Eten als je een dagje ouder wordt: let op dat je deze vitaminen en mineralen binnenkrijgt
Komt een kok bij de dokterIn de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: stevige botten, een goede bloedsomloop en meer.
Redactie Koken&EtenLaatste update:24-07-22, 18:09
Ramon Beuk beseft dat hij geen 20 meer is. ,,En ik weet dat ik voldoende mineralen, zink en ijzer binnen moet krijgen voor gezonde botten, een blijvend goed gebit en een goede bloedsomloop", zegt de kok. ,,Maar uit welke ingrediënten haal ik de juiste stoffen zonder naar supplementen te hoeven grijpen?” Om een antwoord op die vraag te krijgen, werkt hij samen met Rutger Verhoeff. Met hun boek Lekker Beterwillen zij mensen bewuster maken van het belang van de juiste voeding voor onze dagelijkse activiteiten.
,,Rutger legt mij uit dat calcium, naast nitrium en kalium, de bekendste uit de mineralengroep is. Behalve voor goede botten en een goed gebit speelt het ook een rol bij de werking van spieren, zenuwen en de bloedstolling. Vooral zuivelproducten leveren ons calcium. Brood, groente, peulvruchten en aardappels doen dat ook, maar in mindere mate.”
Botontkalking op latere leeftijd kan volgens huisarts Verhoeff een van de gevolgen zijn van een calciumtekort. Spierkrampen en slechte bloedstolling ook. ,,Op de vraag of ik dan nu al moet oppassen geeft de dokter het antwoord dat ik nog een redelijk jonge god ben en bovengenoemde gelukkig pas gebeurt bij een ernstig tekort aan calcium.”
Voor de opname van calcium is vitamine D nodig, legt Verhoeff uit. ,,Bij een langdurig calciumoverschot kunnen er nierstenen ontstaan, verslechtert de botopbouw en raakt vooral de opname van ijzer en zink verstoord. Zink is een antioxidant en onder andere van belang voor gezonde botten, voor het haar, de huid en een goed geheugen. Het is nodig voor de opbouw van eiwitten, het afweersysteem en de vruchtbaarheid", aldus Verhoeff. ,,Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, zuivel, graanproducten, noten en peulvruchten bevatten zink. Met de voeding een teveel binnenkrijgen komt nauwelijks voor. Een langdurig tekort kan huidafwijkingen, nachtblindheid en een verminderde reuk en smaak veroorzaken.”
Orgaanvlees zoals lever en nier, vis en schelpdieren en paranoten bevatten veel seleen. Een langdurig tekort kan een verstoring van de spierwerking veroorzaken, een teveel broze haren en nagels
Rutger Verhoeff
En ijzer dan, vraagt Beuk zich af. ,,Laten we het niet te ingewikkeld maken. IJzer is kortgezegd goed voor ons bloed. Er zijn twee verschillende soorten ijzer: de ene halen we vooral uit dierlijke voedingsmiddelen zoals rund- en lamsvlees en de andere uit plantaardige producten zoals volkorenbrood, bepaalde groente en peulvruchten.”
IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen wordt beter opgenomen dan uit plantaardige producten, legt de huisarts uit. ,,Als veganist zul je dus goed moeten opletten of je wel voldoende ijzer binnenkrijgt. Een tekort kan moeheid, benauwdheid en rusteloze benen veroorzaken, een te veel beschadiging van organen.”
Dan nog even iets over seleen. ,,Dat is een antioxidant", zegt Verhoeff. ,,En dat niet alleen, het is ook belangrijk voor een goede weerstand, voor gezond haar en voor de ontwikkeling van zaadcellen. Daarnaast zou het beschermen tegen het ontstaan van prostaatkanker. Orgaanvlees zoals lever en nier, vis en schelpdieren en paranoten bevatten veel seleen. Een langdurig tekort kan een verstoring van de spierwerking veroorzaken, een teveel broze haren en nagels.”
Beuk is opgelucht. ,,Dus met andere woorden, nu ik een jaartje ouder word, moet ik bovenstaande goed in de gaten houden?” ,,Inderdaad", zegt de dokter. Beuk zoekt en vindt een vieruurtje dat past. ,,Laten we om die reden beginnen met deze shake. Een shake vol met seleen. Dankzij de paranoten.”
Wortel-bananenshake
Ingrediënten 200 g wortel 1 banaan 20 g paranoten 300 ml halfvolle melk 1 el. honing zout, peper
Bereiding - Doe alle ingrediënten in een blender en pureer ze volledig glad. - Bewaar de shake in een kleine thermosfles. - Voor het vier uurmoment of als tussendoortje voor elk ander moment van de dag.
Voedingswaarde Energie: 563 kcal (pp: 281,5 kcal) Koolhydraten: 76,3 g Eiwitten: 16,5 g Vetten: 19 g (vv: 6,8 g) Vezels: 9,6 g Vitamines Vitamine A: 1440 mcg Vitamine B1: 0,45 mg Vitamine B2: 0,67 mg Vitamine B3: 2,8 mg Vitamine B6: 0,82 mg Vitamine B11: 94 mcg Vitamine B12: 1,35 mcg Vitamine C: 23 mg Vitamine D: 0 Vitamine E: 2,7 mg
Mineralen Calcium: 469 mg Magnesium: 178 mg IJzer: 1,9 mg Seleen: 393 mcg Zink: 2,9 mg Jodium: 58 mcg
Meer afleveringen van de serie Komt een kok bij de dokter vind je hier. Voor tips en trucs in de keuken: bekijk de video's van Ramon Beuk uit de serie Da's Handig hieronder. Het boek Lekker Beter vind je hier.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 31 juli 2021.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.