het zelf, terwijl hij voor de driedimensionale ervaring in het midden van de tent gaat zitten. Zeinab raakt voor het eerst in de problemen, omdat haar creatie zo groot is, dat die niet in de shockvriezer past.
Zeinab en Mary zijn de enige twee waarbij het baksel niet echt lijkt op André of een typetje. Yannis heeft gekozen voor een kunstwerk door een Picasso-versie van de pizzaman van de gastheer. Daarop kan André niet achterblijven, dus op een scooter komt hij de lunch langsbrengen: pizza.
De verjaardags-Heel Holand Bakt wordt gewonnen door Marieke. Minder goed nieuws is er voor Mary, wiens mislukte brons beeld van André haar fataal wordt. Zij moet het feestje verlaten. ,,Het was een close call”, zegt Janny. Lynn begrijpt de hint. ,,Ik dacht dat ik naar huis moest.” André grappend: ,,Dat bewaren we voor volgende week.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMVoor jou geproefd
Een goede vegaburger is lastig te vinden, maar dit merk flikt het
Vegetarische hamburgers, dat is voor de hamburgerfan als vloeken in de kerk. Toch groeit het aanbod gestaag en daarmee de enthousiaste fans. Dat maakt ons nieuwsgierig. Op zoek naar de beste ‘nepper’. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
In dit restaurant gaat het er compleet anders aan toe: ossentong en vissengraten op menu
Geen biefstuk, maar een ossentong. En geen simpele ketchup, maar een sausje gemaakt van vissengraat. Bij restaurant Kom Eten in Hoogmade gaat het er op de Kop tot staart-avond nét iets anders aan toe dan in de meeste keukens.Hoogmade
-
PREMIUM
Bij dit hippe nieuwe Chinese restaurant geen rijsttafel of vettige babi pangang, maar kreeft en coquilles
Nederland telt steeds minder Chinese restaurants, maar in Bodegraven komt er juist eentje bij. Maar verwacht hier meer dan een bak vettige babi pangang.Bodegraven -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Gele curry met krieltjes
Een lekkere Thaise curry heeft de juiste balans tussen pittige, zoete en zure smaakmakers. Voor een friszuur element gebruiken we limoensap, kokos geeft het gerecht iets zoetigs. Houd je van pittig? Snijd dan een rode peper in ringetjes en garneer hiermee de curry. -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkoolstamp met schelvis en Hollandse garnalen
Voor wie zowel van stamppot als van vis houdt, is deze stoemp met schelvis en Hollandse garnalen een ideaal gerecht.