Extra groenten, minder vlees en zout: moderne kok denkt mee met de arts
Koken & EtenBegin juni studeren de eerste koks af die geleerd hebben hoe voeding van invloed is op je gezondheid. Zij gebruiken extra groenten, minder vlees en zoutvervangers. Voer voor vier stellingen.
Het is nog maar een bescheiden begin, de 22 jongeren die binnenkort hun diploma ontvangen aan horecascholen in Sneek en Den Bosch. Zij zijn opgeleid tot zelfstandig werkend kok - voor de kenners: niveau 4 - volgens de principes van stichting Dutch Cuisine, die sinds 2015 bestaat.
Deze nieuwe Nederlandse keuken moet net zo beroemd worden als Dutch Design en Dutch Architecture. Ervaren chef-koks hebben zich er al bij aangesloten. En waarom helemaal? Omdat de kok van de toekomst meer doet dan alleen een mooie maaltijd samenstellen. Hij kiest voor wat vandaag de dag verstandig is. Voor de boer, andere producenten en voor de gezondheid van zijn gasten. Daarom krijg je in je maaltijd 20 procent dierlijk eiwit en verder vooral groente. En wordt er in de keuken vrijwel niets verspild van een dier dat is geslacht.
Opleider Twan Musters (41) en ‘kok van de toekomst’ Daan van Schijndel (22) van het Koning Willem I College, de middelbare horecaschool in Den Bosch weten hoe het zit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure komkommer en harissamayo
Zin in een burger, maar liever een avondje zonder vlees? Kies dan voor deze visburger van kabeljauw met zoetzure komkommer en harissamayo. De burger is makkelijk te maken en is een verantwoord alternatief. Wist je bijvoorbeeld dat kabeljauw barst van de vitamines en mineralen? Waaronder vitamine B, jodium en zink. -
PREMIUM
Heb jij een kookschriftje? ‘Doodzonde als het uitsterft’
In de keuken van elke hobbykok is wel een zelfgemaakt kookschriftje te vinden. Van beduimelde kookboekjes met vetvlekken tot in schoonschrift geschreven kunstwerkjes met plaatjes en aanwijzingen. Vier trotse eigenaren over hun bezit. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Finale van Heel Holland Bakt in zicht, maar er wordt nog flink gestreden: ‘Wat een bevalling’
De spanning is om te snijden in de tent van Heel Holland Bakt. Het is erop of eronder. Iedereen wil natuurlijk naar de finale, maar een van de favorieten lijkt niet in topvorm, een andere bakker verrast de jury. ‘Zuur als je nu naar huis zou moeten’. -
PREMIUMKoken & eten
Ook koks van het gas af: ‘Met inductie kook je net zo fijn’
Iedereen moet van het aardgas af, dus dat wordt koken met inductie. Is dat een beetje te doen? ‘Ik dacht: vlammen zijn heilig.’
-
PREMIUMKoken & Eten
Welk fruit bevat de meeste vitamine C? Tip: het zijn niet de citroenen
Wie op zoek is naar vitamine C grijpt in de fruitmand al gauw naar citrusvruchten. Waarom is vitamine C zo belangrijk? En bevatten citroenen en sinaasappels ook echt het meeste van de vitamine? -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.