‘Er is niks betuttelends aan mijn Week zonder Vlees’
Haar eerste Week zonder Vlees was een daverend succes. Isabel Boerdam (28) verwacht dat de tweede editie nog meer mensen enthousiast maakt voor plantaardig eten.
Ze is al vegetariër sinds haar negende. De geur van een stuk vlees dat ligt te braden is lekker, maar dat betekent niet dat Isabel Boerdam dat vlees wil eten. Heel soms probeert ze weleens iets dat anderen heel bijzonder vinden. Een piepklein fliebertje oester bijvoorbeeld. Of kaviaar. Maar indruk maakt dat nauwelijks. ,,Ik mis niets.’’
Boerdams dieet is voor drie kwart veganistisch (zonder dierlijke producten). Helemaal over naar een volledig plantaardig dieet, wil ze niet. ,,Ik hou van een eitje op zondagochtend. Als ik verder vegan zou gaan, zou het strijd opleveren. Maar geen vlees eten is voor mij geen probleem. Dus waarom zou ik?’’
Poll
Doe jij mee aan de Week zonder Vlees?
-
Ja (26%)
-
Nee (59%)
-
Misschien, ik zou het wel willen proberen (15%)
Wortel
De vrouw achter de blog De Hippe Vegetariër ziet er relaxt uit. Ze zit achter een kop koffie in een licht en fris kantoor in Amsterdam Oud-Zuid, waar bezoekers bij de entree een kunstwerk met - hoe toepasselijk - een wortel aantreffen. Blijmoedig spoorde de twintiger vorig jaar 32.000 mensen aan om zich een week te onthouden van het eten van vlees. ,,Het idee is letterlijk aan de keukentafel ontstaan.’’
De charme van een gewone vegetariër, daarin schuilt volgens haar de reden waarom de week zo aansloeg. ,,Ik denk dat dit beter werkt dan als het bedrijfsleven of de politiek het initiatief had genomen. Een politicus of een fabrikant die zegt dat we minder vlees moeten eten, dat zien mensen sneller als betuttelend.’’
Tweede editie
Toch schaarde een hele batterij bedrijven en organisaties zich achter Boerdams idee. De tweede editie - van 11 tot en met 17 maart - is nog groter dan de eerste keer. Bijna alle grote supermarktketens doen mee, net als bedrijven als Unilever en Mora en Verstegen. ,,Ik vind het leuk dat de Bijenkorf ook meedoet en Triodos Bank. Daardoor wordt het heel breed.’’
Waarschijnlijk doen er ook meer mensen mee, zegt Boerdam. ,,Vorig jaar deden er 32.000 mensen mee, ik denk nu minimaal 50.000. Ik doe een dansje als we 100.000 bereiken. Je kunt nu als je je aanmeldt ook aangeven met hoeveel mensen je mee doet. Dat konden we vorig jaar niet zien, maar veel mensen doen met hun gezin of hun partner mee.’’
Veganist
Het idee heeft een breed draagvlak - bij consumenten en bij producenten - maar wie plantaardig eet, roept soms weerstand toch op. Hoe heftig zo’n reactie kan zijn was vorige zomer te zien bij het Vegan Festival in Amsterdam. Daar aten activisten lappen rauw vlees en begonnen er zelfs mee te gooien. Vleeseters reageren vaker geïrriteerd op de boodschap dat iemand vegetariër is geworden. Of ‘erger’ nog: veganist.
Op de vraag of ze last heeft van vervelende reactie antwoordt Boerdam dat dat wel meevalt. ,,Op Twitter woedt soms wel een oorlogje.’’
Enthousiast geworden voor de Week zonder Vlees? Meld je hier aan.
‘Chili sin carne’ is ook heel lekker! Deze vegetarische chili valt vast in de smaak...
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Luikse gehaktballen
-
Dit zijn de gezondste landen ter wereld
Spanje, Italië en IJsland zijn de drie gezondste landen ter wereld, volgens de Bloomberg Healthiest Country Index van 2019. Nederland is gedaald in de peilingen en staat nu op plekje vijftien. -
Koken & eten
Vega's doen eigen 'vleeskeuring’ in nieuwe datingapp
Vegetariërs en veganisten kunnen voortaan gemakkelijker een afspraakje maken met een gelijkgestemde. De datingapp Veganific telt nu circa 500 mensen die zoeken naar de liefde, maar dat moeten er snel meer worden. -
Wat Eten We Vandaag: Citroen-witte chocolade kwarktaart bites
Deze knapperige bites hebben een frisse, eiwitrijke binnenkant en een zoete topping van witte chocolade. Eet ze als toetje, neem ze mee tijdens de picknick of eet ze lekker als snack. Je kunt ze vergelijken met mini cheesecakes. -
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.
-
Waarom een biefstukje uit de VS anders smaakt dan uit Ierland
-
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?