Fabrikanten maken nog steeds bergen te vet, te zout en te zoet eten: beleid heeft gefaald
Koken en EtenKom eindelijk eens met maatregelen die echt te veel zout, suiker en vet in voedingsmiddelen aanpakken. Dat bepleit de Consumentenbond, die vindt dat de afspraken die in 2014 zijn gemaakt te slap waren en te weinig hebben opgeleverd. Consumenten maken wel vaker bewustere keuzes op het gebied van voeding. Zo koopt bijna iedereen weleens biologische producten.
Wees ambitieus, is de boodschap van de consumentenorganisatie aan het nieuwe kabinet in wording. Het ministerie van Volksgezondheid maakt op dit moment de plannen voor de nieuwe kabinetsperiode. De waarschuwing aan hun adres luidt: de regels moeten echt strenger, want de vorige afspraken - uit het akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020) - hebben maar ‘bar weinig opgeleverd’. De aanpak heeft gefaald, vindt de Consumentenbond.
Sandra Molenaar is directeur van de Consumentenbond en meldt dat tests keer op keer laten zien dat producenten maar mondjesmaat oog hebben voor het suikergehalte, de hoeveelheid zout en de bergen verzadigd vet in hun voedingsmiddelen. De voorbeelden liggen voor het oprapen: te zoute vegaburgers, erwtensoep en bouillonblokjes, te zoete satésaus en maaltijdvervangers. Te vette lasagnes en diepvriespizza’s. Een recente test met jong belegen 30+ kaas uit de supermarkt liet zien dat de helft van de geteste kazen te veel zout bevat. En plantaardige kaas? Geen gezond alternatief, aldus de Consumentenbond. Te zout en te veel verzadigd vet.
Fabrikanten die niet voldoende meewerken, moeten stevig aangepakt worden
Fabrikanten moeten zich realiseren dat het best kán, gezondere alternatieven maken. Onderling verschillen producten in supermarkten sterk. Als voorbeeld noemt de Consumentenbond de biologische groene pesto van AH, waar 0,9 gram zout per 100 gram inzit, terwijl die van Plus Moment Pesto 4,8 gram zout bevat. ‘De ene fabrikant stopte zeven suikerklontjes in zijn teriyaki-woksaus, de andere maar 1,5.’
Het kan dus, maar er is geen stok achter de deur. Geen druk om daadwerkelijk iets te doen, zoals Molenaar het omschrijft. ‘Wij zeggen al jaren dat er meer moet gebeuren. Fabrikanten komen steeds met mooie beloftes, maar over de hele linie gebeurt er veel te weinig. Nu moet de politiek echt doorpakken. Strenge, wettelijke normen voor alle productgroepen. En fabrikanten die niet voldoende meewerken, moeten stevig aangepakt worden. Dan wordt het voor consumenten eindelijk makkelijker om minder zout, suiker en verzadigd vet binnen te krijgen.’
Meer biologisch
Als consument kun je natuurlijk zelf ook bewuste keuzes maken. Dat doen Nederlanders ook steeds vaker als het gaat om biologisch eten, zo blijkt uit een bericht dat Bionext vanochtend verspreidt namens de biologische producenten. Consumenten hebben meer biologische producten gekocht afgelopen jaar. Uit nieuwe GfK-cijfers blijkt dat er 7 procent meer biologische voedingsmiddelen zijn verkocht. Dat lijkt onder meer het gevolg van de toegenomen positieve houding ten opzichte van biologisch eten, aldus Bionext, die zich baseert op het onderzoek van GfK: 61 procent van de consumenten die biologisch voedsel koopt, vindt dat biologische producten met meer zorg worden gemaakt. 95,6 procent van de huishoudens kocht het afgelopen jaar wel eens iets biologisch, in 2019 was dit 95,1 procent.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
Koken & eten
Sterrenchefs over schadelijk rapport: ‘Schandalig dat horeca in kwaad daglicht staat’
Hoewel de horecadeuren vanwege de pandemie nog altijd gesloten zijn, bestaan er volgens de Amsterdamse sterrenchefs Sidney Schutte en Onno Kokmeijer grote zorgen over personeelstekorten als straks de boel weer van het slot mag. ,,Wij vrezen een serieus tekort aan goed horecapersoneel.” -
Koken & eten
Deze restaurants verloren dit jaar hun sterren (maar dat kwam niet door Michelin)
De uitreiking van de Michelinsterren is deze keer anders dan andere jaren. Niet alleen vanwege de coronamaatregelen, waardoor de bijeenkomst digitaal verloopt, maar vooral omdat een deel van het nieuws dit weekend al ongewild uitlekte. -
PREMIUM
Horeca-voorzitter Robèr Willemsen stopt: ‘Het is balanceren geweest’
Hij werd het gezicht van de horeca in coronatijd: Robèr Willemsen. Na zeven jaar legt de 50-jarige ondernemer het voorzitterschap van Koninklijke Horeca Nederland neer en gaat hij zich richten op zijn eigen horecazaken én zijn familie. ,,Ik ga linksom of rechtsom wel weer iets oppakken.” -
Wat Eten We Vandaag: Slawraps met pulled chicken en zure room
Gezond eten hoeft zeker niet teleurstellend te zijn, probeer bijvoorbeeld eens deze sla wraps met pulled chicken. Een koolhydraatarme maaltijd met veel groenten.
-
PREMIUMHeel Holland Bakt
Zineb schopte het tot HHB-finale: ‘Bakken was therapeutisch toen moeder overleed’
Koken en bakken voor een groep mensen kan zenuwslopend zijn, maar Zineb El Moudden (36) bakte voor drie miljoen mensen in de finale van Heel Holland Bakt. ,,Mijn droom is mijn eigen kookboek uit te brengen en een studio te hebben waar ik workshops aan mensen kan geven. Gezelschap en goed eten maken mensen gelukkig.’’Alphen aan den Rijn -
-
-
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck? -
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen.