Evy Maene: ,,De totaalbeleving vind ik het mooiste.”
Volledig scherm
Evy Maene: ,,De totaalbeleving vind ik het mooiste.” © Evy Maene

Evy Maene werkt als herboriste bij Strandhotel Cadzand-Bad

Evy Maene is herboriste bij Strandhotel Cadzand-Bad en hun verschillende restaurants als Pure C, AIRrepublic en Blueness. ,,De vrijheid die me deze job geeft, vind ik na jaren gewerkt te hebben in de horeca heerlijk”, zegt ze. 

Ze ging naar school in Brugge bij Ter Groene Poorte waar ze de specialisatie Fijn Keuken volgde om vervolgens door te leren herboriste en kruidenverwerker.

 Ze weet er dan ook veel van af. En dat komt goed uit want in bovengenoemde restaurants worden veel kruiden als garnituur voor de gerechten en voor in de cocktails gebruikt. ,,We hebben naast het terras van Pure C, aan de boulevard, een kruidentuin en in de polder nog een perceel waar het meeste wordt geproduceerd en geplukt. In de winter hou ik bij wat er de tuinen opleveren en heb ik nu fiches gemaakt met wat je allemaal met deze kruiden kunt, ook medicinaal gezien. Ik schreef er een boekje over waarin ik mijn kennis kwijt kon”, zegt ze bescheiden. 

Zilte lucht

,,De totaalbeleving vind ik het mooiste; van iets heel kleins dat uit de grond komt en wat veel energie nodig heeft om te groeien, kweken we kruiden en plantjes die terug komen op het bord. We hangen hier het ‘no waste’ principe aan, dus gebruiken we alles. In de tuin op de boulevard, daar blijven de kruiden en planten kleiner vanwege de wind al proef je die zilte lucht er niet altijd even goed in terug. Dan zou je het moeten laten overspoelen, denk ik.” 

Binnen een paar weken komt er zeevenkel aan. Lekker voor in een cocktail met aardbeiensiroop.

  1. Supermarkten hopen dat niet iedereen tegelijk komt: 'Kom vooral alleen naar de winkel’
    Koken & eten

    Supermark­ten hopen dat niet iedereen tegelijk komt: 'Kom vooral alleen naar de winkel’

    Gaan we dit weekend massaal boodschappen doen in de supermarkt? De winkels zelf verwachten dat het ondanks de paasdagen niet storm zal lopen. Branchevereniging CBL deed eerder deze week een oproep de boodschappen te spreiden en niet te wachten tot het weekend. Supermarktketens als AH, Jumbo en Lidl constateren dat er de afgelopen dagen al veel is ingeslagen en gaan ervan uit dat een ‘paaspiek’ uitblijft.