Europa drinkt dit jaar minder wijn door coronacrisis
Koken & etenDe Europese Commissie verwacht dat Europeanen dit jaar veel minder wijn gaan drinken dan normaal, als gevolg van de coronacrisis. Dat maakte de commissie bekend in een rapport.
In het rapport, dat gisteren verscheen, komt naar voren dat naar verwachting de algehele wijnconsumptie in de 27 EU-landen tussen augustus 2019 en juli 2020 met 107 miljoen hectoliter zal dalen vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. In totaal is dit een daling van acht procent, wat neerkomt op zo’n 24 liter wijn per persoon.
De wijnconsumptie in restaurants en bars, normaal gesproken dertig procent van de algehele consumptie in de EU, is vanwege de maatregelen met betrekking tot de coronacrisis gestopt. Hierdoor drinken we minder kwaliteitswijnen en kopen we nu vooral wijn die te koop is via de detailhandel, schrijven de opstellers van het rapport.
De impact van de crisis op de wijnconsumptie is dus groot, maar het effect verschilt per wijnsoort. De verdeling van de totale wijnconsumptie wordt geschat op 30 procent voor de horeca, deze is als gevolg van de coronamaatregelen gestopt. De overige 70 procent van de wijnen wordt verkocht door retailers. De verkoop van deze wijnen neemt toe, maar kan waarschijnlijk de enorme terugval in de horeca niet compenseren.
Wijnexport
Naast een daling van de Europese wijnconsumptie, verwacht de commissie ook een daling van veertien procent in de wijnexport. Dit heeft niet alleen te maken met vraaguitval door de crisis, ook de Amerikaanse importheffingen van 25 procent die sinds oktober gelden op Europese producten (zoals Franse wijn) spelen hierbij een grote rol.
De crisis zorgt er ook voor dat de wijnexport in de EU wordt beïnvloed op de belangrijkste exportbestemmingen, bijvoorbeeld China. Naar verwachting zal de uitvoer met veertien procent dalen in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.
AD neemt je mee: Libanese Rania maakt wijn in de woestijn van Egypte:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je nooit te veel: ‘Een perfecte portie is maar zo groot als een grapefruit’
Een doos koekjes tijdens het thuiswerken, een hand nootjes bij vrijmibo op Whatsapp of nog een extra stuk pizza ’s avonds. In coronatijden is de verleiding groot om te veel te eten. Wil je je eetgedrag onder controle krijgen, dan kun je het best je maag weer tot zijn normale grootte terugbrengen. Dominique Loreau schreef een boek over natuurlijk eetgedrag. -
PREMIUMKoken & Eten
Is opeten de oplossing voor de kreeftenplaag? 'Vissers gooiden tot wel 50 kilo per week terug'
De Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse sloten. Maar als het aan twee ondernemers uit Moordrecht ligt, wordt deze kreeft een lekkernij op ons bord. Het jonge bedrijf maakt de schadelijke beestjes klaar voor consumptie. -
PREMIUM
Bakkers klaar, bakken maar (maar dan zonder tarwebloem)
Nu de schappen met bloem vaak leeg zijn, lijkt brood en cake bakken een stuk moeilijker. Dat hoeft het niet te zijn, weet Marike Bol van Oh My Pie. Zij bakt door haar glutenintolerantie al tien jaar zonder tarwebloem en legt uit welke alternatieven je kunt gebruiken. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?
-
Wat Eten We Vandaag: Noedels uit de oven
Woknoedels zijn op verschillende manieren te bereiden. Volgens dit recept mogen de noedels na het koken nog eens de oven in. Het leuke aan noedels is dat je gemakkelijk allerlei voorradige ingrediënten kunt toevoegen. Denk aan kool, paprika, taugé of tofu en kip. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Koken & Eten
Grijp je sneller naar de fles als je meer thuis bent? ‘Let op dat je er geen gewoonte van maakt’
Nu we massaal thuisblijven, kan het zo zijn dat je sneller naar de fles grijpt. En dat is niet zonder risico’s, waarschuwen experts.